Комплексний аналіз та оцінка потенціалу виробництва та експорту органічної нішевої продукції
DOI:
https://doi.org/10.15587/2706-5448.2024.303578Ключові слова:
органічне виробництво, економічні виклики, нішева продукція, стале землеробство, ринкові дослідженняАнотація
Об’єктом дослідження є еколого-економічна ефективність щодо виробництва органічної нішевої продукції. Розглянуто стратегічну перспективу виробництва та експорту органічної нішевої продукції в Україні як одного зі способів подолання економічних викликів, посилених глобальною нестабільністю та геополітичними напруженнями. Виробництво органічної продукції, окреслене як стратегічно важливий напрям аграрного сектору країни, який має значний експортний потенціал, особливо до країн Європейського Союзу, де спостерігається сталий зріст попиту на органічні продукти. Пропонується комплексний підхід до імплементації стратегії, який включає дослідження ринку, розвиток виробництва, маркетинг та брендинг, а також оптимізацію логістики та експортних процесів. Проаналізовано динаміку основних показників розвитку органічного сільського господарства в Україні з 2010–2021 рр., обсяги імпорту органічної продукції в країни Європейського Союзу за країнами-експортерами. На сьогоднішній день лише 1 % сільськогосподарських культур є «еко», обсяги органічної продукції відчутно збільшились, а також збільшилась урожайність органічної продукції на 5–20 % за відповідного зменшення матеріальних витрат. З кінця 1990-х років аграрний сектор України почав інтенсивно орієнтуватися на органічне виробництво, враховуючи зростаючу світову тенденцію до сталого розвитку агропромислового комплексу тощо. Враховуючи їх унікальність, вирощування нішевих культур можна пропонувати такі переваги, як мінімальна конкуренція та можливість отримання значного прибутку, особливо коли продукція знаходить широке використання. Проведено порівняльний аналіз виробництва органічних продуктів на внутрішньому та зовнішніх ринках України. Розроблено SWOT-аналіз з виробництва органічних продуктів в Україні для визначення сильних та слабких сторін. Практичною цінністю є надання консультацій виробникам щодо вирощування нішевих культур, створення попиту на ринку, привертання іноземних партнерів для реалізації таких проєктів в Україні, сприятиме зміцненню економічного потенціалу агровиробників. Це допоможе підвищити конкурентоспроможність вітчизняних підприємств на місцевому та світовому ринках, зробить їх більш стійкими до економічних викликів і допоможе зменшити ризики тощо
Посилання
- Udova, L., Prokopenko, K. (2018). The niche crops as a new prospective guideline for small farms. Ekonomìka ì Prognozuvannâ, 3, 102–117. doi: https://doi.org/10.15407/eip2018.03.102
- Нolodna, A. V., Lyubchich, O. H., Remez, G. G., Stolyar, O. O., Lyubchich, O. Ya. (2023). Status and prospects of cultivation of niche crops in Ukraine. Agriculture and Plant Sciences: Theory and Practice, 1, 5–13. doi: https://doi.org/10.54651/agri.2023.01.01
- Vozhehova, R. A., Borovyk, V. O., Hrabovskyi, M. B., Marchenko, T. Yu., Hrabovska, T. O. (2022). Niche cultures – new opportunities for the agro-industrial complex of Ukraine. Agrarian innovations, 13, 181–189. Available at: https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2022.13.27
- Petrova, O. (2020). Diversification of oil business and development of production of non-traditional oils in kherson region. Agrosvit, 21, 41–48. doi: https://doi.org/10.32702/2306-6792.2020.21.41
- Stetsyshyn, P., Rekunenko, V., Pyndus, V. (2011). Osnovy orhanichnoho vyrobnytstva. Vinnytsia: Nova Kn., 552.
- Malkova, T. (2021). Yevropeiskyi Soiuz obyraie orhanichni produkty – zvidky vony pryidut? Ukrinform. Available at: https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3205058-evropejskij-souz-obirae-organicni-produkti-zvidkivoni-priidut.html
- Organic Ukraine Business Hub CEREALS – vpershe v Ukraini shist orhanichnykh kompanii obiednalysia dlia spilnoho poshuku novykh rynkiv. Organic Ukraine. Available at: https://www.facebook.com/OrganicUkraine/photos/organic-ukraine-business-hub-cereals-%D0%B2%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%88%D0%B5-%D0%B2-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%96-%D1%88%D1%96%D1%81%D1%82%D1%8C-%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%96%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%85-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D1%96%D0%B9-/3230699940356878/
- Novella, S. (2017). Rolnictwo organiczne nie służy środowisku. Listy z naszego sadu. Available at: http://www.listyznaszegosadu.pl/rolnictwoorganiczne-nie-sluzy-srodo wisku
- Wady i zalety żywności ekologicnej. Ekodolina. Available at: https://e-sochaczew.pl/eko-dolina/strona-3478
- Zdrowy Sen: Kompleksowy Przewodnik do Osiągnięcia Optymalnego Odpoczynku Nocnego (2023). Zdrowie powraca. Available at: http://zdrowiepowraca.pl/artykul,organiczne-rolnictwo-nie-darady-wy zywic-swiata
- Rotkiewicz, M. (2013). Ekościema, czyli mity zdrowej żywności. Polityka. Available at: https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/nauka/1549063,1,czym-na%20prawde-jest-rolnictwo-ekologiczne.read
- Kaminskoho, V. F. (Ed.) (2018). Vyrobnytstvo orhanichnoi produktsii roslynnytstva v mezhakh silskykh terytorii. Vinnytsia: TOV «TVORY», 166.
- Orhanik v Ukraini. Federatsiia orhanichnoho rukhu Ukrainy. Available at: http://organic.com.ua/organic-v-ukraini/ Last accessed: 02.03.2024
- Analytical Brief N°2: EU imports of organic agri-food products – Key developments in 2022. Available at: https://agriculture.ec.europa.eu/document/download/1aa675d0-64ae-49d2-8c52-a95c75cb0105_en?filename=analytical-brief-2-eu-organic-imports-2022_en.pdf
- Prodazhi orhanichnoi produktsii za 2016–2022: zovnishnii rynok. Available at: https://organicinfo.ua/infographics/export-market-2016-2022/
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Oksana Drebot, Mariya Vysochanska
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.