Обґрунтування показників безпечності та якості вод природних мінеральних та джерельних в україні щодо приготування їжі для немовлят
DOI:
https://doi.org/10.15587/2706-5448.2024.314338Ключові слова:
вода природна мінеральна, вода джерельна, їжа для немовлят, показники безпечності, Директива 2009/40/ЄС, Директива 2003/40/ЄСАнотація
Об’єктом дослідження є нормативне забезпечення використання вод природних мінеральних і вод джерельних для приготування їжі немовлят. Поряд з питними водами для приготування їжі немовлят використовують природні мінеральні води, які є більш захищені від забруднення. Наразі в Україні відсутні затверджені параметри безпечності до вод природних мінеральних і вод джерельних, а також вимоги до позначень на пакованні чи маркованні, які стосуються придатності цих вод для годування немовлят. У цій роботі на основі результатів аналізу чинних нормативно-правових документів європейських країн (Польщі, Болгаріі, Чехії, Франції, Німеччини) з питань застосування вод природних мінеральних щодо приготування їжі для немовлят обґрунтовано показники безпечності та якості вод природних мінеральних і джерельних в Україні щодо приготування їжі для немовлят. Через специфічні фізіологічні потреби дітей у ранньому віці вода для приготування їжі є важливим фактором щодо їх нормального психофізичного розвитку. Вода для приготування їжі немовлят повинна відповідати більш суворим критеріям щодо загальної мінералізації (пропонується: ≤500 мг/л), вмісту певних макро-компонентів, нітритів (пропонується: ≤0,1 мг/л), нітратів (пропонується: ≤10 мг/л), амонію (пропонується: ≤0,1 мг/л), фторидів (пропонується: ≤0,7 мг/л), санітарно-мікробіологічних показників (пропонується нормування показника загального мікробного числа у готовій подукції). Окреслено особливості технології промислового фасування вод природних мінеральних і вод джерельних для приготування їжі немовлят. Ці води фасуються лише негазовані, без додавання будь-яких консервантів та дезінфектантів. Фасування цих вод повинно відбуватися біля водопунктів, які повинні бути надійно захищені від біологічного та хімічного забруднення. Отримані результати можна використати для розроблення та затвердження в Україні нормативно-правового акту щодо регулювання використання вод природних мінеральних і вод джерельних для приготування їжі немовлят.
Посилання
- Pro zatverdzhennia Hihiienichnykh vymoh do vyrobnytstva ta obihu vod pryrodnykh mineralnykh i vod dzherelnykh (2021). Nakaz Ministerstva rozvytku ekonomiky, torhivli ta silskoho hospodarstva Ukrainy No. 741. 12.04.2021. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0657-21
- Directive 2009/54/EC of the European Parliament and of the Council of 18 June 2009 (2009). Off J Eur Union, L 164/45-58.
- Kysylevska, A. Yu., Kokhan, S. V., Tsurkan, O. I., Koieva, Kh. O., Slutsenko, D. O. (2022). Normatyvni ta zakonodavchi vymohy do markuvannia fasovanykh mineralnykh vod v Ukraini. Yakist, standartyzatsiia ta metrolohichne zabezpechennia. Kharkiv: UIPA, 69–70.
- Pro osnovni pryntsypy ta vymohy do bezpechnosti ta yakosti kharchovykh produktiv (1997). Zakon Ukrainy No. 771/97-VR. 23.12.1997. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80#top
- Rudnicka, A., Hozyasz, K. K. (2018). Choice of water in healthy baby nutrition – practical aspects. Pediatria i Medycyna Rodzinna, 14 (1), 33–46. https://doi.org/10.15557/pimr.2018.0003
- Jéquier, E., Constant, F. (2009). Water as an essential nutrient: the physiological basis of hydration. European Journal of Clinical Nutrition, 64 (2), 115–123. https://doi.org/10.1038/ejcn.2009.111
- Feeding the non-breastfed child 6–24 months of age. Meeting report (2004). Department of Child and Adolescent Health and Development, Department of Nutrition for Health and Development. Geneva: World Health Organization.
- Benelam, B., Wyness, L. (2010). Hydration and health: a review. Nutrition Bulletin, 35 (1), 3–25. https://doi.org/10.1111/j.1467-3010.2009.01795.x
- Scientific Opinion on Dietary Reference Values for water (2010). EFSA Journal, 8 (3). https://doi.org/10.2903/j.efsa.2010.1459
- Guidelines for drinking-water quality (2017). Geneva: World Health Organization, 631.
- Sevostianova, E. M., Butkova, O. L., Lozhkomoeva, M. M., Remneva, G. A., Khorosheva, E. V. (2011). Otcenka vozmozhnosti primeneniia mineralnoi vody v pitanii detei. Pishchevaia promyshlennost, 38–39.
- Quattrini, S., Pampaloni, B., Brandi, L. M. (2016). Natural mineral waters: chemical characteristics and health effects. Clinical Cases in Mineral and Bone Metabolism, 13 (3), 173–180. https://doi.org/10.11138/ccmbm/2016.13.3.173
- Morr, S., Cuartas, E., Alwattar, B., Lane, J. M. (2006). How Much Calcium is in your Drinking Water? A Survey of Calcium Concentrations in Bottled and Tap Water and Their Significance for Medical Treatment and Drug Administration. HSS Journal®: The Musculoskeletal Journal of Hospital for Special Surgery, 2 (2), 130–135. https://doi.org/10.1007/s11420-006-9000-9
- Pro zatverdzhennia Derzhavnikh sanіtarnikh norm ta pravil «Gіgіenіchnі vimogi do vodi pitnoi, priznachenoi dlia spozhivannia liudinoiu» (DSanPіN 2.2.4-171-10) (2010). Nakaz MOZ Ukraini No. 400. 12.05.2010. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0452-10#Text
- Global Strategy for Infant and Young Child Feeding (2003). World Health Organization, and UNICEF. Geneva: World Health Organization.
- Sievers, E. (2005). Nutrient minerals in drinking water: Implications for the nutrition of infants and young children. Nutrients in drinking water. Geneva: World Health Organization, 164–179.
- Report of the Scientific Committee on Food on the Revision of Essential Requirements of Infant Formulae and Follow-on Formulae (2003). SCF/CS/NUT/IF/65, SCF. Scientific Committee on Food.
- Guidelines for drinking-water quality. Geneva: World Health Organization; 1996.
- Directive (EU) 2020/2184 (2020). European Parliament and of the Council on the quality of water intended for human consumption. 16.12.2020.
- Commission Directive 2003/40/EC of 16 May 2003 (2003). Off J Eur Union, L 126/34-39.
- Vody mineralni fasovani. Tekhnichni umovy: DSTU 878-93 (1994). Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 88.
- Vyhláška č. 275/2004 Sb. (2004). Vyhláška o požadavcích na jakost a zdravotní nezávadnost balených vod a o způsobu jejich úpravy. Available at: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-275
- Mineral- und Tafelwasser-Verordnung vom 1. August 1984 (BGBl. I S. 1036) die zuletzt durch Artikel 2 der Verordnung vom 20. Juni 2023 (BGBl. 2023 I Nr. 159) geändert worden ist (2023). Available at: https://www.gesetze-im-internet.de/min_tafelwv/BJNR010360984.html
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 31 marca 2011 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych (2011). Dziennik Ustaw, 85, 466. Available at: https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20110850466/O/D20110466.pdf
- 65/2004. (IV. 27.) FVM–ESZCSM–GKM együttes rendelet a természetes ásványvíz, a forrásvíz, az ivóvíz, az ásványi anyaggal dúsított ivóvíz és az ízesített víz palackozásának és forgalomba hozatalának szabályairól (2003). Available at: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0400065.fvm
- Verordnung der Bundesministerin für Frauenangelegenheiten und Verbraucherschutz über natürliche Mineralwässer und Quellwässer (Mineralwasser- und Quellwasserverordnung) (CELEX-Nr.: 380L0777, 396L0070) StF: BGBl. II Nr. 309/199.
- Verordnung des EDI über Getränke vom 16. Dezember 2016 (Stand am 1. Juli 2020) 817.022.12 (2016). Available at: https://www.fedlex.admin.ch/eli/cc/2017/220/de
- Naredba za iziskvaniiata km butiliranite naturalni mineralni, izvorni i trapezni vodi, prednaznacheni za piteini tceli (2004). Prieta s PMS No. 178. 23.07.2004. Available at: https://lex.bg/laws/ldoc/2135488818
- Arrêté du 14 mars 2007 relatif aux critères de qualité des eaux conditionnées, aux traitements et mentions d'étiquetage particuliers des eaux minérales naturelles et de source conditionnées ainsi que de l'eau minérale naturelle distribuée en buvette publique (2007). NOR: SANP0721398A. Available at: https://www.legifrance.gouv.fr/loda/id/LEGIARTI000023453984/2011-01-09/
- Informe del Comité Científico de la Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición (AECOSAN) sobre los criterios necesarios para poder efectuar en las aguas minerales naturales la mención «indicada para la preparación de alimentos infantiles» (2014). Número de referencia: AECOSAN-2014-004. Revista del comité científico, 20, 11–43. Available at: https://www.aesan.gob.es/AECOSAN/docs/documentos/seguridad_alimentaria/evaluacion_riesgos/informes_comite/AGUAS_ALIMENTOS_INFANTILES.pdf
- Woś, H., Weker, H., Jackowska, T. et al. (2010). Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń dotyczących spożycia wody i innych napojów przez niemowlęta, dzieci i młodzież. Stand Med Interna, 1, 7–15.
- Halushko, O., Bolyuk, M. (2018). Correction of sodium exchange disorders in intensive care patients: old methods and modern approaches. Emergency medicine, 2.89, 29–36. https://doi.org/10.22141/2224-0586.2.89.2018.126599
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2024 Alona Kysylevska, Ihor Prokopovych, Svitlana Kokhan
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.