Використання споживчої полімерної С-РЕТ тари в технологіях виробництва продуктів харчування
DOI:
https://doi.org/10.15587/2706-5448.2023.275074Ключові слова:
полімерна тара, С-РЕТ тара, термостійкість полімерних плівок, міцність закупорювання, режими теплової обробкиАнотація
Для фасування харчових продуктів використовуються різні види споживчої тари: скляна, металева, полімерна. Найбільшим попитом у споживачів користується полімерна тара, за рахунок таких переваг, як дешевизна, невелика маса, необмеженість за асортиментом продукції та об'ємом, приємний, яскравий зовнішній вигляд. У харчовій промисловості застосовується споживча полімерна тара жорстка, напівжорстка, м'яка та інші. Для використання такої упаковки у технології з високотемпературною тепловою обробкою харчових продуктів вона повинна мати бар'єрний термостійкий шар. Отже, об'єктом дослідження є полімерна комбінована С-PET тара, яка складається з напівжорсткої тари-лотка та термостійкої багатошарової полімерної м'якої плівки для її закупорювання. С-РЕТ упаковка виготовлена з бар'єрних полімерних матеріалів, які забезпечують її механічну стійкість до високих температур. Тому така тара витримує високотемпературну обробку та гарантує герметичність упаковки та мікробіологічну стабільність продукту при зберіганні. Кожен полімерний матеріал має свої певні показники термостійкості. У роботі вирішується проблема використання новітньої полімерної С-РЕТ тари для харчових продуктів тривалого зберігання, досліджуються умови збереження герметичності тари при тепловій обробці, які забезпечуються параметром міцність закупорювання. Також досліджуються різни види полімерних плівок для герметизації С-РЕТ упаковки з продуктом та порівнюються їх механічні характеристики. В ході дослідження використовували стандартний мембранно-компенсаційний метод для вимірювання міцності закупорювання або тиску розгерметизації упаковки. Суть отриманих результатів: експериментально визначено параметри використання різних видів полімерних плівок різних типів, на основі чого обрано тип плівки, який забезпечує міцність закупорювання С-РЕТ тари. Результати пояснюються тим,що отриманні значення тиску розгерметизації дозволять розробити науково-обґрунтованні теплові режими стерилізації та пастеризації для харчових продуктів у С-РЕТ тарі. Це дасть змогу на практиці підприємствам застосовувати таки режими та випускати якісні, біологічно стабільні, безпечні продукти харчування з тривалим терміном зберігання.
Спонсор дослідження
- Presentation of research in the form of publication through financial support in the form of a grant from SUES (Support to Ukrainian Editorial Staff).
Посилання
- Verkhivker, Y., Myroshnichenko, E. (2021). Modern types of polymer containers for canned food. Tovaroznavchiy Visnik, 1 (14), 6–17. doi: https://doi.org/10.36910/6775-2310-5283-2021-14-1
- Pishchevaia upakovka: vidy, tekhnologii proizvodstva i tendentcii razvitiia otrasli. Available at: https://www.kp.ru/guide/pishchevaja-upakovka.html Last accessed: 15.01.2023
- Nisticò, R. (2020). Polyethylene terephthalate (PET) in the packaging industry. Polymer Testing, 90, 106707. doi: https://doi.org/10.1016/j.polymertesting.2020.106707
- Auras, R. A., Singh, S. P., Singh, J. J. (2005). Evaluation of oriented poly(lactide) polymers vs. existing PET and oriented PS for fresh food service containers. Packaging Technology and Science, 18 (4), 207–216. doi: https://doi.org/10.1002/pts.692
- Butylki iz barernogo PET: tekhnologii i rynok (2020). Available at: http://newchemistry.ru/letter.php?n_id=1617
- Poliformaldegidy (2023). Material Wizard. Available at: https://materialwizard.com.ua/poliformaldegidy/
- Termoplastichnye poliefiry, polietilentereftalat (PET). Plastik technologies. Available at: https://ptl.by/index.pl?act=PRODUCT&id=44
- Benyathiar, P., Kumar, P., Carpenter, G., Brace, J., Mishra, D. K. (2022). Polyethylene Terephthalate (PET) Bottle-to-Bottle Recycling for the Beverage Industry: A Review. Polymers, 14 (12), 2366. doi: https://doi.org/10.3390/polym14122366
- Innovatcionnaia upakovka. Available at: https://mega-tray.ru/pack/sealable-trays/cpet
- RR i RR/RE. Pentaplast. Available at: http://pentaplastspb.ru/pp_pp_pe
- Allahvaisi, S. (2012). Polypropylene in the industry of food packaging. Polypropylene, 978–953.
- Verkhivker, Ya. G., Miroshnychenko, Ye. M. (2020). Сanning food in semi-rigid polymeric and composite containers. Food Science and Technology, 2, 111–118. doi: https://doi.org/10.15673/fst.v14i2.1719
- Krylova, V. B., Gustova, T. V. (2010). Innovatcionnye tekhnologii konservirovaniia produktov pitaniia v polimernoi potrebitelskoi tare. Vse o miase, 1, 4–7.
- Rukovodstvo po razrabotke rezhimov sterilizatcii i pasterizatcii konservov i konservirovannykh polufabrikatov (2011). Moscow: VNIIKOP, 93.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2023 Yakov Verkhivker, Walery Okulicz-Kozaryn, Оlena Myroshnichenko
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.