Розробка поживного середовища для біосинтезу рибофлавіну аскоміцетом eremothecium ashbyi

Автор(и)

  • Наталія Ярославівна Стеценко Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Україна https://orcid.org/0000-0003-2597-2335
  • Валентина Юріївна Поліщук Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Україна https://orcid.org/0000-0002-1284-584X
  • Олексій Мартем’янович Дуган Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Україна https://orcid.org/0000-0002-5646-917X

DOI:

https://doi.org/10.15587/2706-5448.2021.247266

Ключові слова:

продуцент рибофлавіну, Eremothecium ashbyi F-340, глибинне культивування, сільськогосподарські відходи, жмих соняшнику

Анотація

Об’єктом дослідження є продуцент рибофлавіну Eremothecium ashbyi Guilliermond 1935 ВКПМ F-340, предметом дослідження – закономірності біосинтезу рибофлавіну штамом E. ashbyi F-340 за різних умов культивування. Рибофлавін є важливим мікронутрієнтом, який є попередником коферментів флавінмононуклеотиду та флавінаденіндинуклеотиду, він необхідний для біохімічних реакцій у всіх живих клітинах. Зростання населення та збільшення потреб людини у збагачених вітамінами продуктах харчування та у продукції сільського господарства є причиною збільшення попиту на препарати рибофлавіну. Зважаючи на це важливим та економічно вигідним є удосконалення технології виробництва вітаміну В2. Важливим фактором, який впливає на вихід продукту є поживне середовище. Наразі у світі активно досліджується вплив відходів сільського господарства на біосинтез рибофлавіну. Проте не всі з досліджених видів сировини є типовими для сільського господарства тої чи іншої країни. Тому, щоб визначити чи є перспективним цей напрямок досліджень, важливим є перевірити вплив на біосинтетичну активність продуценту рибофлавіну найбільш розповсюджених відходів саме вітчизняної галузі. В даній роботі це зроблено на прикладі України.

В ході дослідження використовувались мікробіологічні (поверхневе та глибинне культивування E. ashbyi F-340), фізико-хімічні (визначення кількості біомаси ваговим методом, визначення концентрації рибофлавіну спектрофотометричним методом) та математичні методи. Запропоновані середовища з додаванням відходів сільського господарства, які забезпечують вищий вихід рибофлавіну у порівнянні з загально відомими середовищами. Оцінено вплив різних типів відходів сільського господарства на біосинтез рибофлавіну продуцентом E. ashbyi F-340. Показана ефективність використання жмиху соняшника, як компоненту поживного середовища. Визначено оптимальні джерела вуглецю для поживного середовища зі жмихом, що підвищує вихід рибофлавіну. Зважаючи на велику кількість жмиху соняшника, що отримується в Україні, використання його для модифікації поживного середовища з метою збільшення виходу рибофлавіну в перспективі призведе до зменшення собівартості цільового продукту за рахунок використання дешевої та екологічної сировини.

Біографії авторів

Наталія Ярославівна Стеценко, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

Кафедра промислової біотехнології та біофармації

Валентина Юріївна Поліщук, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра промислової біотехнології та біофармації

Олексій Мартем’янович Дуган, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

Доктор біологічних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра промислової біотехнології та біофармації

Посилання

  1. Abbas, C. A., Sibirny, A. A. (2011). Genetic Control of Biosynthesis and Transport of Riboflavin and Flavin Nucleotides and Construction of Robust Biotechnological Producers. Microbiology and Molecular Biology Reviews, 75 (2), 321–360. doi: http://doi.org/10.1128/mmbr.00030-10
  2. Zhao, G., Dong, F., Lao, X., Zheng, H. (2021). Strategies to Increase the Production of Biosynthetic Riboflavin. Molecular Biotechnology, 63 (10), 909–918. doi: http://doi.org/10.1007/s12033-021-00318-7
  3. Kalingan, A. ., Liao, C. M. (2002). Influence of type and concentration of flavinogenic factors on production of riboflavin by Eremothecium ashbyii NRRL 1363. Bioresource Technology, 82 (3), 219–224. doi: http://doi.org/10.1016/s0960-8524(01)00194-8
  4. Pujari, V., Chandra, T. S. (2000). Statistical optimization of medium components for improved synthesis of riboflavin by Eremothecium ashbyii. Bioprocess Engineering, 23 (3), 303–307. doi: http://doi.org/10.1007/PL00009127
  5. Cheng, X., Zhou, J., Huang, L. Li. K. (2011). Improved riboflavin production by Eremothecium ashbyii using glucose and yeast extract. African Journal of Biotechnology, 10 (70). doi: http://doi.org/10.5897/AJB11.986
  6. Polishchuk, V. Yu., Malaniuk, M. I., Duhan, O. M. (2011). Morfoloho-kulturalni i biosyntetychni vlastyvosti Eremotecium ashbyii Guill. Naukovi visti NTUU «KPI», 3, 74–78.
  7. Bampidis, V., Azimonti, G., Bastos, M. D., Christensen, H., Dusemund, B., Durjava, M. F. et. al. (2021). Safety and efficacy of the feed additive consisting of Vitamin B2/Riboflavin produced by Eremothecium ashbyi CCTCCM 2019833 for all animal species. EFSA Journal, 19 (3). doi: http://doi.org/10.2903/j.efsa.2021.6462
  8. Polishchuk, V., Dugan, O. (2020). Prospects of using glucose-fructose syrup in the riboflavin biotechnology. Food Science and Technology, 14 (2). doi: http://doi.org/10.15673/fst.v14i2.1512
  9. Dudka, I. A., Vasser, S. P., Ellanskaia, I. A.,. Koval, E. 3, Gorbik L. T, Nikolskaia E. A. et al. (1982). Metody eksperimentalnoi mikologii. Kyiv: Naukova. Dumka, 562.
  10. Ostrovskii, Iu. M. (Ed.) (1979). Eksperimentalnaia vitaminologiia. Minsk: «Nauka i tekhnika», 552.
  11. Shpichka, A. I., Semenova, E. F., Kuznetsova, A. V. (2011). K voprosu opredeleniia riboflavina v biotekhnologicheskom syre. Sovremennye problemy nauki i obrazovaniia, 1, 30–32.
  12. Ken Ugo, A., Vivian Amara, A., Cn, I., Kenechuwku, U. (2017). Microbial Lipases: A Prospect for Biotechnological Industrial Catalysis for Green Products: A Review. Fermentation Technology, 6 (2). doi: http://doi.org/10.4172/2167-7972.1000144
  13. Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy (2021). Available at: http://ukrstat.gov.ua

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-21

Як цитувати

Стеценко, Н. Я., Поліщук, В. Ю., & Дуган, О. М. (2021). Розробка поживного середовища для біосинтезу рибофлавіну аскоміцетом eremothecium ashbyi. Technology Audit and Production Reserves, 6(3(62), 53–56. https://doi.org/10.15587/2706-5448.2021.247266

Номер

Розділ

Технології виробництва харчування: Звіт про науково-дослідну роботу