Розробка обладнання для дослідження кількісних та якісних характеристик пектинових концентратів

Автор(и)

  • Григорій Вікторович Дейниченко Харківський державний університет харчування і торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-3615-8339
  • Наталия Александровна Афукова Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-0923-4087
  • Захар Александрович Мазняк Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-0943-1128
  • Василий Владимирович Гузенко Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-8407-2404

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2014.25353

Ключові слова:

пектин, пектинові концентрати, дослідження, обладнання, процес, екстрагування, рослинна сировина

Анотація

Стаття присвячена новому підходу до питання технічного оснащення дослідної бази в процесі визначення кількісних і якісних характеристик пектинових екстрактів, концентратів та інших пектинвміщуючих продуктів. Розроблено новий лабораторний пристрій для отримання екстрактів з пектинвміщуючої рослинної сировини та їх подальшого дослідження. Описано пристрій розробленого обладнання та його принцип роботи.

Біографії авторів

Григорій Вікторович Дейниченко, Харківський державний університет харчування і торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор

Кафедра устаткування підприємств харчування

Наталия Александровна Афукова, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, професор кафедри устаткування харчової і готельної індустрії ім. М. І. Бєляєва

Захар Александрович Мазняк, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент кафедри устаткування харчової і готельної індустрії ім. М. І. Бєляєва

Василий Владимирович Гузенко, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, мол. наук. співроб. науково-дослідницького сектора ХДУХТ

Посилання

  1. Ипатова, Л. Г. Физиологические и технологические аспекты применения пищевых волокон [Текст]/ Л. Г. Ипатова, А. А. Кочеткова, О. Г. Шубина// Новые ингредиенты, сырье и добавки. – 2004. – №1. – С. 14–17.
  2. Парахонский, А. П. Эндоэкология и проблема пектина [Текст]/ А. П. Парахонский// Успехи естествознания. – 2009. – № 3 – С. 44–45.
  3. Ипатова, Л. Г. Пищевые волокна в продуктах питания [Текст]/ Л. Г. Ипатова и др.// Пищевая промышленность. – 2007. – № 5. – С. 8–10.
  4. Дейниченко, Г. В. Одержання пектинових концентратів методом ультрафільтраційної обробки [Текст]/ Г. В. Дейниченко, З. О. Мазняк, В. В. Гузенко// Наукові праці Одеської національної академії харчових технологій. – Одеса: ОНАХТ, 2012. – Вип. 41, Т. 2. – С. 469–473.
  5. Донченко, Л. В. Технология пектина и пектинопродуктов [Текст]/ Л. В. Донченко. – М.: Дели, 2000. – 256 с.
  6. Голубев, В. Н. Пектин: химия, технология, применение [Текст]/ В. Н. Голубев, Н. П. Шелухина. – М.: РАТНИЭЧ, 1995. – 387 с.
  7. Дейниченко, Г. В. Теоретические аспекты обработки пектиновых экстрактов [Текст]: материалы Междунар. науч-практ. конф./ Г. В. Дейниченко, З. О. Мазняк, В. В. Гузенко// Актуальные вопросы современной науки. – Курск, 2012. – С. 248-256.
  8. Ильина, И. А. Научные основы технологии модифицированных пектинов [Текст]/ И. А. Ильина. – Краснодар: Просвещение-Юг, 2001. – 312 с.
  9. Дейниченко, Г. В. Проблеми впровадження технологій з виробництва пектину [Текст]/ Г. В. Дейниченко, З. О. Мазняк, В. В. Гузенко// Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. – Х.: ХДУХТ, 2008. – Вип. 1 (7). – С. 317-322.
  10. Загоруйко, Г. Е. Методы анализа и контроля качества жидких и сухих пектиносодержащих концентратов [Текст]/ Г. Е. Загоруйко, Т. В. Каплина, А. Р. Назарян// Вестник проблем биологии и медицины. – 2007. – Вып. 3. – С. 18–23.
  11. Лабораторная установка для экстракции растительного сырья [Текст]: пат. 2281135 С2 Рос. Федерация: МПК B 01 D 11/02, F28 D1/053/ Паршикова В. И., Степень Р. А., Демина Л. Н.; заявитель и патентообладатель ГОУПВО «Красноярский гос-ный торг.-економ. ин-т». – №2004123337/15; Заявл. 28.07.04; Опубл. 27.01.06, Бюл. № 22. – 5 с.
  12. Афукова, Н. А. Процессы производства полуфабрикатов многофункционального назначения из дикорастущих плодов и ягод [Текст]: дис. ... канд. техн. наук/ Н. А. Афукова. – Х., 1996. – 276 с.
  13. Ipatova, L. G., Kochetkova, A. A., Shubina, O. G. (2004). Fiziologicheskie i tehnologicheskie aspekty primenenija pishhevyh volokon. Novye ingredienty, syr'e i dobavki, №1, 14-17.
  14. Parahonskij, A. P. (2009). Jendojekologija i problema pektina. Uspehi estestvoznanija, №3, 44-45.
  15. Ipatova, L. G. at el. (2007). Pischevye volokna v produktah pitaniya. Pischevaya promyshlennost, №5, 8-10.
  16. Deynychenko, G. V., Maznyak, Z. O., Guzenko, V. V. (2012). Oderzhannya pektynovykh kontsentrativ metodom ul'trafil'tratsiynoyi obrobky. Naukovi pratsi Odes'koyi natsional'noyi akademiyi kharchovykh tekhnolohiy, V. 41, Т. 2, 469-473.
  17. Donchenko, L. V. (2000). Tekhnolohia pektina i pektynoproduktov. Moskva: Deli, 256.
  18. Golubev, V. N., Sheluhina, N. P. (1995). Pektin: khimia, tekholohia, priminenia. Moskva: RATNIEC, 373.
  19. Deynychenko, G. V., Maznyak, Z. O., Guzenko, V. V. (2012). Teoreticheskie aspekty obrabotki pektinovyh jekstraktov. Materialyi Mezhdunar. nauch. prakt. konf. Aktual'nye voprosy sovremennoj nauki. Kursk, 248-256.
  20. Il'ina, I. A. (2001). Nauchnye osnovy tehnologii modificirovannyh pektinov. Krasnodar: Prosvishhenie-Jug, 312.
  21. Deynychenko, G. V., Maznyak, Z. O., Guzenko, V. V. (2008). Problemy vprovadzhennya tekhnolohiy z vyrobnytstva pektynu. Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohiyi kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva i torhivli, V.1(7), 317-322.
  22. Zagoruyko, G. E., Kaplina, T. V., Nazaryan, A. R. (2007). Metody analiza i kontrolya kachectva gydkih i suhih pektinsodergaschih koncentratov. Vestnik problem biologii i mediciny, V.3, 18-23.
  23. Parshikova, V. I., Stepen', R. A., Demina, L. N.; Krasnojarskij gosudarstvennyj torgovo-jekonomicheskij institut. (27.01.06). Pat. 2281135 С2 Russia: B 01 D 11/02, F28 D1/053. Laboratornaja ustanovka dlja jekstrakcii rastitel'nogo syr'ja. № 2004123337/15; prior. 28.07.04.
  24. Afukova, N. A. (1996). Processy proizvodstva polufabrikatov mnogofunkcional'nogo naznachenija iz dikorastushhih plodov i jagod. Kharkov, 276.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-06-25

Як цитувати

Дейниченко, Г. В., Афукова, Н. А., Мазняк, З. А., & Гузенко, В. В. (2014). Розробка обладнання для дослідження кількісних та якісних характеристик пектинових концентратів. Technology Audit and Production Reserves, 3(5(17), 11–14. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2014.25353

Номер

Розділ

Процеси та обладнання харчових і хімічних виробництв