Аналіз стану та можливостей розвитку індустрії гостинності на прикладі курорту Сергіївка (Україна)

Автор(и)

  • Тетяна Євгенівна Лебеденко Одеська національна академія харчових технологій, Україна https://orcid.org/0000-0001-8385-4674
  • Тетяна Іванівна Нікітчіна Одеська національна академія харчових технологій, Україна https://orcid.org/0000-0002-1034-3483
  • Ганна Сергіївна Шунько Одеська національна академія харчових технологій, Україна https://orcid.org/0000-0003-4985-2688
  • Вікторія Олегівна Кожевнікова Одеська національна академія харчових технологій, Україна https://orcid.org/0000-0003-2275-7437

DOI:

https://doi.org/10.15587/2706-5448.2021.242184

Ключові слова:

індустрія гостинності, готельно-ресторанний бізнес, курорт Сергіївка, аналіз закладів гостинності, санаторно-курортний бізнес

Анотація

Об'єктом дослідження є індустрія гостинності в контексті відновлення галузі та боротьби з ефектами пандемії. Розвиток внутрішнього туризму та локальних дестинацій вважається одним з найбільш ефективних шляхів відновлення галузі. При цьому експертами рекомендовано звернути найбільшу увагу на оздоровчий туризм та екотуризм. Аналіз потенціалу закладів санаторно-курортного спрямування та дослідження проблем розвитку сфери гостинності розглядались на прикладі курорту Сергіївка Одеської області України.

В ході дослідження стану курортної бази регіону використовувалися методи порівняльного аналізу, узагальнення та систематизації інформації щодо природно-кліматичних, соціальних та інших ресурсів краю, стану закладів гостинності та санаторно-курортних комплексів. Були виявлені сильні сторони та проблеми, що перешкоджають їх ефективному використанню. Так, Сергіївка вважається одним з найбільших приморських курортів регіону, який розташований в пляжній зоні та відрізняється гарним кліматом, екологічною чистотою та значними бальнеологічними ресурсами. Проте проблемними питаннями є недостатня розвиненість інфраструктури курорту, рівень обслуговування, що потребує удосконалення, якість номерного фонду, роботи ресторанів та організації відпочинку.

Проведені дослідження вказують про важливість розробки заходів з реконструкції більшості потужних закладів готельно-ресторанного та санаторно-курортного бізнесу. Зазначена необхідність створення комфортних умов проживання у відповідності зі світовими стандартами, покращення спектру та якості послуг, зокрема, з організації дозвілля для дорослих та дітей. Одним з рекомендованих напрямків є розширення спектру послуг SPA- і Wellness-спрямування, що дозволить більш ефективно використовувати лікувальні, відновлювальні та оздоровчі ресурси бальнеологічного курорту. Також пріоритетними інноваційними напрямками розвитку вважаються органічне виробництво та екотрансформація. Перспективним є використання агропромислового потенціалу регіону для виробництва органічної, екологічно чистої продукції харчування з місцевої сировини, а також впровадження більш екологічних та ресурсоефективних технологій

Біографії авторів

Тетяна Євгенівна Лебеденко, Одеська національна академія харчових технологій

Доктор технічних наук, професор

Кафедра готельно-ресторанного бізнесу

Тетяна Іванівна Нікітчіна, Одеська національна академія харчових технологій

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра готельно-ресторанного бізнесу

Ганна Сергіївна Шунько, Одеська національна академія харчових технологій

Кандидат технічних наук, асистент

Кафедра готельно-ресторанного бізнесу

Вікторія Олегівна Кожевнікова, Одеська національна академія харчових технологій

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра готельно-ресторанного бізнесу

Посилання

  1. Lokhman, N. V., Khavrova, K. S., Koverza, V. S., Romanukha, O. M., Sherstiukova, K. Yu., Kornilova, O. V. et. al.; Lokhman, N. V. (Ed.) (2021). Rozvytok industriyi hostynnosti: suchasnyi pohliad. Kryvyi Rih: DonNUET, 170.
  2. Thommandru, A., Espinoza-Maguiña, M., Ramirez-Asis, E., Ray, S., Naved, M., Guzman-Avalos, M. (2021). Role of tourism and hospitality business in economic development. Materials Today: Proceedings. doi: https://doi.org/10.1016/j.matpr.2021.07.059
  3. Ferrante, M., Fritz, O., Öner, Ö. (Eds.) (2021). Regional Science Perspectives on Tourism and Hospitality. Springer, 512. doi: https://doi.org/10.1007/978-3-030-61274-0
  4. Balatska, N. (2020). Restaurant business in the condition of the coronavirus pandemic: problems and directions of transformation of development models. Market Infrastructure, 42, 117–122. doi: https://doi.org/10.32843/infrastruct42-20
  5. Wahab, K. (2021). Impact of COVID–19 on the Hospitality Industry: Climbing Towards Recovery. SSRN Electronic Journal. doi: https://doi.org/10.2139/ssrn.3877089
  6. Shatska, Z., Shevel, A. (2020). Organization of work of hotel enterprises in the conditions pandemic COVID-19. Efektyvna Ekonomika, 10. doi: https://doi.org/10.32702/2307-2105-2020.10.51
  7. UNWTO Briefing Note – Tourism and COVID-19, Issue 3 (2020). Understanding Domestic Tourism and Seizing its Opportunities. World Tourism Organization. doi: https://doi.org/10.18111/9789284422111
  8. Babov, K., Bezverkhnyuk, T., Koeva, K., Zaharchenko, E., Arabadji, M. (2019). The current state of resort and recreational use of the territories of the coastal strip of Odessa region on the example of the resorts «Kuyalnik» and «Sergeevka». Medical Rehabilitation, Balneology, Physiotherapy, 2 (92), 10–15. doi: https://doi.org/10.32618/j19mrbph210
  9. Popov, P. S. (2007). Prirodnye faktory kurorta Sergeevka. Belgorod-Dnestrovskiy: ChP Firma "Vladimir ", 52.
  10. Klimato-bal'neogryazevoy kurort Sergeevka - eto ukrainskaya Pitsunda. Available at: http://odesskiy.com/otdih-v-odesse/klimato-balneogrjazevoj-kurort-sergeevka.html
  11. Vidpochynok u Serhiyivtsi. Available at: https://ua.dorogovkaz.com/otdyh_v_sergeevke.php
  12. Popov, P. S. Sergeevka – samiy krupnyy klimato-bal'neogryazevoy kurort v Odesskoy oblasti. Available at: http://odesskiy.com/regioni-odesskoy-oblasti/sergeevka.html
  13. Zelenskoho poperedyly pro mozhlyvist tekhnohenno-ekolohichnoi katastrofy v kurortniy zoni Odeskoi oblasti (2019). Informatsiyne ahentstvo Unian. Available at: https://www.unian.ua/ecology/10732035-zelenskogo-poperedili-pro-mozhlivist-tehnogenno-ekologichnoji-katastrofi-v-kurortniy-zoni-odeskoji-oblasti.html
  14. Zhukova, Zh. (2017). Kurort Sergeevka: park monstrov, prostornye plyazhi i zabroshennye oteli. Available at: https://dumskaya.net/news/kurort-sergeevka-park-monstrov-prostornye-plyazh-075481/
  15. Kisse, A. I., Prigarin, A. A., Stanko, V. N. (Eds.) (2014). Budzhak: istoriko-etnograficheskie ocherki narodov yugo-zapadnyh rayonov Odesschiny. Odessa: PostScriptUm – Smil, 744.
  16. Genova, E. (2019). Kriminal, ekologiya i etnicheskiy vopros: chto bespokoit zhiteley Bessarabii? Available at: https://izbirkom.org.ua/publications/obshchestvo-19/2019/kriminal-ekologiia-i-etnicheskii-vopros-chto-bespokoit-zhitelei-bessarabii/
  17. De Waal, T., Jarábik, B. (2018). Bessarabia’s Hopes and Fears on Ukraine’s Edge. Carnegie Europe. Available at: https://carnegieeurope.eu/2018/05/24/bessarabia-s-hopes-and-fears-on-ukraine-s-edge-pub-76445
  18. Kurort Serhiyivka: ofitsiynyi sait. Available at: http://sergeevka.info
  19. Camilleri, M. A. (2021). Sustainable Production and Consumption of Food. Mise-en-Place Circular Economy Policies and Waste Management Practices in Tourism Cities. Sustainability, 13 (17), 9986. doi: https://doi.org/10.3390/su13179986
  20. Rao, P. H. (2020). Green Supply Chain Management in Hotel Azure: A Case in Sustainability. Journal of Supply Chain Management Systems, 9 (2-3), 28–38.
  21. Stratehiya rozvytku Odeskoi oblasti na period 2021-2027 roky (2020). Odessa, 116. Available at: https://www.minregion.gov.ua/wp-content/uploads/2020/05/strategiya-rozvytku-odeskoyi-oblasti-na-period-2021-2027-roky.pdf
  22. Chandran, C., Bhattacharya, P. (2019). Hotel’s best practices as strategic drivers for environmental sustainability and green marketing. Journal of Global Scholars of Marketing Science, 29 (2), 218–233. doi: https://doi.org/10.1080/21639159.2019.1577156
  23. Xess, A., Bhargave, H., Kumar, P. (2021). A study on influence of eco-friendly technologies in hospitality industry. Journal of Physics: Conference Series, 1950 (1), 012024. doi: https://doi.org/10.1088/1742-6596/1950/1/012024
  24. Jian, Y., Yu, I. Y., Yang, M. X., Zeng, K. J. (2020). The Impacts of Fear and Uncertainty of COVID-19 on Environmental Concerns, Brand Trust, and Behavioral Intentions toward Green Hotels. Sustainability, 12 (20), 8688. doi: https://doi.org/10.3390/su12208688

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-10-15

Як цитувати

Лебеденко, Т. Є., Нікітчіна, Т. І., Шунько, Г. С., & Кожевнікова, В. О. (2021). Аналіз стану та можливостей розвитку індустрії гостинності на прикладі курорту Сергіївка (Україна). Technology Audit and Production Reserves, 5(4(61), 45–50. https://doi.org/10.15587/2706-5448.2021.242184

Номер

Розділ

Розвиток продуктивних сил і регіональна економіка: Звіт про науково-дослідну роботу