Аналіз сортового складу виноградних насаджень України та перспективи вирощування сортів нової селекції
DOI:
https://doi.org/10.15587/2706-5448.2022.256631Ключові слова:
промислове виноградарство, сорти нового покоління, столові та технічні сорти, оптимальний сортовий складАнотація
Об'єктом дослідження є сортовий склад промислових насаджень винограду в Україні. Одним з найбільш проблемних місць є сортимент столового винограду, який у промислових масштабах представлений обмеженою кількістю сортів. Саме з цим ми пов’язуємо насичення ринку імпортним столовим виноградом.
Створенням сортів винограду української селекції вчені-виноградарі займаються з середини минулого століття. Було виділено 150 перспективних сортів та форм, які поєднують високу продуктивність та якість продукції з високими показниками адаптивності до «ризикованих» умов вирощування Північного Причорномор’я. За багаторічні дослідження підтверджено високий рівень патогеностійкості, зимо-та морозостійкості та стійкості до посухи, а також високий рівень показників якості. Включення до регіональних сортиментів сортів сучасної української селекції, особливо за використання інтенсивної технології вирощування, дозволить говорити про забезпечення розвитку сталого виноградарства. За рахунок генетично обумовленої патогеностійкості можливе суттєве зменшення пестицидного навантаження, що у майбутньому забезпечить перехід до адаптивного, а згодом до біологічного ведення насаджень.
Отримано результати аналізу складу та структури сортименту винограду України та запропоновано сорти нової селекції з високим рівнем та стабільністю показників продуктивності та якості продукції для вдосконалення сортименту.
Завдяки цьому забезпечується можливість отримання рентабельності на рівні 250–350 % для столових сортів, що обумовлюється високою продуктивністю, зменшенням пестицидного навантаження, підвищенням вартості продукції за рахунок нарядності та високих смакових властивостей ягід та грон. Розповсюджені сорти, які потребують для отримання товарної продукції 9–12 обприскувань, використання додаткових стимуляторів, таких як гіберелін, та інших елементів інтенсифікації технології виробництва. Технічні сорти нового покоління також проявляють високі економічні показники вирощування, оскільки мають переваги у зимостійкості, патогеностійкості та ексклюзивних характеристиках вина
Посилання
- Leão, P. C. S., de Melo, N. F., Nunes, B. T. G., da Silva, E. R. (2019). In- vitro embryo rescue in table-grape breeding for semiarid tropical regions of Brazil. Acta Horticulturae, 1248, 179–186. doi: http://doi.org/10.17660/actahortic.2019.1248.26
- Leão, P. C. S. (2019). Genetic resources for table-grape breeding in Brazilian tropical semi-arid regions. Acta Horticulturae, 1248, 81–86. doi: http://doi.org/10.17660/actahortic.2019.1248.12
- Yamada, M., Sato, A. (2016). Advances in table grape breeding in Japan. Breeding Science, 66 (1), 34–45. doi: http://doi.org/10.1270/jsbbs.66.34
- Bachev, H. (2018). The Sustainability of farming enterprises in Bulgaria. China-Bulgaria Rural Revitalization Development Cooperation Forum. Sofia, 109–127. Available at: https://www.researchgate.net/profile/Hrabrin_Bachev_Hrabrin_Bashev_Chrabrin_Ba shev/publication/324476384_ChinaBulgaria_Rural_Revitalization_Development_Co operation_Forum/links/5acf2161aca2723a3344dfe3/China-Bulgaria-Rural- Revitalization-Development-Cooperation-Forum.pdf#page=29
- Atak, A., Kahraman, A. K. (2014). New table grapes in turkey. BIO Web of Conferences, 3, 01002. doi: http://doi.org/10.1051/bioconf/20140301002
- Mejica, J. (2018). New Everest Seedless grape is big and bold. Available at: https://www.goodfruit.com/new-everest-seedless-grape-is-big-and-bold/
- Ledbetter, C. A. (2019). «Solbrio» Table Grape. HortScience, 54 (10), 1864–1865. doi: http://doi.org/10.21273/hortsci14311-19
- Alston, J. M., Lapsley, J. T., Sambucci, O. (2019). Grape and Wine Production in California. Available at: https://s.giannini.ucop.edu/uploads/giannini_public/0c/ed/0ced874e-d27d-475c-8d5b- 5d8c89cd6901/winegrapes_2019rev.pdf
- Mazurenko, L. S. (2006). Sortyment stolovoho vynohrada Ukrayni (znachenye, formyrovanye, metodi uluchshenyia). Vynohradarstvo i vynorobstvo, 43, 89–97.
- Ushkarenko, V. O., Shevchenko, I. V., Mynkin, M. V. (2012). Stan ta perspektyvy rozvytku haluzi promyslovoho vynohradarstva v Ukrain. Tavriiskyi naukovyi visnyk, 78, 85–89.
- U sviti zrostaie vyrobnytstvo i spozhyvannia vynohradu. Available at: http://pavlivsca.ub.ua/news/24788-u-sviti-zrostae-virobnictvo-i- spojivannyavinogradu.html
- Zovnishnia torhivlia okremymy vydamy tovariv za krainamy svitu za sichen – hruden 2018 r. (2018). Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy. Available at: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2018/zd/e_iovt/arh_iovt2018.htm
- Council Regulation (EC) No 491/2009 of 25 May 2009 amending Regulation (EC) No 1234/2007 establishing a common organisation of agricultural markets and on specific provisions for certain agricultural products (Single CMO Regulation). Available at: https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2009/491/oj
- Salii, O. V. (2020). Ahrobiolohichna kharakterystyka i tekhnolohichna otsinka form vynohradu suchasnoi selektsii NNTs «IViV im. V.Ye. Tairova». Odesa, 200.
- Skrypnyk, V. V., Kovalova, I. A., Herus, L. V. (2018). Otsinka rivnia proiavu oznak tekhnolohichnosti ta adaptyvnosti perspektyvnykh introdukovanykh beznasinnykh henotypiv i hibrydnykh populiatsii vlasnoi selektsii. Vynohradarstvo i vynorobstvo, 55, 127–134.
- Kovalova, I. A., Skrypnyk, V. V., Herus, L. V., Muliukina, N. A. (2019). Evaluation results of a level of manifestation of the complex of traits of interest in seedless grapes varieties for their further application in the breeding process. Visnyk Umanskoho natsionalnoho universytetu sadivnytstva, 2, 103–109. doi: http://doi.org/10.31395/2310-0478-2019-2-103-109
- Fedorenko, M. H. (2021). Udoskonalennia sortymentu stolovoho vynohradu Ukrainy na osnovi otsinky rivnia proiavu hospodarsko-tsinnykh oznak hibrydnykh form selektsii NNTs «IViV im. V. Ye. Tairova». Odesa, 27. Available at: https://www.tairov.org.ua/wp-content/uploads/2021/03/Avtoreferat-dysertatsiynoyi- roboty-Fedorenko-Maryny-Hryhorivny.pdf
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2022 Iryna Belous, Irina Kovalyova, Lyudmila Gerus, Lyudmila Dzhaburiya, Olena Saliy, Viacheslav Skrypnyk, Marina Fedorenko
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.