Аналіз факторів небезпеки продукції в технохімконтролі олієжирових виробництв
DOI:
https://doi.org/10.15587/2312-8372.2014.28101Ключові слова:
безпека харчових продуктів, природні та антропогенні екотоксиканти, рослинні олії, маргаринова продукціяАнотація
У статті показано особливості впровадження на підприємствах олієжирової галузі міжнародної системи забезпечення безпеки харчових продуктів (НАССР: Hazard Analysis and Critical Control Point – Аналіз ризиків та критичні точки контролю)). На основі системного аналізу науково-технічної літератури та результатів моніторингу вмісту екотоксикантів (пестицидів, поліхлорованих біфенілів та поліциклічних вуглеводнів) в рослинній олії та маргариновій продукції складено блок-схеми фізичних та хімічних факторів небезпеки харчових продуктів.
Посилання
1. Dyrectyva rady ES 93/43/EES. Pro gigienu kharchovykh productiv. (1993). Zatv. vid 14.07.1993.
2. Pro yakist ta bezpeku kharchovykh produktiv i prodovolchoi syrovyny. (1998). Zakon vid 23.12.1997 № 771/97-VR. Vidomosti Verkhovnoi Rady Ukrainy (VVR), N 19, st. 98. Available: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/771/97-вр/ed19971223
3. Оseiko, M. I.(2006). Теkhnologiya roslynnykh olii. Кiev: Vаrtа, 280.
4. Zamiztyna, О. V. (2006). Pryntsypy KhASSP. Bezopasnost produktov pytanyia y medytsynskogo oborudovanyia. Мoscow: RYA «Standarty y kachestvo», 232.
5. Аronov, Y. Z. (2003). О vybore systemy upravlenyia. Metody menedzhmenta kachestva, 2, 10–12.
6. Меis, Т. (2005) Efektyvnoe vnedrenye KhASSP: uchymsia na opyte druhykh. SPb.: Professyia, 288.
7. Аrshakuny, V. L, Ustynov, V. V. (2002). Poriadok provedennia rabot po sertyfykatsyy system HASSP. M.: Sertyfykatsyia, 33–35.
8. Dennis, M. J., Massey, R. C., Cripps, G. (1991). Factors affecting the polycyclic aromatic hydrocarbon content of cereals, fats and other food products, Food Addit. Contam., 8 (4), 517–530. doi: 10.1080/02652039109374004
9. Hryhorenko, L. T. (1973). Yssledovanye zahpiaznenyia pyshchevykh rastytelnykh masel 3,4 benzpyrenom y yzyskanye putei vyvydenyia yz nykh. L., 20.
10. Lodovici, M., Dolara, P., Casalini, C. (1995). Polycyclic aromatic hydrocarbon contamination in the Italian diet, Food Addit Contam., 12 (5), 703–713. doi: 10.1080/02652039509374360
11. Setting maximum levels contaminants in foodstaffs. (2001). Commission Regulation (EC) No 466/2001. OJ L 77, 109.
12. Levchuk, Y. V., Kyshchenko, V. А. (2008). Masla y maslosoderzhashie produkty. Opredelenye benz[a]pirena metodamy VEZhKh y HZhKh-MS. Visnyk Natsionalnoho tekhnichnoho universitetu «KhPI», 43, 51–53.
13. Levchuk, Y. V. (2011). Udoskonalennia metodiv kontroliu pokaznykiv bezpeky u tekhnologii oliezhyrovykh vyrobnytstv. Kharkiv, 19.
14. Levchuk, Y. V., Kyshchenko, V. А., Petik, P. F. (2008). Tekhnologiia protsesu svydkoho analizu pry vyznachenni khlororhanichnykh pestytsydiv metodamy HRKh-EZD z vykorystanniam dvokh kolonok. Visnyk Natsionalnoho tekhnichnoho universitetu «KhPI», 3, 71–72.
15. Oseyko, M. I., Levchuk, Y. V., Kyshchenko, V. А. (2009). Innovatsiini tekhnologii ta bazpechnist oliezhyrovoi produktsii. Kharchova i pererobna promyslovist, 2–3 (354–355), 17–19.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Технологічний аудит та резерви виробництва
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.