Диверсифікація олійних культур у південному степу україни: адаптація до змін клімату та екологічного стану середовища
DOI:
https://doi.org/10.15587/2706-5448.2025.323953Ключові слова:
олійні культури, структура посівних площ, елементи технології, сорти та гібриди, урожайністьАнотація
Провідна роль в економіці агропромислового комплексу України належить виробництву олійних культур, які не лише забезпечують стабільні прибутки для виробників, а й позитивно позначаються на продовольчій безпеці держави в цілому. Олійні рослини, зокрема соняшник, є високоліквідними, вони користуються сталим попитом на внутрішньому і зовнішньому ринках, через що площі під ними збільшуються. Водночас останніми десятиліттями найбільш істотно вони зростають під соняшником, що призводить до погіршення фітосанітарного стану полів, водного режиму, ущільнення, висушування, забур'янення, зниження врожаїв наступних культур, змін клімату тощо. У статті проаналізовано динаміку вирощування олійних культур у Миколаївській області з 2013 по 2023 рр. Державна статистика свідчить про збільшення площ, відведених під олійні культури, з 407,3 тис. га у 2013 р. до 476,2 тис. га у 2023 р. Переважну частину посівних площ займає соняшник, частка якого коливається між 70,1 % і 90,1 %. Водночас зменшились площі під соєю; однак у 2023 році спостерігається відновлення. Ріпак, друга за значимістю культура, демонструє коливання площ, і досягла у 2023 році 117,6 тис. га. Урожайність олійних культур коливається залежно від кліматичних умов і технологій вирощування; ріпак демонструє стабільні результати (1,77–2,36 т/га). У статті також розглянуто результати вирощування льону олійного, сафлору, гірчиці бурої. Зокрема, незважаючи на низьку врожайність, льон-довгунець має потенціал зростання завдяки своїй посухостійкості та можливостям експорту до країн ЄС. Закупівельні ціни на льон-довгунець свідчать про високий попит на цю нішеву культуру. У статті наголошується на важливості адаптації технологій і сортів для забезпечення стабільної врожайності та підвищення рентабельності виробництва олійних культур у регіоні. Завдяки сучасним технологіям вирощування, урожайність олійних культур зросла від 23,6–28,8 % до 51,6 %. Впровадження нових елементів сприятиме подальшому збільшенню врожайності без розширення площ. Це дозволить перерозподілити площі сівби олійних культур і частково диверсифікувати їх, що забезпечить адаптацію агроекосистем до змін клімату та збереження ґрунтової родючості. Також зросте асортимент якісних олій. Дослідження у цьому напрямку слід продовжувати, оскільки з'являються нові сорти, препарати і добрива.
Посилання
- Moskva, I. (2016). Conditions and perspectives of spring false flax growth in the Southern Steppe of Ukraine. Visnyk ahrarnoi nauky Prychornomoria, 1, 99–109.
- Konyk, H. S., Lykhochvor, A. M. (2016). Porivnialna produktyvnist yarykh oliinykh kultur na temno-siromu hrunti Zakhidnoho Lisostepu. Zbirnyk naukovykh prats Natsionalnoho naukovoho tsentru Instytut zemlerobstva NAAN, 2, 49–58.
- Zelt, T. (2017). “New” Oil Plants and Their Potential as Feedstock for Biokerosene Production. Biokerosene, 277–301. https://doi.org/10.1007/978-3-662-53065-8_13
- Chekhova, I. V. (2021). Formuvannia ta rozvytok rynku oliinykh kultur: teoriia, metodolohiia, praktyka. Kyiv: Ahrarna nauka, 144. Available at: http://imk.zp.ua/images/doc/chehova_2021_monografia.pdf
- Gamayunova, V., Khonenkо, L., Moskva, I., Kudrina, V., Glushko, T. (2019). The influence of nutrition optimization on the productivity of spring oil crops on the southern chernozem in the zone of Ukrainian steppe under the influence of biopreparations. Vìsnik Lʹvìvsʹkogo Nacìonalʹnogo Agrarnogo Unìversitetu. Agronomìâ, 23, 112–118. https://doi.org/10.31734/agronomy2019.01.112
- Magno, L., Avice, J.-C., Morvan-Bertrand, A., Elie, N., Mollier, A., Brunel-Muguet, S. (2022). Impacts of heat stress on yield and seed quality in oilseed rape: analysis of the dynamic development of seed storage compounds. Acta Horticulturae, 1353, 203–210. https://doi.org/10.17660/actahortic.2022.1353.25
- Jopony, S. T. M., Ahmad, F., Osman, M. K., Idris, M., Yahaya, S. Z., Daud, K. et al. (2023). Free and Unfree Weed Classification in Young Palm Oil Crops Using Artificial Neural Network. Artificial Intelligence and Industrial Applications, 12–20. https://doi.org/10.1007/978-3-031-43520-1_2
- Wen, C., Shen, M., Liu, G., Liu, X., Liang, L., Li, Y. et al. (2023). Edible vegetable oils from oil crops: Preparation, refining, authenticity identification and application. Process Biochemistry, 124, 168–179. https://doi.org/10.1016/j.procbio.2022.11.017
- Rudoy, D., Olshevskaya, A., Odabashyan, M., Pavlov, P., Ananova, O., Onoiko, T. (2023). Essential Oil Crops and Their Properties. XV International Scientific Conference “INTERAGROMASH 2022”, 1716–1724. https://doi.org/10.1007/978-3-031-21219-2_190
- Didora, V. H., Smahlii, O. F., Ermantraut, E. R. (2013). Metodyka naukovykh doslidzhen v ahronomii. Kyiv: Tsentr uchbovoi literatury, 264.
- Rozhkov, A. O., Puzik, V. K., Kalenska, S. M., Puzik, L. M., Popov, S. I., Muzafarov, N. M. et al.; Rozhkova, A. O. (Ed.) (2016). Doslidna sprava v ahronomii. Teoretychni aspekty doslidnoi spravy. Kharkiv, 316.
- Rozhkov, A. O., Puzik, V. K., Kalenska, S. M., Puzik, L. M., Popov, S. I., Muzafarov, N. M.; Rozhkov, A. O. (Ed.) (2016). Doslidna sprava v ahronomii. Statystychna obrobka rezultativ ahronomichnykh doslidzhen. Kharkiv, 342.
- Ushkarenko, V. O., Vozhehova, R. A., Holoborodko, S. P., Kokovikhin, S. V. (2014). Metodyka polovoho doslidu (zroshuvane zemlerobstvo). Kherson: Hrin D. S., 445.
- Kuzmin, K. A., Kosolapova, S. M., Rudko, V. A. (2024). Investigating the mechanism of action of polymer pour point depressants on cold flow properties of biodiesel fuels. Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects, 702, 134971. https://doi.org/10.1016/j.colsurfa.2024.134971
- AlJuhaimi, F., Ahmed, I. A. M., Özcan, M. M., Uslu, N., Albakry, Z., Özcan, M. M., Mohammed, B. M. (2024). The role of germination and boiling processes on bioactive properties, fatty acids, phenolic profile and element contents of hemp seeds and oils. Food Chemistry Advances, 4, 100719. https://doi.org/10.1016/j.focha.2024.100719
- Nguyen, L. A. M., Pham, T. H., Ganeshalingam, M., Thomas, R. (2024). A multimodal analytical approach is important in accurately assessing terpene composition in edible essential oils. Food Chemistry, 454, 139792. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2024.139792
- Snetkova, А. (2019). Investments in non-current assets of Ukrainian’s sunflower oil and fats companies: dynamics, problems and prospects. Investytsiyi: Praktyka ta Dosvid, 21, 75–83. https://doi.org/10.32702/2306-6814.2019.21.75
- Mazaraki, A. A., Lagutin, V. D. (2016). Ukraine’s internal market under conditions of disbalances between production and consumption. Economy of Ukraine, 653 (4), 4–18.
- Vytoptova, V. A. (2023). Study of the state and problems of agriculture in Ukraine in wartime conditions. Agrarian Innovations, 23, 210–213. https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2024.23.30
- Kovalenko, O., Gamajunova, V., Neroda, R., Smirnova, I., Khonenko, L. (2021). Advances in Nutrition of Sunflower on the Southern Steppe of Ukraine. Soils Under Stress: More Work for Soil Science in Ukraine, 215.
- Deekshitha, S., Neelavara Makkithaya, K., Sajankila Nadumane, S., Hussain, G., Sankar Mal, S., Sundara, B. K., Pai, P., Mazumder, N. (2024). Spectroscopic evaluation of sesame and mustard oils treated with Murchana method. Lasers in Medical Science, 39 (1). https://doi.org/10.1007/s10103-024-04050-x
- Chen, F., Zeng, Y., Cheng, Q., Xiao, L., Ji, J., Hou, X. et al. (2024). Tissue culture and Agrobacterium-mediated genetic transformation of the oil crop sunflower. PLOS ONE, 19 (5), e0298299. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0298299
- Kairbayeva, A., Vasilenko, V., Dzhinguilbayev, S., Baibolova, L., Frolova, L. (2018). Development of the mathematical model for the process of oil raw materials pressing. International Journal of Engineering & Technology, 7 (2.13), 145. https://doi.org/10.14419/ijet.v7i2.13.11629
- Zanetti, F., Isbell, T. A., Alexopoulou, E., Evangelista, R., Gesch, R. W., Moser, B., Monti, A. (2019). Pennycress (Thlaspiarvense) a new non-food crop for oil-based biofuel production in Europe and USA. 26th European biomass conference and exhibition proceedings. Copenhagen: EUBCE, 123–126. https://doi.org/10.5071/26thEUBCE2018-1CO.5.1
- Pari, L., Suardi, A., Forleo, M. B., Coaloa, D., Palmieri, N. (2019). Environmental impacts and economic performance of major oil crops in Italy. 26th European biomass conference and exhibition proceedings. Copenhagen: EUBCE, 1444–1449. https://doi.org/10.5071/26thEUBCE2018-4BV.6.2
- Costa, J., Gomes, L., Graca, C. (2019). Production of oil crops for bioenergy under heavy metal contaminated Soils. 28th European Biomass Conference and Exhibition, 30–33. https://doi.org/10.5071/28thEUBCE2020-1BO.5.3
- Ang, Y., Shafri, H. Z. M., Lee, Y. P., Bakar, S. A., Abidin, H. et al. (2024). Block-scale Oil Palm Yield Prediction Using Machine Learning Approaches Based on Landsat and MODIS Satellite Data. Journal of Advanced Research in Applied Sciences and Engineering Technology, 45 (1), 90–107. https://doi.org/10.37934/araset.45.1.90107
- Yaheliuk, S., Fomych, M. (2024). Classification of fuel types from agricultural crop biomass. Agricultural Machines, 50, 72–80. https://doi.org/10.36910/acm.vi50.1382
- Pokopceva, L., Onyshchenko, O., Gamayunova, V., Gerasko, Т., Zoria, M. (2024). Sowing properties of sunflower seeds of Talento hybrid under the influence of a modified plant growth regulator. Scientific Horizons, 27 (8), 59–68. https://doi.org/10.48077/scihor8.2024.59
- Gamayunova, V., Khonenko, L., Kovalenko, O., Korhova, M., Pylypenko, T., Baklanova, T. (2022). Influence of nutrition background on the productivity of Carthamus tinctorius in the conditions of Southern Steppe of Ukraine. Scientific papers series A. Agronomy, LXV (1), 322–329.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2025 Valentyna Hamayunova, Liubov Khonenko, Tetiana Baklanova

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.




