Аналіз сортового складу виноградних насаджень України та перспективи вирощування сортів нової селекції

Автор(и)

  • Ірина Володимирівна Белоус Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова», Україна https://orcid.org/0000-0002-2575-1914
  • Ірина Анатоліївна Ковальова Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова», Україна https://orcid.org/0000-0002-1117-9750
  • Людмила Василівна Герус Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова», Україна https://orcid.org/0000-0001-8154-4795
  • Людмила Вікторівна Джабурія Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова», Україна http://orcid.org/0000-0002-8405-1010
  • Олена Василівна Салій Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова», Україна http://orcid.org/0000-0001-7103-2083
  • В’ячеслав Вікторович Скрипник Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова», Україна https://orcid.org/0000-0002-5917-596X
  • Марина Григорівна Федоренко Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова», Україна http://orcid.org/0000-0001-8477-8490

DOI:

https://doi.org/10.15587/2706-5448.2022.256631

Ключові слова:

промислове виноградарство, сорти нового покоління, столові та технічні сорти, оптимальний сортовий склад

Анотація

Об'єктом дослідження є сортовий склад промислових насаджень винограду в Україні. Одним з найбільш проблемних місць є сортимент столового винограду, який у промислових масштабах представлений обмеженою кількістю сортів. Саме з цим ми пов’язуємо насичення ринку імпортним столовим виноградом.

Створенням сортів винограду української селекції вчені-виноградарі займаються з середини минулого століття. Було виділено 150 перспективних сортів та форм, які поєднують високу продуктивність та якість продукції з високими показниками адаптивності до «ризикованих» умов вирощування Північного Причорномор’я. За багаторічні дослідження підтверджено високий рівень патогеностійкості, зимо-та морозостійкості та стійкості до посухи, а також високий рівень показників якості. Включення до регіональних сортиментів сортів сучасної української селекції, особливо за використання інтенсивної технології вирощування, дозволить говорити про забезпечення розвитку сталого виноградарства. За рахунок генетично обумовленої патогеностійкості можливе суттєве зменшення пестицидного навантаження, що у майбутньому забезпечить перехід до адаптивного, а згодом до біологічного ведення насаджень.

Отримано результати аналізу складу та структури сортименту винограду України та запропоновано сорти нової селекції з високим рівнем та стабільністю показників продуктивності та якості продукції для вдосконалення сортименту.

Завдяки цьому забезпечується можливість отримання рентабельності на рівні 250–350 % для столових сортів, що обумовлюється високою продуктивністю, зменшенням пестицидного навантаження, підвищенням вартості продукції за рахунок нарядності та високих смакових властивостей ягід та грон. Розповсюджені сорти, які потребують для отримання товарної продукції 9–12 обприскувань, використання додаткових стимуляторів, таких як гіберелін, та інших елементів інтенсифікації технології виробництва. Технічні сорти нового покоління також проявляють високі економічні показники вирощування, оскільки мають переваги у зимостійкості, патогеностійкості та ексклюзивних характеристиках вина

Біографії авторів

Ірина Володимирівна Белоус, Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова»

Кандидат економічних наук

Відділ наукових досліджень з питань інтелектуальної власності та маркетингу інновацій

Ірина Анатоліївна Ковальова, Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова»

Доктор сільськогосподарських наук

Відділ селекції, генетики та ампелографії

Людмила Василівна Герус, Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова»

Доктор сільськогосподарських наук

Лабораторія генетичних ресурсів винограду

Відділ селекції, генетики та ампелографії

Людмила Вікторівна Джабурія, Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова»

Кандидат технічних наук

Відділ виноробства

Олена Василівна Салій, Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова»

Кандидат сільськогосподарських наук Сектор клонової селекції та біохімії винограду

Відділ селекції, генетики та ампелографії

В’ячеслав Вікторович Скрипник, Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова»

Доктор філософії

Сектор сортовивчення та ампелографії

Відділ селекції, генетики та ампелографії

Марина Григорівна Федоренко, Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова»

Кандидат сільськогосподарських наук

Лабораторія генетичних ресурсів винограду

Відділ селекції, генетики та ампелографії

Посилання

  1. Leão, P. C. S., de Melo, N. F., Nunes, B. T. G., da Silva, E. R. (2019). In- vitro embryo rescue in table-grape breeding for semiarid tropical regions of Brazil. Acta Horticulturae, 1248, 179–186. doi: http://doi.org/10.17660/actahortic.2019.1248.26
  2. Leão, P. C. S. (2019). Genetic resources for table-grape breeding in Brazilian tropical semi-arid regions. Acta Horticulturae, 1248, 81–86. doi: http://doi.org/10.17660/actahortic.2019.1248.12
  3. Yamada, M., Sato, A. (2016). Advances in table grape breeding in Japan. Breeding Science, 66 (1), 34–45. doi: http://doi.org/10.1270/jsbbs.66.34
  4. Bachev, H. (2018). The Sustainability of farming enterprises in Bulgaria. China-Bulgaria Rural Revitalization Development Cooperation Forum. Sofia, 109–127. Available at: https://www.researchgate.net/profile/Hrabrin_Bachev_Hrabrin_Bashev_Chrabrin_Ba shev/publication/324476384_ChinaBulgaria_Rural_Revitalization_Development_Co operation_Forum/links/5acf2161aca2723a3344dfe3/China-Bulgaria-Rural- Revitalization-Development-Cooperation-Forum.pdf#page=29
  5. Atak, A., Kahraman, A. K. (2014). New table grapes in turkey. BIO Web of Conferences, 3, 01002. doi: http://doi.org/10.1051/bioconf/20140301002
  6. Mejica, J. (2018). New Everest Seedless grape is big and bold. Available at: https://www.goodfruit.com/new-everest-seedless-grape-is-big-and-bold/
  7. Ledbetter, C. A. (2019). «Solbrio» Table Grape. HortScience, 54 (10), 1864–1865. doi: http://doi.org/10.21273/hortsci14311-19
  8. Alston, J. M., Lapsley, J. T., Sambucci, O. (2019). Grape and Wine Production in California. Available at: https://s.giannini.ucop.edu/uploads/giannini_public/0c/ed/0ced874e-d27d-475c-8d5b- 5d8c89cd6901/winegrapes_2019rev.pdf
  9. Mazurenko, L. S. (2006). Sortyment stolovoho vynohrada Ukrayni (znachenye, formyrovanye, metodi uluchshenyia). Vynohradarstvo i vynorobstvo, 43, 89–97.
  10. Ushkarenko, V. O., Shevchenko, I. V., Mynkin, M. V. (2012). Stan ta perspektyvy rozvytku haluzi promyslovoho vynohradarstva v Ukrain. Tavriiskyi naukovyi visnyk, 78, 85–89.
  11. U sviti zrostaie vyrobnytstvo i spozhyvannia vynohradu. Available at: http://pavlivsca.ub.ua/news/24788-u-sviti-zrostae-virobnictvo-i- spojivannyavinogradu.html
  12. Zovnishnia torhivlia okremymy vydamy tovariv za krainamy svitu za sichen – hruden 2018 r. (2018). Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy. Available at: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2018/zd/e_iovt/arh_iovt2018.htm
  13. Council Regulation (EC) No 491/2009 of 25 May 2009 amending Regulation (EC) No 1234/2007 establishing a common organisation of agricultural markets and on specific provisions for certain agricultural products (Single CMO Regulation). Available at: https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2009/491/oj
  14. Salii, O. V. (2020). Ahrobiolohichna kharakterystyka i tekhnolohichna otsinka form vynohradu suchasnoi selektsii NNTs «IViV im. V.Ye. Tairova». Odesa, 200.
  15. Skrypnyk, V. V., Kovalova, I. A., Herus, L. V. (2018). Otsinka rivnia proiavu oznak tekhnolohichnosti ta adaptyvnosti perspektyvnykh introdukovanykh beznasinnykh henotypiv i hibrydnykh populiatsii vlasnoi selektsii. Vynohradarstvo i vynorobstvo, 55, 127–134.
  16. Kovalova, I. A., Skrypnyk, V. V., Herus, L. V., Muliukina, N. A. (2019). Evaluation results of a level of manifestation of the complex of traits of interest in seedless grapes varieties for their further application in the breeding process. Visnyk Umanskoho natsionalnoho universytetu sadivnytstva, 2, 103–109. doi: http://doi.org/10.31395/2310-0478-2019-2-103-109
  17. Fedorenko, M. H. (2021). Udoskonalennia sortymentu stolovoho vynohradu Ukrainy na osnovi otsinky rivnia proiavu hospodarsko-tsinnykh oznak hibrydnykh form selektsii NNTs «IViV im. V. Ye. Tairova». Odesa, 27. Available at: https://www.tairov.org.ua/wp-content/uploads/2021/03/Avtoreferat-dysertatsiynoyi- roboty-Fedorenko-Maryny-Hryhorivny.pdf

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-04-30

Як цитувати

Белоус, І. В., Ковальова, І. А., Герус, Л. В., Джабурія, Л. В., Салій, О. В., Скрипник, В. В., & Федоренко, М. Г. (2022). Аналіз сортового складу виноградних насаджень України та перспективи вирощування сортів нової селекції. Technology Audit and Production Reserves, 2(3(64), 36–43. https://doi.org/10.15587/2706-5448.2022.256631

Номер

Розділ

Технології виробництва харчування: Звіт про науково-дослідну роботу