Стабілізація до окиснення ліпідів арахісово-лляного купажу

Автор(и)

  • Антоніна Анатоліївна Дубініна Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-3132-1918
  • Світлана Олександрівна Ленерт Харківський національний технічний університет імені Петра Василенка, 61002, Харків, вул. Артема, 44, Україна https://orcid.org/0000-0003-0510-6034
  • Ольга Олексіївна Хоменко Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-8013-7717

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2014.26401

Ключові слова:

екстракт, арахісово-лляний купаж, антиоксидантні властивості, окиснення

Анотація

Наведено результати дослідження антиоксидантних властивостей олійних екстрактів листя шавлії, листя чорної смородини, плодів часнику, плодів шипшини. Визначено період індукції при окисненні арахісово-лляного купажу та концентрації антиоксидантів, які необхідні для ефективного використання їх як інгібіторів окислювальних процесів. Показано, що введення олійних екстрактів у купаж значно підвищує його окисну стабільність.

Біографії авторів

Антоніна Анатоліївна Дубініна, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра товарознавства та експертизи товарів

Світлана Олександрівна Ленерт, Харківський національний технічний університет імені Петра Василенка, 61002, Харків, вул. Артема, 44

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технологій переробних і харчових виробництв

Ольга Олексіївна Хоменко, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Аспірант

Кафедра товарознавства та експертизи товарів

Посилання

  1. Kuznecova, A. A., Antonova, E. V. (2012). Faktory, formirujushhie kachestvo i bezopasnost' rastitel'nyh masel., Materialy VI nauchno-prakticheskoj konferencii studentov, Irkutsk. Ocenka kachestva i bezopasnosti potrebitel'skih tovarov, 6, 33–44.
  2. Aluyor, E. O., Ori-Jesu, M. (2008). The use of antioxidants in vegetable oils – A review. African Journal of Biotechnology, 7(25), 4836–4842. DOI: 10.5897/AJB08.063.
  3. Poljanskij, K. K., Rudakova, L. V. (2004). Aktual'naja problema – antioksidantnaja aktivnost' pishhevyh produktov. Molochnaja promyshlennost', 11, 44.
  4. Cehina, N. N., Has'janova, N. G., Pirogova, N. A., Romanov, A. S., Puchkov, S. V. (2008). Izuchenie ingibirujushhego dejstvija dobavok masla shipovnika v rastitel'nye masla. Sb. nauch. tr. MPA, VI/2. M.: GIORD, 180–185.
  5. Cehina, N. N., Has'janova, N. G., Orehova, S. V. (2009). Izuchenie biologicheskoj aktivnosti i antiokislitel'nyh svojstv kaliny i produktov ee pererabotki. Vestnik Kuzbasskogo gosudarstvennogo tehnicheskogo universiteta, 2, 90–92.
  6. Cehina, N. N., Has'janova, N. G., Pirogova, N. A., Puchkov, S. V. (2010). Izuchenie okislitel'noj stabil'nosti oblepihovogo masla. Tehnika i tehnologija pishhevyh proizvodstv, 16, 55–57.
  7. Máriássyová, M. (2006). Antioxidant activity of some herbal extracts in rapeseed and sunflower oils. Journal of Food and Nutrition Research, Vol. 45, No. 3, 104–109. Available: http://www.vup.sk/en/download.php?bulID=16.
  8. Tokaev, Je. S., Manuk'jan, G. G. (2009). Sravnitel'naja harakteristika antioksidantnoj aktivnosti rastitel'nyh jekstraktov. Hranenie i pererabotka sel'hozsyr'ja, 9, 36–39.
  9. Bashilov, A. V.; applicant and patentee State Scientific Institution "Central Botanical Garden of the National Academy of Sciences of Belarus". (10.09.2012). Ingibitor perekisnogo okislenija. Pat. 2460764 Ros.: MPK: S11V5/00. № 2460764; appl. 15.11.2010, 3 p.
  10. Usatjuk, S. І., Pelehova, L. S.; applicant and patentee National University of Food Technologies. (25.05.2012). Sposіb stabіlіzacіi roslinnoi olіi. Pat. 69987 Ukraina: MPK S11V 5/00 /. u201112464; appl. 24.10.2011, Bjul. № 10, 4 p. Available: http://uapatents.com/4-69987-sposib-stabilizaci-roslinno-oli.html.
  11. Korshunova, G. F., Petrenko, T. V., Іl'dіrova, S. K. et al; applicant and patentee Donetsk National University. (16.10.2000). Sposіb stabіlіzacіi sonjashnikovoi olіi do okislennja. Pat. 28571 Ukraina: MPK6 C11B5/00. № 97073487; appl. 02.07.1997, Bjul. № 5, 3 p. Available: http://uapatents.com/3-28571-sposib-stabilizaci-sonyashnikovo-oli-do-okislennya.html.
  12. Shadyro, O. I., Sosnovskaja, A. A., Edimecheva, I. P. et al; applicant and patentee Establishment of the Belarusian State University, "Research Institute of Physico-Chemical Problems", LLC "Club" Eco-Farm". (30.04.2008). Sposob stabilizacii l'njanogo masla. Pat. 10449 Respublika Belarus': MPK6 C 11B 5/00. № a 20060911; appl. 19.09.2006, 7 р.
  13. Bashilov, A. V., Spiridovich, E. V., Reshetnikov, V. N.; applicant and patentee State Scientific Institution "Central Botanical Garden of the National Academy of Sciences of Belarus". (10.09.2012). Ingibitor perekisnogo okislenija. Pat. 2460764 Ros. Federacija: MPK7 C11B5/00. №2010146440/13; appl. 15.11.2010, 4 р.
  14. Korotchenko, V. I. (20.06.2006). Antioksidant. Pat. 2278154 Ros. Federacija: MPK S11V5/00. № 2278154; appl. 23.08.2004, 3 р.
  15. Vasilenko, O. M., Fedjakіna, Z. P., Demidov, M. І.; applicant and patentee Closed Joint Stock Company "Kharkiv Fat Factory". (15.09.2003). Olіja salatna (varіanti). Pat. 59932 Ukraina: MPK6 A23D9/00. № 59932; appl. 09.12.2002, Bjul. № 5, 3 p. Available: http://uapatents.com/5-59932-oliya-salatna-varianti.html.
  16. Bіlous, O. V., Demidov, І. M. (10.04.2014). Sposіb gal'muvannja okisnennja zhirіv, olіj ta zhirovmіsnih produktіv. Pat. 89254 Ukraina: MPK14 C11B 5/00. № 89254; appl. 02.12.2013, Bjul. № 7, 2 p. Available: http://uapatents.com/5-89254-sposib-galmuvannya-okisnennya-zhiriv-olijj-ta-zhirovmisnikh-produktiv.html.
  17. Dragonjuk, O. A., Dragonjuk, M. A., Marushko, L. P. (2012). Antioksidantna dіja ekstraktіv lіkars'kih roslin rodini Lamiaceae na stabіl'nіst' olіi sonjashnikovoi v procesі zberіgannja. Naukovij vіsnik Volins'kogo nacіonal'nogo unіversitetu іmenі Lesі Ukraїnki, 17, 127–132.
  18. Kamkar, A., Javan, A. J., Asadi, F., Kamalinejad, M. (2010, July). The antioxidative effect of Iranian Mentha pulegium extracts and essential oil in sunflower oil. Food and Chemical Toxicology, V. 48, № 7, 1796–1800. doi:10.1016/j.fct.2010.04.003.
  19. Özcan, M. M., Arslan, D. (2011). Antioxidant effect of essential oils of rosemary, clove and cinnamon on hazelnut and poppy oils. Food Chemistry, Vol. 129, Iss. 1, 171–174. doi:10.1016/j.foodchem.2011.01.055.
  20. Ayadi, M., Kamoun, N., Attia, H. (2009). Physico-chemical change and heat stability of extra virgin olive oils flavoured by selected Tunisian aromatic plants. Food and Chemical Toxicology, Vol. 47, Iss. 10, 2613–2619. doi:10.1016/j.fct.2009.07.024.
  21. Hras, A. R., Hadolin, M., Knez, Z., Bauman, D. (2007). Comparison of antioxidative and synergistic effects of rosemary extract with α-tocopherol, ascorbyl palmitate and citric acid in sunflower oil. Food Chemistry, Vol. 71, Iss. 2, 229–233. doi:10.1016/S0308-8146(00)00161-8.
  22. Iqbal, S., Haleem, S., Akhtar, M., Zia-ul-Haq, M., Akbar, J. (2008). Efficiency of pomegranate peel extracts in stabilization of sunflower oil under accelerated conditions. Food Research International, Vol. 41, Iss. 2, 194–200. doi:10.1016/j.foodres.2007.11.005.
  23. Mei, W. S. C., Ismail, A., Esa, N. M., Akowuah, G. A., Wai, H. C., Seng, Y. H. (2014). The Effectiveness of Rambutan (Nephelium lappaceum L.) Extract in Stabilization of Sunflower Oil under Accelerated Conditions. Antioxidants, 3(2), 371-386. doi:10.3390/antiox3020371.
  24. Dejnichenko, G., Kramarenko, D., Galyapa, І. (2013). Vpliv maslyanogo ekstraktu bіomasi H. Pluvialis na okisnennya roslinnix olіj. Tovari і rinki, 1, 102–110.
  25. Alekseeva, L. I., Bolotnik, E. V. (2013). Rozmarinovaya kislota i antioksidantnaya aktivnost' Prunella Grandiflora i Prunella Vulgaris (Lamiaceae). Rastitel'nyj mir Aziatskoj Rossii, 1(11), 121–125.
  26. Buldakov, A. S. (2001). Pishhevye dobavki. Ed. 2. М.: DeLi print, 435.
  27. Nikul'shin, V. P. (2010). Chesnok – sil'nejshij prirodnyj antibiotik i antioksidant. Kartofel' i ovoshhi, 1, 21–22.
  28. Kim, M.-Y., Choi, S.-W., Chung, S.-K. (2000). Antioxidative Flavonoids from the Garlic (Allium sativum L.) Shoot. Food Science and Biotechnology, V. 9, №4, 199–203.
  29. Vaidya,V., Ingold, K. U., Pratt, D. A. (2008). Garlic: Source of the Ultimate Antioxidants – Sulfenic Acids. Angewandte Chemie International Edition, Vol. 48, Iss. 1, 157–160. doi:10.1002/anie.200804560.
  30. Dubіnіna, A. A. (2014). Naukove obgruntuvannya formuvannya spozhivnih vlastivostej fortifіkovanix past іz fruktіv ta ovochіv. Kh, 395.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-07-24

Як цитувати

Дубініна, А. А., Ленерт, С. О., & Хоменко, О. О. (2014). Стабілізація до окиснення ліпідів арахісово-лляного купажу. Technology Audit and Production Reserves, 4(2(18), 10–14. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2014.26401