Аналіз факторів небезпеки продукції в технохімконтролі олієжирових виробництв

Автор(и)

  • Ірина Володимирівна Левчук ДП «Укрметртестстандарт», вул. Метрологічна, 4, м. Київ, Україна, 03143, Україна https://orcid.org/0000-0003-4690-0509
  • Микола Іванович Осейко Національний університет харчових технологій, Київ, Україна https://orcid.org/0000-0001-7846-7557
  • Валентина Кузьмівна Тимченко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0001-5141-3807

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2014.28101

Ключові слова:

безпека харчових продуктів, природні та антропогенні екотоксиканти, рослинні олії, маргаринова продукція

Анотація

У статті показано особливості впровадження на підприємствах олієжирової галузі міжнародної системи забезпечення безпеки харчових продуктів (НАССР: Hazard Analysis and Critical Control Point – Аналіз ризиків та критичні точки контролю)). На основі системного аналізу науково-технічної літератури та результатів моніторингу вмісту екотоксикантів (пестицидів, поліхлорованих біфенілів та поліциклічних вуглеводнів) в рослинній олії та маргариновій продукції складено блок-схеми фізичних та хімічних факторів небезпеки харчових продуктів. 

Біографії авторів

Ірина Володимирівна Левчук, ДП «Укрметртестстандарт», вул. Метрологічна, 4, м. Київ, Україна, 03143

Кандидат технічних наук, заступник начальника науково-методичної лабораторії хроматографічних досліджень

Микола Іванович Осейко, Національний університет харчових технологій, Київ

Доктор технічних наук, професор

Кафедра технології жирів та парфумерно-косметичних продуктів

Валентина Кузьмівна Тимченко, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Фрунзе, 21, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук, професор

Кафедра технології жирів та продуктів бродіння

Посилання

  1. 1. Dyrectyva rady ES 93/43/EES. Pro gigienu kharchovykh productiv. (1993). Zatv. vid 14.07.1993.

    2. Pro yakist ta bezpeku kharchovykh produktiv i prodovolchoi syrovyny. (1998). Zakon vid 23.12.1997 № 771/97-VR. Vidomosti Verkhovnoi Rady Ukrainy (VVR), N 19, st. 98. Available: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/771/97-вр/ed19971223

    3. Оseiko, M. I.(2006). Теkhnologiya roslynnykh olii. Кiev: Vаrtа, 280.

    4. Zamiztyna, О. V. (2006). Pryntsypy KhASSP. Bezopasnost produktov pytanyia y medytsynskogo oborudovanyia. Мoscow: RYA «Standarty y kachestvo», 232.

    5. Аronov, Y. Z. (2003). О vybore systemy upravlenyia. Metody menedzhmenta kachestva, 2, 10–12.

    6. Меis, Т. (2005) Efektyvnoe vnedrenye KhASSP: uchymsia na opyte druhykh. SPb.: Professyia, 288.

    7. Аrshakuny, V. L, Ustynov, V. V. (2002). Poriadok provedennia rabot po sertyfykatsyy system HASSP. M.: Sertyfykatsyia, 33–35.

    8. Dennis, M. J., Massey, R. C., Cripps, G. (1991). Factors affecting the polycyclic aromatic hydrocarbon content of cereals, fats and other food products, Food Addit. Contam., 8 (4), 517–530. doi: 10.1080/02652039109374004

    9. Hryhorenko, L. T. (1973). Yssledovanye zahpiaznenyia pyshchevykh rastytelnykh masel 3,4 benzpyrenom y yzyskanye putei vyvydenyia yz nykh. L., 20.

    10. Lodovici, M., Dolara, P., Casalini, C. (1995). Polycyclic aromatic hydrocarbon contamination in the Italian diet, Food Addit Contam., 12 (5), 703–713. doi: 10.1080/02652039509374360

    11. Setting maximum levels contaminants in foodstaffs. (2001). Commission Regulation (EC) No 466/2001. OJ L 77, 109.

    12. Levchuk, Y. V., Kyshchenko, V. А. (2008). Masla y maslosoderzhashie produkty. Opredelenye benz[a]pirena metodamy VEZhKh y HZhKh-MS. Visnyk Natsionalnoho tekhnichnoho universitetu «KhPI», 43, 51–53.

    13. Levchuk, Y. V. (2011). Udoskonalennia metodiv kontroliu pokaznykiv bezpeky u tekhnologii oliezhyrovykh vyrobnytstv. Kharkiv, 19.

    14. Levchuk, Y. V., Kyshchenko, V. А., Petik, P. F. (2008). Tekhnologiia protsesu svydkoho analizu pry vyznachenni khlororhanichnykh pestytsydiv metodamy HRKh-EZD z vykorystanniam dvokh kolonok. Visnyk Natsionalnoho tekhnichnoho universitetu «KhPI», 3, 71–72.

    15. Oseyko, M. I., Levchuk, Y. V., Kyshchenko, V. А. (2009). Innovatsiini tekhnologii ta bazpechnist oliezhyrovoi produktsii. Kharchova i pererobna promyslovist, 2–3 (354–355), 17–19.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-10-02

Як цитувати

Левчук, І. В., Осейко, М. І., & Тимченко, В. К. (2014). Аналіз факторів небезпеки продукції в технохімконтролі олієжирових виробництв. Technology Audit and Production Reserves, 5(2(19), 21–25. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2014.28101