Розробка та оцінка ефективності двокамерної системи випарного охолодження для зберігання овочів
DOI:
https://doi.org/10.15587/2706-5448.2022.267580Ключові слова:
система випарного охолодження, амарант, оцінка ефективності, річковий пісок, тирса, умови навколишнього середовищаАнотація
Об’єктом дослідження є двокамерна випарна система охолодження для зберігання овочів, одна камера якої заповнена річковим піском, інша – тирсою як абсорбентом, а зберігання в камері при умовах навколишнього середовища є третім параметром (контролем). Як дослідну культуру використовували амарант (Amaranthus). Конструкція системи була виготовлена як зсередини, так і зовні з використанням шести (6) дюймових бетонних блоків і оштукатурена цементним розчином.
460 г садових свіжих овочів (Amaranthus) збирали та зберігали в камерах випарної системи охолодження та при кімнатних умовах (контроль), потім повторювали двічі, відповідно. Зміна якості (зменшення ваги, в’янення, зміна кольору), зміна температури, відносна компактність і ефективність охолодження були параметрами, які оцінювали під час експерименту, і піддавали дисперсійному аналізу (ANOVA) з використанням тесту Duncan’s Multiply Test на 5 % рівні значущості. Експеримент проводився та аналізувався у відділі рослинництва Федерального коледжу лісового господарства (Єрихон Ібадан, Нігерія). Дослідження виявило відсутність істотної різниці між відносною вологістю (%), ефективністю охолодження абсорбенту (%) для абсорбуючих матеріалів у камерах випарного охолодження (89,90 %, 89,30 % і 75,80 %) і (88,50 %, 82,50 % і 80,40 % ) на 10 і 15 день для річкового піску, тирси та контролю, відповідно. У той час як контроль мав помірно найвищу температуру на 13 день (30 °C), потім тирса (28,90 °C) і річковий пісок (27,80 °C). Однак спостерігалося, що овочі, які зберігалися в камері при умовах навколишнього середовища, гниють швидше, ніж овочі в подвійній камері системи випарного охолодження. Повне погіршення відбулося на 5-й день для камери з умовами навколишнього середовища. Якість овочів, які зберігалися в камері подвійного випарного охолодження з використанням річкового піску, була найкращою при зберіганні амаранту.
В цьому дослідженні рекомендується використовувати для зберігання амаранту та інших овочів у системі випарного охолодження камери випарного охолодження, наповнені річковим піском і постійною подачею води для підтримки вологості абсорбенту. Подальші дослідження повинні бути направлені на вивчення використання різних пористих абсорбентів. Крім того, вентилятори охолодження також повинні бути включені в систему зберігання, щоб підвищити ефективність охолодження.
Спонсор дослідження
- Presentation of research in the form of publication through financial support in the form of a grant from SUES (Support to Ukrainian Editorial Staff).
Посилання
- Singh, A. K., Surenda, P., Priysbrata, S., Misshra, D. (2017). Design, Development and Performance Evaluation of Low Cost Zero Energy Improved Passive Cool Chamber for Enhancing Shelf-life of Vegetables. Agricultural Engineering Today, 41 (4), 72–79.
- Odesola, I. F., Onyebuchi, O. (2009). A Review of Porous Evaporative Cooling for the Preservation of Fruits and Vegetable. The Pacific Journal of Science and Technology, 109 (2), 936–941.
- Dadhich, S. M., Dadhich, H., Verma, R. (2008). Comparative Study on Storage of Fruits and Vegetables in Evaporative Cool Chamber and in Ambient. International Journal of Food Engineering, 4 (1). doi: https://doi.org/10.2202/1556-3758.1147
- Jha, S. N., Chopra, S. (2006). Selection of bricks and cooling pad for construction of evaporative cooled storage structure. Journal of the Institution of Engineers (India): Agricultural Engineering Division, 87 (1), 25–28.
- Grubben, G. J. H.; Grubben, G. J. H., Denton, O. A. (Eds.) (2004). Amaranthus blitum L. PROTA 2. Vegetables/L`egumes. Wageningen: Prota, 74–83.
- Camargo, J. (2008). Evaporative cooling: water for thermal comfort. Ambiente e Agua – An Interdisciplinary Journal of Applied Science, 3 (2), 51–61. doi: https://doi.org/10.4136/ambi-agua.52
- Ronoh, E. K., Kanali, C. L., Ndirangu, S. N., Mang’oka, S. M., Annpurity, W. J. (2018). Performance Evaluatuon of Evaporative Charcoal cooler and its Effects on Quality of Leafy Vegetables. Journal of Postharvest Technology, 6 (3), 60–66.
- lal Basediya, A., Samuel, D. V. K., Beera, V. (2011). Evaporative cooling system for storage of fruits and vegetables – a review. Journal of Food Science and Technology, 50 (3), 429–442. doi: https://doi.org/10.1007/s13197-011-0311-6
- Aphane, J., Chadha, M. L., Oluoch, M. O. (2003). Increasing the consumption of micronutrient-rich foods through production of indigenous foods. FAO/AVRDC International Workshop Proceedings. AVRDC – The World Vegetable Centre Shanua, Taiwan: AVRDC Publication No. 03–561, 1–77.
- Olunloyo, O. O., Olunloyo, A. A., Fasunloye, K. S. (2017). Performance evaluation of two different Evaporative Pad Materials in Tomato storage. Proceedings of the 1st Intl. Conference of the Academic Staff union of polytechnic. Lagos state polytechnic chapter, 605–611.
- Grubben, G. J. H.; Grubben, G. J. H., Denton, O. A. (Eds.) (2004). Amaranthus cruentus L. PROTA 2. Vegetables/L`egumes. Wageningen: Prota, 205–213.
- Ambuko, J., Wanjiru, F., Chemining’wa, G. N., Owino, W. O., Mwachoni, E. (2017). Preservation of Postharvest Quality of Leafy Amaranth (Amaranthus spp.) Vegetables Using Evaporative Cooling. Journal of Food Quality, 2017, 1–6. doi: https://doi.org/10.1155/2017/5303156
- Ben-Yehoshua, S., Rodov, V. (2002). Transpiration and Water Stress. Postharvest Physiology and Pathology of Vegetables. doi: https://doi.org/10.1201/9780203910092.ch5
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2022 Dare Ibiyeye, Oluwatoyin Olunloyo, Adeniyi Aderemi, Tolulope Bamigboye, Haastrup Nathaniel
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.