Використання споживчої полімерної С-РЕТ тари в технологіях виробництва продуктів харчування

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/2706-5448.2023.275074

Ключові слова:

полімерна тара, С-РЕТ тара, термостійкість полімерних плівок, міцність закупорювання, режими теплової обробки

Анотація

Для фасування харчових продуктів використовуються різні види споживчої тари: скляна, металева, полімерна. Найбільшим попитом у споживачів користується полімерна тара, за рахунок таких переваг, як дешевизна, невелика маса, необмеженість за асортиментом продукції та об'ємом, приємний, яскравий зовнішній вигляд. У харчовій промисловості застосовується споживча полімерна тара жорстка, напівжорстка, м'яка та інші. Для використання такої упаковки у технології з високотемпературною тепловою обробкою харчових продуктів вона повинна мати бар'єрний термостійкий шар. Отже, об'єктом дослідження є полімерна комбінована С-PET тара, яка складається з напівжорсткої тари-лотка та термостійкої багатошарової полімерної м'якої плівки для її закупорювання. С-РЕТ упаковка виготовлена з бар'єрних полімерних матеріалів, які забезпечують її механічну стійкість до високих температур. Тому така тара витримує високотемпературну обробку та гарантує герметичність упаковки та мікробіологічну стабільність продукту при зберіганні. Кожен полімерний матеріал має свої певні показники термостійкості. У роботі вирішується проблема використання новітньої полімерної С-РЕТ тари для харчових продуктів тривалого зберігання, досліджуються умови збереження герметичності тари при тепловій обробці, які забезпечуються параметром міцність закупорювання. Також досліджуються різни види полімерних плівок для герметизації С-РЕТ упаковки з продуктом та порівнюються їх механічні характеристики. В ході дослідження використовували стандартний мембранно-компенсаційний метод для вимірювання міцності закупорювання або тиску розгерметизації упаковки. Суть отриманих результатів: експериментально визначено параметри використання різних видів полімерних плівок різних типів, на основі чого обрано тип плівки, який забезпечує міцність закупорювання С-РЕТ тари. Результати пояснюються тим,що отриманні значення тиску розгерметизації дозволять розробити науково-обґрунтованні теплові режими стерилізації та пастеризації для харчових продуктів у С-РЕТ тарі. Це дасть змогу на практиці підприємствам застосовувати таки режими та випускати якісні, біологічно стабільні, безпечні продукти харчування з тривалим терміном зберігання.

Спонсор дослідження

  • Presentation of research in the form of publication through financial support in the form of a grant from SUES (Support to Ukrainian Editorial Staff).

Біографії авторів

Яков Григорович Верхівкер, Одеський національний технологічний університет

Доктор технічних наук, професор

Кафедра товарознавства та митної справи

Walery Okulicz-Kozaryn, National-Louis University in Nowy Sacz

Doctor of Social Sciences, Professor

Nowy Sacz Business School

 

Олена Михайлівна Мирошніченко, Одеський національний технологічний університет

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра товарознавства та митної справи

Посилання

  1. Verkhivker, Y., Myroshnichenko, E. (2021). Modern types of polymer containers for canned food. Tovaroznavchiy Visnik, 1 (14), 6–17. doi: https://doi.org/10.36910/6775-2310-5283-2021-14-1
  2. Pishchevaia upakovka: vidy, tekhnologii proizvodstva i tendentcii razvitiia otrasli. Available at: https://www.kp.ru/guide/pishchevaja-upakovka.html Last accessed: 15.01.2023
  3. Nisticò, R. (2020). Polyethylene terephthalate (PET) in the packaging industry. Polymer Testing, 90, 106707. doi: https://doi.org/10.1016/j.polymertesting.2020.106707
  4. Auras, R. A., Singh, S. P., Singh, J. J. (2005). Evaluation of oriented poly(lactide) polymers vs. existing PET and oriented PS for fresh food service containers. Packaging Technology and Science, 18 (4), 207–216. doi: https://doi.org/10.1002/pts.692
  5. Butylki iz barernogo PET: tekhnologii i rynok (2020). Available at: http://newchemistry.ru/letter.php?n_id=1617
  6. Poliformaldegidy (2023). Material Wizard. Available at: https://materialwizard.com.ua/poliformaldegidy/
  7. Termoplastichnye poliefiry, polietilentereftalat (PET). Plastik technologies. Available at: https://ptl.by/index.pl?act=PRODUCT&id=44
  8. Benyathiar, P., Kumar, P., Carpenter, G., Brace, J., Mishra, D. K. (2022). Polyethylene Terephthalate (PET) Bottle-to-Bottle Recycling for the Beverage Industry: A Review. Polymers, 14 (12), 2366. doi: https://doi.org/10.3390/polym14122366
  9. Innovatcionnaia upakovka. Available at: https://mega-tray.ru/pack/sealable-trays/cpet
  10. RR i RR/RE. Pentaplast. Available at: http://pentaplastspb.ru/pp_pp_pe
  11. Allahvaisi, S. (2012). Polypropylene in the industry of food packaging. Polypropylene, 978–953.
  12. Verkhivker, Ya. G., Miroshnychenko, Ye. M. (2020). Сanning food in semi-rigid polymeric and composite containers. Food Science and Technology, 2, 111–118. doi: https://doi.org/10.15673/fst.v14i2.1719
  13. Krylova, V. B., Gustova, T. V. (2010). Innovatcionnye tekhnologii konservirovaniia produktov pitaniia v polimernoi potrebitelskoi tare. Vse o miase, 1, 4–7.
  14. Rukovodstvo po razrabotke rezhimov sterilizatcii i pasterizatcii konservov i konservirovannykh polufabrikatov (2011). Moscow: VNIIKOP, 93.
Use of consumer polymer С-РET containers in food production technologies

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-02-28

Як цитувати

Верхівкер, Я. Г., Okulicz-Kozaryn, W., & Мирошніченко, О. М. (2023). Використання споживчої полімерної С-РЕТ тари в технологіях виробництва продуктів харчування. Technology Audit and Production Reserves, 1(3(69), 27–30. https://doi.org/10.15587/2706-5448.2023.275074

Номер

Розділ

Хіміко-технологічні системи