Проєктування та конструювання десикантної сушарки для насіння та овочів
DOI:
https://doi.org/10.15587/2706-5448.2022.253556Ключові слова:
методи консервації, десикантна сушарка, сушіння сільськогосподарської продукції, термін придатності, швидкопсувність, листя Vernonia amygdalinaАнотація
Об'єктом дослідження є сушіння з використанням десикантів. Подальше збільшення обсягів виробництва продуктів харчування призвело до виникнення потреби у простих, безпечних та доступних методах консервування. Це призвело до значного збільшення кількості сушарок, придбання яких коштує місцевим фермерам недешево. Насіння та деякі овочі погано зберігаються під впливом високої температури, що використовується в більшості сушарок для сушіння, оскільки процес сушіння часто використовується як кінцевий виробничий етап перед упаковкою та продажем сільськогосподарської продукції. Сушіння з використанням десикантів – це гігієнічний, низькоенергетичний, низьковитратний та безпечний метод сушіння сільськогосподарських продуктів без їх псування чи зниження поживних якостей. У роботі була розроблена та сконструйована сушарка для насіння та овочів, і її ефективність була перевірена на листях Vernonia amygdalina. Матеріали для сушарки були ретельно підібрані з урахуванням їхньої вартості, доступності, міцності, легкості (ваги) та стійкості до іржі. Сушильна камера має зовнішні розміри 43 см на 30 см та внутрішні розміри 28 см на 25 см. Сушильна камера розділена на п'ять шарів; кожен шар має розміри 48 см на 44 см із загальною площею поверхні 0,2112 м2.
Результати дослідження показали значну втрату вологи у висушеному зразку за 26 годин зі 167 г до 54,1 г порівняно з показниками сушіння на повітрі. Проксимальний аналіз висушеного в десикантній сушарці листя Vernonia amygdalina показав вищі значення за всіма параметрами порівняно із зразком, висушеним на повітрі. На підставі отриманих результатів зроблено висновок, що десикантна сушарка висушила зразки швидше, ніж звичайний метод повітряного сушіння. Рекомендовано сушити насіння та овочі в десикантній сушарці для збільшення терміну зберігання та зменшення продуктів, що швидко псуються.
Посилання
- Betoret, E., Calabuig-Jimenez, L., Barrera, C., Rosa, M. D. (2016). Sustainable Drying Technologies for the Development of Functional Foods and Preservation of Bioactive Compounds. Sustainable Drying Technologies. doi: https://doi.org/10.5772/64191
- Kiaya, V. (2014). Post-harvest losses and strategies to reduce them. ACF. Available at: https://www.actioncontrelafaim.org/wpcon-tent/uploads/2018/01/technical_paper_phl__.pdf
- Tareq, Md. Z., Mojakkir, A. M., Hasan, M. M., Alam, Md. J., Sadat, Md. A. (2020). Moisture content and variety of jute seed is affected by long term seed storage. Malaysian Journal of Sustainable Agriculture, 5 (1), 24–28. doi: https://doi.org/10.26480/mjsa.01.2021.24.28
- De Vitis, M., Hay, F. R., Dickie, J. B., Trivedi, C., Choi, J., Fiegener, R. (2020). Seed storage: maintaining seed viability and vigor for restoration use. Restoration Ecology, 28 (S3). doi: https://doi.org/10.1111/rec.13174
- Sushant, B., Yadvika, M. K., Singh, V. K., Kumar, N. (2017). Performance evaluation of desiccant seed dryer for drying to-mato seeds. International Journal of Agricultural Science and Research, 7 (1), 423–430.
- Hammed, R., Rafiu, B. O., Oyelowo, O. J. (2021). Seedlings Growth Performance of Terminalia ivorensis (A. Chev) as Influenced by Different Organic Fertilizers. FUTA 2020. Available at: https://www.researchgate.net/publication/352402173_Proceedings_3RD_CFA_CONFERENCE_FUTA_2020_PDF_1-592-597
- Muazu, J., Abdulwoliyu, A., Mohammed, G. T. (2015). Design, Formulation and evaluation of bitter leaf tablets. International journal of pharmaceutical science and research, 4 (5), 1789–1795. doi: https://doi.org/10.13040/ijpsr.0975-8232.4(5).1789-95
- Chramsa-ard, W., Jindaruksa, S., Sirisumpunwong, C., Sonsaree, S. (2013). Performance Evaluation of the Desiccant Bed Solar Dryer. Energy Procedia, 34, 189–197. doi: https://doi.org/10.1016/j.egypro.2013.06.747
- Gribble, S. (2017). Air density calculator. Available at: https://www.gribble.org/cycling/air_density.html
- Adekanmi, A. A., Adekanmi, U. T., Adekanmi, A. S., Oyekanmi, H. A. (2020). Assessment of Proximate Composition and Phytochemical Properties of Bitter Leaf (Vernonia Amygdalina) and Water Leaf (Talinum Triangular). United International Journal for Research & Technology, 1 (9), 13–21.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2022 Oluwatoyin Olunloyo, Dare Ibiyeye, Opeyemi Ajiboye, Afolabi Reuben Taiye, Folasade Afeye, Taiwo Fasunloye, Rachel Osin
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.