Аналіз холодагентів, що використовуються в комерційному обладнанні супермаркетів, та можливості підвищення енергоефективності та зменшення впливу на довкілля

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.15587/2706-5448.2024.307323

Ключові слова:

пропан, ізобутан, холодоагент, вуглеводні та їх суміші, вогненебезпечність, комерційне холодильне обладнання

Анотація

Об’єктом дослідження є холодагенти, що використовуються в комерційному обладнанні супермаркетів. Монреальський протокол передбачає повне виключення гідрохлорфторвуглеводнів (HCFC) до 2030 року, а Кігалійська поправка з 2019 року регулює використання гідрофторвуглеводнів (HFC). Розвинені країни розпочали поступове скорочення використання HFC у 2019 році, тоді як країни, що розвиваються, планують заморозити споживання HFC з 2024 року. Ці глобальні зусилля спрямовані на зменшення руйнування озонового шару та боротьбу зі зміною клімату. Кількість супермаркетів у світі значно варіюється: у Європі їх налічується від 110 тис. до 115 тис., а в Китаї – від 65 тис. до 70 тис., що відображає різноманітні потреби у холодильному обладнанні. Суворі екологічні регуляції змушують комерційний сектор холодильного обладнання залишатися конкурентоспроможним на глобальному рівні. Модернізація супермаркетів з використанням природних холодоагентів є важливою для вирішення виникаючих викликів. Результати дослідження демонструють значні покращення коефіцієнта енергоефективності (EER) та коефіцієнта продуктивності (COP) при використанні суміші вуглеводнів (R290: 85 %, R600a: 15 %) порівняно з традиційними холодоагентами R404a, R449a та R502. Зокрема, при температурі випаровування Tevap=–10 °C, EER збільшився на 38–44 %, а COP на 26–31 % порівняно з R404a та R449a, відповідно. При Tevap=–25 °C EER зріс на 1734 %, а COP на 222 % порівняно з R404a та R449a. Крім того, у порівнянні з R502, суміш вуглеводнів показала збільшення EER на 38–44 % і COP на 28–31 % при Tevap=–10 °C, а також збільшення EER на 17–34 % і COP на 5–22 % при Tevap=–25 °C. Ці результати підкреслюють переваги суміші вуглеводнів при різних температурах випаровування, що свідчить про її потенціал для підвищення енергоефективності у холодильних застосуваннях. Отримані дані свідчать про можливість ширшого застосування суміші вуглеводнів у комерційних холодильних установках, пропонуючи як покращення продуктивності, так і відповідність нормативам безпеки.

Біографії авторів

Володимир Олексійович Полухін, Український філіал "ECO-FREEZE INTERNATIONAL"

Інженер-дослідник

Ольга Юріївна Яковлева, Одеський національний технологічний університет

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра холодильних установок і кондиціювання повітря

Посилання

  1. About Montreal Protocol. UN Environment Programme. Available at: https://www.unep.org/ozonaction/who-we-are/about-montreal-protocol
  2. Amendment to the Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer (2016). United Nations Treaty Collection. Available at: https://treaties.un.org/Pages/ViewDetails.aspx?src=IND&mtdsg_no=XXVII-2-f&chapter=27&clang=_en
  3. EU-Rules. Guidance on the EU's F-gas Regulation and its legal framework. European Commission. Available at: https://climate.ec.europa.eu/eu-action/fluorinated-greenhouse-gases/eu-rules_en
  4. Summary of the Clean Air Act. United States Environmental Protection Agency. Available at: https://www.epa.gov/laws-regulations/summary-clean-air-act
  5. Hisashima, S. (2003). Fluorocarbon recovery and destruction: legislation. Refrigeration, 78 (904). Available at: https://iifiir.org/en/fridoc/fluorocarbon-recovery-and-destruction-legislation-120757
  6. Foster, A., Evans, J., Maidment, G. (2018). Benchmarking of Supermarket Energy Consumption. 5th IIR International Conference on Sustainability and the Cold Chain. Beijing. doi: https://doi.org/10.18462/iir.iccc.2018.0006
  7. Yakovleva, O. Y., Khmelniuk, M. G., Ostapenko, O. V. (2018). Energy efficiency projects. Refrigeration Engineering and Technology, 54 (2), 25–29. doi: https://doi.org/10.15673/ret.v54i2.1099
  8. Morrison, O. (2023). Inside the ‘Supermarket of the Future’ Promising to Waste Less Energy and Less Food. FoodNavigator. Available at: https://www.foodnavigator.com/Article/2023/06/30/Inside-the-supermarket-of-the-future-promising-to-waste-less-energy-and-less-food
  9. BS EN 60335-2-89:2010+A2:2017. Household and Similar Electrical Appliances. Safety Particular Requirements for Commercial Refrigerating Appliances with an Incorporated or Remote Refrigerant Unit or Compressor. European Standard. Available at: https://www.en-standard.eu/bs-en-60335-2-89-2010-a2-2017-household-and-similar-electrical-appliances-safety-particular-requirements-for-commercial-refrigerating-appliances-with-an-incorporated-or-remote-refrigerant-unit-or-compressor/?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwjLGyBhCYARIsAPqTz1_1-CDsqY_nRdtye2HU2x-2Sb6EhkFxs50fWF9xbHFXVEKJtlfQ2w8aAoJDEALw_wcB
  10. F-Gas regulation (2022). IIR. Available at: https://iifiir.org/en/news/latest-news-about-regulation-in-europe
  11. Energy Efficiency 2023. International energy agency. Available at: https://iea.blob.core.windows.net/assets/dfd9134f-12eb-4045-9789-9d6ab8d9fbf4/EnergyEfficiency2023.pdf
  12. Food security (2022). Climate Change and Land, 437–550. doi: https://doi.org/10.1017/9781009157988.007
  13. ISO 5149-1:2014(en). Refrigerating systems and heat pumps – Safety and environmental requirements – Part 1: Definitions, classification and selection criteria. ISO. Available at: https://www.iso.org/obp/ui#iso:std:iso:5149:-1:ed-1:v1:en
  14. ISO 5149-2:2014(en). Refrigerating systems and heat pumps – Safety and environmental requirements – Part 2: Design, construction, testing, marking and documentation. ISO. Available at: https://www.iso.org/obp/ui#iso:std:iso:5149:-2:ed-1:v1:en
  15. ISO 5149-3:2014(en). Refrigerating systems and heat pumps – Safety and environmental requirements – Part 3: Installation site. ISO. Available at: https://www.iso.org/obp/ui#iso:std:iso:5149:-3:ed-1:v1:en
  16. Global Hydrocarbons Market – Industry Trends and Forecast to 2030. DataBridge. Available at: https://www.databridgemarketresearch.com/reports/global-hydrocarbons-market
Analysis of refrigerants used in supermarket commercial equipment and the potential for increasing energy efficiency and reducing environmental impact

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-30

Як цитувати

Полухін, В. О., & Яковлева, О. Ю. (2024). Аналіз холодагентів, що використовуються в комерційному обладнанні супермаркетів, та можливості підвищення енергоефективності та зменшення впливу на довкілля. Technology Audit and Production Reserves, 3(3(77), 30–35. https://doi.org/10.15587/2706-5448.2024.307323

Номер

Розділ

Екологія та технології захисту навколишнього середовища