Збагачення хлібобулочних виробів спеціального призначення вітаміном D

Автор(и)

  • Анна Анатоліївна Павленко Національний університет харчових технологій, вул. Володимирська 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0002-8251-2143

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2014.31511

Ключові слова:

вітамін D, хлібобулочні вироби, хліб, функціональні продукти, раціональне харчування, молочні продукти

Анотація

Досліджено перспективи використання вітаміну D в різних країнах світу. Розглянуто виникнення хвороб в результаті недостачі даного вітаміну.  Проведено порівняльну характеристику із використання вітаміну D в Україні та інших країнах.  Розглянуто доцільність збагачення вітаміном D харчових продуктів, а саме хлібобулочних виробів спеціального призначення і використання даного виробу у лікувально-профілактичних цілях.

Біографія автора

Анна Анатоліївна Павленко, Національний університет харчових технологій, вул. Володимирська 68, м. Київ, Україна, 01601

Аспірант

Кафедра молекулярної та авангардної гастрономії

Посилання

  1. Kapistina, T. Yu., Kapronova, N. I. (2008). Sostoianiia mineral'noy plotnosti kostnoy tkani u patsientov s mukovistsidozom. Pediatriia, № 5, 36-41.
  2. Smion, I. S., Sakharova, I. Ye. (2009). Pryntsypy diahnostyky ta likuvannia osteoporozu u ditei iz tsukrovym diabetom. Pediatriia, akusherstvo ta hinekolohiia, 1, 18-19.
  3. Kech, N. R. (2010). Porushennia kaltsiievoho obminu yak faktor ryzyku rozvytku osteoporozu v ditei z ekopatolohiieiu. Problemy osteopatii, 2-3, 6-8.
  4. Riggz, B. L., Melton, L. J. (2000). Osteoporoz. SPb.: Nevskiy dialekt, 558.
  5. Skripnikova, I. A. (2009). Novye podhody k diagnostike osteoporoza i sviazannyh s nim perelomov. Profilakticheskaia meditsina, № 6, 34-39.
  6. Povorozniuk, V. V., Makohonchuk, A. V., Orlyk, T. V., Dzerovych, H. I. (2008). Osteoporoz khrebta u liudei riznoho viku. Ortopedyia, travmatolohyia y protezyrovanye, 1, 75-78.
  7. Kincha-Polishchuk, T. A., Zyma, A. M. (2010). Suchasnyi pohliad na konservatyvne likuvannia tiazhkykh form osteoporozu v ditei. Problemy osteopatii, 2-3, 17-19.
  8. Holovach, I. Yu. (2009). Suchasni stratehii profilaktyky osteoporozu: osnovni farmakolohichni ta nefarmakolohichni napriamy. Medix. Anti-Aging., № 5-6, 25-29.
  9. Hulich, M. P., Onopriienko, O. M., Olshevska, O. D. (2003). Kharchuvannia – vahomyi faktor zberezhennia zdorovia naselennia. Aktualni pytannia hihiieny ta ekolohichnoi bezpeky Ukrainy, V. 5. Available: http://www.health.gov.ua/Publ/conf.nsf
  10. Vozianov, O. F. (2002). Kharchuvannia ta zdorovia naselennia Ukrainy. Zhurnal akademii medychnykh nauk Ukrainy, 4, 647-657.
  11. Povorozniuk, V. V., Balatska, N. I., Muts, V. Ya., Vdovina, O. A. (2011). Defitsyt ta nedostatnist vitaminu D u zhyteliv Ukrainy. Bol. Sustavy. Pozvonochnyk, 4. Available: http://www.mif-ua.com/archive/article/27747
  12. Yaroshenko, T. S., Yaroshenko O. M. (2013). Suchasni tendentsii u formuvanni yakosti khlibobulochnykh vyrobiv. Tovaroznavchyi visnyk, V. 6, 258–262.
  13. Nowson, C. A., McGrath, J. J., Ebeling, P. R., Haikerwal, A., Daly, R. M., Sanders, K. M., Seibel, M. J., et al. (2012, June 18). Vitamin D and health in adults in Australia and New Zealand: a position statement. The Medical Journal of Australia, Vol. 196, № 11, 686–687. doi:10.5694/mja11.10301

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-12-23

Як цитувати

Павленко, А. А. (2014). Збагачення хлібобулочних виробів спеціального призначення вітаміном D. Technology Audit and Production Reserves, 6(1(20), 36–39. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2014.31511