Особливості перерозподілу сухих речовин при підготовці проб для оцінки якості рослинної сировини

Автор(и)

  • Микола Іванович Погожих Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-0835-4896
  • Дмитро Миколайович Одарченко Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-1141-5768

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2014.25354

Ключові слова:

проба, рідка фаза, заморожування-розморожування-центрифугування, томатні овочі, дикорослі ягоди

Анотація

Представлено спосіб виділення рідких фаз із рослинної сировини (томатні овочі, дикорослі ягоди) шляхом циклічного заморожування-розморожування-центрифугування, та проведена оцінка їх хімічного складу. Встановлено, що одержані рідкі фази характеризуються стійкістю відносно перерозподілу сухих речовин і можуть використовуватися в якості проб у оцінці якості харчової сировини рослинного походження з використанням методів дослідження їх фізичних властивостей.

Біографії авторів

Микола Іванович Погожих, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, завідуючий кафедри

Кафедра енергетики та фізики

Дмитро Миколайович Одарченко, Харківський державний університет харчування та торгівлі вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри товарознавства, управління якістю та екологічної безпеки

Посилання

  1. Kuc, J. Development and future direction of induces systemic resistance in plants [Text]/ J. Kuc// Crop Protection. – 2000. – V. 19 (8/10) – P. 859-861.
  2. Benhamon, М. Induction of systemic resistance of fusarium crown and root rot in tomato plants by seed treatment with chitosan [Text]/ M. Benhamon// Phytopatholog. – 1994. – T. 84, №12. – P. 1432-1434.
  3. Patterson, P. Rain drains canned, frozen veggies [Text]/ P. Patterson// Nation's Restaurant News. – 1993. – T.27, №30. – P. 18.
  4. Притульська, Н. В. Ідентифікація продовольчих товарів: теорія і практика [Текст]: монографія/ Н. В. Притульська. – К.: Київський нац. торг.-екон. ун-т., 2007. – 193 с.
  5. Potter, D. Functional foods offer products developers new openings [Text]/ D. Potter// Food Technology International Europe. – 1991. – T. 8. – P. 138.
  6. The berry bible: with 200 recipes using cultivated and wild, fresh and frozen berries [Text]/ Reed Business Information. – 2004. – Т. 251 (11). – P. 69.
  7. Hardenburg, R. E. The commercial storage of fruits, vegetables, and florist and nursery stocks [Text]: Agriculture Handbook/ R. E. Hardenburg, A. E. Watada, C. Y. Wang. – Washington : USDA, 1990. – 130 p.
  8. Отто, М. Современные методы аналитической химии [Текст]: пер. с нем.; Т.1./ М. Отто; под ред. А. В. Гармаша. – М.: Техносфера, 2003. – 412 с.
  9. Sides, A. Developments in extraction techniques and their application to analysis of volatiles in foods [Text]/ A. Sides, K. Robards, S. Helliwell// Trends in analytical chemistry. – 2000. – T. 19(5). – P. 322-329.
  10. Huddleston, J. G. Separation and recovery of food coloring dyes using aqueous biphasic extraction chromatographic resins [Text]/ J. G. Huddleston, H. D. Willauer, K. R. Boaz, R. D. Rogers// Journal of chromatography B: analytical technologies in the biomedical and life sciences. – 1998. – T. 711(1-2). – P. 237-244.
  11. Chevalier, D. Freezing and ice crystals formed in a cylindrical food model: part 1. Freezing at atmospheric pressure [Text]/ D. Chevalier, A. Le Bail, M. Ghoul// Journal Of Food Engineering. – 2000. – T. 46, №4. – P. 277-285.
  12. Kuc, J. (2000). Development and future direction of induces systemic resistance in plants. Crop Protection, V. 19(8/10), 859-861.
  13. Benhamon, М. (1994). Induction of systemic resistance of fusarium crown and root rot in tomato plants by seed treatment with chitosan. Phytopathology, T. 84, №12, 1432-1434.
  14. Patterson, P. (1993). Rain drains canned, frozen veggies. Nation's Restaurant News, T.27, №30, 18.
  15. Prytylska, N. V. (2007). Іdentifіkatsіya prodovolchih tovarіv: teorіya i practice. К.: KNTEU, 193.
  16. Potter, D. (1991). Functional foods offer products developers new openings. Food Technology International Europe, T. 8, 138.
  17. The berry bible: with 200 recipes using cultivated and wild, fresh and frozen berries. (2004). Reed Business Information, Т. 251 (11), 69.
  18. Hardenburg, R. E., Watada, A. E., Wang, C. Y. (1990). The commercial storage of fruits, vegetables, and florist and nursery stocks. Washington : USDA, 130.
  19. Otto, M. (2003). Sovremenie methody analyticheskoy chimii. M.: Technosphera, 412.
  20. Sides, A., Robards, K., Helliwell, S. (2000). Developments in extraction techniques and their application to analysis of volatiles in foods. Trends in analytical chemistry, T. 19(5), 322-329.
  21. Huddleston, J. G., Willauer, H. D., Boaz, K. R., Rogers, R. D. (1998). Separation and recovery of food coloring dyes using aqueous biphasic extraction chromatographic resins. Journal of chromatography B: analytical technologies in the biomedical and life sciences, T. 711(1-2), 237-244.
  22. Chevalier, D., Le Bail, A., Ghoul, M. (2000). Freezing and ice crystals formed in a cylindrical food model: part 1. Freezing at atmospheric pressure. Journal Of Food Engineering, T. 46, №4, 277-285.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-06-25

Як цитувати

Погожих, М. І., & Одарченко, Д. М. (2014). Особливості перерозподілу сухих речовин при підготовці проб для оцінки якості рослинної сировини. Technology Audit and Production Reserves, 3(5(17), 14–18. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2014.25354

Номер

Розділ

Процеси та обладнання харчових і хімічних виробництв