Диверсифікація олійних культур у південному степу україни: адаптація до змін клімату та екологічного стану середовища

Автор(и)

  • Валентина Василівна Гамаюнова Миколаївський національний аграрний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-4151-0299
  • Любов Григорівна Хоненко Миколаївський національний аграрний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-5365-8768
  • Тетяна Вікторівна Бакланова Херсонський державний аграрно-економічний університет, Україна https://orcid.org/0000-0002-6699-2693

DOI:

https://doi.org/10.15587/2706-5448.2025.323953

Ключові слова:

олійні культури, структура посівних площ, елементи технології, сорти та гібриди, урожайність

Анотація

Провідна роль в економіці агропромислового комплексу України належить виробництву олійних культур, які не лише забезпечують стабільні прибутки для виробників, а й позитивно позначаються на продовольчій безпеці держави в цілому. Олійні рослини, зокрема соняшник, є високоліквідними, вони користуються сталим попитом на внутрішньому і зовнішньому ринках, через що площі під ними збільшуються. Водночас останніми десятиліттями найбільш істотно вони зростають під соняшником, що призводить до погіршення фітосанітарного стану полів, водного режиму, ущільнення, висушування, забур'янення, зниження врожаїв наступних культур, змін клімату тощо. У статті проаналізовано динаміку вирощування олійних культур у Миколаївській області з 2013 по 2023 рр. Державна статистика свідчить про збільшення площ, відведених під олійні культури, з 407,3 тис. га у 2013 р. до 476,2 тис. га у 2023 р. Переважну частину посівних площ займає соняшник, частка якого коливається між 70,1 % і 90,1 %. Водночас зменшились площі під соєю; однак у 2023 році спостерігається відновлення. Ріпак, друга за значимістю культура, демонструє коливання площ, і досягла у 2023 році 117,6 тис. га. Урожайність олійних культур коливається залежно від кліматичних умов і технологій вирощування; ріпак демонструє стабільні результати (1,77–2,36 т/га). У статті також розглянуто результати вирощування льону олійного, сафлору, гірчиці бурої. Зокрема, незважаючи на низьку врожайність, льон-довгунець має потенціал зростання завдяки своїй посухостійкості та можливостям експорту до країн ЄС. Закупівельні ціни на льон-довгунець свідчать про високий попит на цю нішеву культуру. У статті наголошується на важливості адаптації технологій і сортів для забезпечення стабільної врожайності та підвищення рентабельності виробництва олійних культур у регіоні. Завдяки сучасним технологіям вирощування, урожайність олійних культур зросла від 23,6–28,8 % до 51,6 %. Впровадження нових елементів сприятиме подальшому збільшенню врожайності без розширення площ. Це дозволить перерозподілити площі сівби олійних культур і частково диверсифікувати їх, що забезпечить адаптацію агроекосистем до змін клімату та збереження ґрунтової родючості. Також зросте асортимент якісних олій. Дослідження у цьому напрямку слід продовжувати, оскільки з'являються нові сорти, препарати і добрива.

Біографії авторів

Валентина Василівна Гамаюнова, Миколаївський національний аграрний університет

Доктор сільськогосподарських наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра землеробства, геодезії та землеустрою

Любов Григорівна Хоненко, Миколаївський національний аграрний університет

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра рослинництва та садово-паркового господарства

Тетяна Вікторівна Бакланова, Херсонський державний аграрно-економічний університет

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Кафедра рослинництва та агроінженерії

Посилання

  1. Moskva, I. (2016). Conditions and perspectives of spring false flax growth in the Southern Steppe of Ukraine. Visnyk ahrarnoi nauky Prychornomoria, 1, 99–109.
  2. Konyk, H. S., Lykhochvor, A. M. (2016). Porivnialna produktyvnist yarykh oliinykh kultur na temno-siromu hrunti Zakhidnoho Lisostepu. Zbirnyk naukovykh prats Natsionalnoho naukovoho tsentru Instytut zemlerobstva NAAN, 2, 49–58.
  3. Zelt, T. (2017). “New” Oil Plants and Their Potential as Feedstock for Biokerosene Production. Biokerosene, 277–301. https://doi.org/10.1007/978-3-662-53065-8_13
  4. Chekhova, I. V. (2021). Formuvannia ta rozvytok rynku oliinykh kultur: teoriia, metodolohiia, praktyka. Kyiv: Ahrarna nauka, 144. Available at: http://imk.zp.ua/images/doc/chehova_2021_monografia.pdf
  5. Gamayunova, V., Khonenkо, L., Moskva, I., Kudrina, V., Glushko, T. (2019). The influence of nutrition optimization on the productivity of spring oil crops on the southern chernozem in the zone of Ukrainian steppe under the influence of biopreparations. Vìsnik Lʹvìvsʹkogo Nacìonalʹnogo Agrarnogo Unìversitetu. Agronomìâ, 23, 112–118. https://doi.org/10.31734/agronomy2019.01.112
  6. Magno, L., Avice, J.-C., Morvan-Bertrand, A., Elie, N., Mollier, A., Brunel-Muguet, S. (2022). Impacts of heat stress on yield and seed quality in oilseed rape: analysis of the dynamic development of seed storage compounds. Acta Horticulturae, 1353, 203–210. https://doi.org/10.17660/actahortic.2022.1353.25
  7. Jopony, S. T. M., Ahmad, F., Osman, M. K., Idris, M., Yahaya, S. Z., Daud, K. et al. (2023). Free and Unfree Weed Classification in Young Palm Oil Crops Using Artificial Neural Network. Artificial Intelligence and Industrial Applications, 12–20. https://doi.org/10.1007/978-3-031-43520-1_2
  8. Wen, C., Shen, M., Liu, G., Liu, X., Liang, L., Li, Y. et al. (2023). Edible vegetable oils from oil crops: Preparation, refining, authenticity identification and application. Process Biochemistry, 124, 168–179. https://doi.org/10.1016/j.procbio.2022.11.017
  9. Rudoy, D., Olshevskaya, A., Odabashyan, M., Pavlov, P., Ananova, O., Onoiko, T. (2023). Essential Oil Crops and Their Properties. XV International Scientific Conference “INTERAGROMASH 2022”, 1716–1724. https://doi.org/10.1007/978-3-031-21219-2_190
  10. Didora, V. H., Smahlii, O. F., Ermantraut, E. R. (2013). Metodyka naukovykh doslidzhen v ahronomii. Kyiv: Tsentr uchbovoi literatury, 264.
  11. Rozhkov, A. O., Puzik, V. K., Kalenska, S. M., Puzik, L. M., Popov, S. I., Muzafarov, N. M. et al.; Rozhkova, A. O. (Ed.) (2016). Doslidna sprava v ahronomii. Teoretychni aspekty doslidnoi spravy. Kharkiv, 316.
  12. Rozhkov, A. O., Puzik, V. K., Kalenska, S. M., Puzik, L. M., Popov, S. I., Muzafarov, N. M.; Rozhkov, A. O. (Ed.) (2016). Doslidna sprava v ahronomii. Statystychna obrobka rezultativ ahronomichnykh doslidzhen. Kharkiv, 342.
  13. Ushkarenko, V. O., Vozhehova, R. A., Holoborodko, S. P., Kokovikhin, S. V. (2014). Metodyka polovoho doslidu (zroshuvane zemlerobstvo). Kherson: Hrin D. S., 445.
  14. Kuzmin, K. A., Kosolapova, S. M., Rudko, V. A. (2024). Investigating the mechanism of action of polymer pour point depressants on cold flow properties of biodiesel fuels. Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects, 702, 134971. https://doi.org/10.1016/j.colsurfa.2024.134971
  15. AlJuhaimi, F., Ahmed, I. A. M., Özcan, M. M., Uslu, N., Albakry, Z., Özcan, M. M., Mohammed, B. M. (2024). The role of germination and boiling processes on bioactive properties, fatty acids, phenolic profile and element contents of hemp seeds and oils. Food Chemistry Advances, 4, 100719. https://doi.org/10.1016/j.focha.2024.100719
  16. Nguyen, L. A. M., Pham, T. H., Ganeshalingam, M., Thomas, R. (2024). A multimodal analytical approach is important in accurately assessing terpene composition in edible essential oils. Food Chemistry, 454, 139792. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2024.139792
  17. Snetkova, А. (2019). Investments in non-current assets of Ukrainian’s sunflower oil and fats companies: dynamics, problems and prospects. Investytsiyi: Praktyka ta Dosvid, 21, 75–83. https://doi.org/10.32702/2306-6814.2019.21.75
  18. Mazaraki, A. A., Lagutin, V. D. (2016). Ukraine’s internal market under conditions of disbalances between production and consumption. Economy of Ukraine, 653 (4), 4–18.
  19. Vytoptova, V. A. (2023). Study of the state and problems of agriculture in Ukraine in wartime conditions. Agrarian Innovations, 23, 210–213. https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2024.23.30
  20. Kovalenko, O., Gamajunova, V., Neroda, R., Smirnova, I., Khonenko, L. (2021). Advances in Nutrition of Sunflower on the Southern Steppe of Ukraine. Soils Under Stress: More Work for Soil Science in Ukraine, 215.
  21. Deekshitha, S., Neelavara Makkithaya, K., Sajankila Nadumane, S., Hussain, G., Sankar Mal, S., Sundara, B. K., Pai, P., Mazumder, N. (2024). Spectroscopic evaluation of sesame and mustard oils treated with Murchana method. Lasers in Medical Science, 39 (1). https://doi.org/10.1007/s10103-024-04050-x
  22. Chen, F., Zeng, Y., Cheng, Q., Xiao, L., Ji, J., Hou, X. et al. (2024). Tissue culture and Agrobacterium-mediated genetic transformation of the oil crop sunflower. PLOS ONE, 19 (5), e0298299. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0298299
  23. Kairbayeva, A., Vasilenko, V., Dzhinguilbayev, S., Baibolova, L., Frolova, L. (2018). Development of the mathematical model for the process of oil raw materials pressing. International Journal of Engineering & Technology, 7 (2.13), 145. https://doi.org/10.14419/ijet.v7i2.13.11629
  24. Zanetti, F., Isbell, T. A., Alexopoulou, E., Evangelista, R., Gesch, R. W., Moser, B., Monti, A. (2019). Pennycress (Thlaspiarvense) a new non-food crop for oil-based biofuel production in Europe and USA. 26th European biomass conference and exhibition proceedings. Copenhagen: EUBCE, 123–126. https://doi.org/10.5071/26thEUBCE2018-1CO.5.1
  25. Pari, L., Suardi, A., Forleo, M. B., Coaloa, D., Palmieri, N. (2019). Environmental impacts and economic performance of major oil crops in Italy. 26th European biomass conference and exhibition proceedings. Copenhagen: EUBCE, 1444–1449. https://doi.org/10.5071/26thEUBCE2018-4BV.6.2
  26. Costa, J., Gomes, L., Graca, C. (2019). Production of oil crops for bioenergy under heavy metal contaminated Soils. 28th European Biomass Conference and Exhibition, 30–33. https://doi.org/10.5071/28thEUBCE2020-1BO.5.3
  27. Ang, Y., Shafri, H. Z. M., Lee, Y. P., Bakar, S. A., Abidin, H. et al. (2024). Block-scale Oil Palm Yield Prediction Using Machine Learning Approaches Based on Landsat and MODIS Satellite Data. Journal of Advanced Research in Applied Sciences and Engineering Technology, 45 (1), 90–107. https://doi.org/10.37934/araset.45.1.90107
  28. Yaheliuk, S., Fomych, M. (2024). Classification of fuel types from agricultural crop biomass. Agricultural Machines, 50, 72–80. https://doi.org/10.36910/acm.vi50.1382
  29. Pokopceva, L., Onyshchenko, O., Gamayunova, V., Gerasko, Т., Zoria, M. (2024). Sowing properties of sunflower seeds of Talento hybrid under the influence of a modified plant growth regulator. Scientific Horizons, 27 (8), 59–68. https://doi.org/10.48077/scihor8.2024.59
  30. Gamayunova, V., Khonenko, L., Kovalenko, O., Korhova, M., Pylypenko, T., Baklanova, T. (2022). Influence of nutrition background on the productivity of Carthamus tinctorius in the conditions of Southern Steppe of Ukraine. Scientific papers series A. Agronomy, LXV (1), 322–329.
Diversification of oil crops in the Southern steppe of Ukraine: adaptation to climate changes and environmental conditions

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-02-28

Як цитувати

Гамаюнова, В. В., Хоненко, Л. Г., & Бакланова, Т. В. (2025). Диверсифікація олійних культур у південному степу україни: адаптація до змін клімату та екологічного стану середовища. Technology Audit and Production Reserves, 1(3(81), 69–74. https://doi.org/10.15587/2706-5448.2025.323953

Номер

Розділ

Екологія та технології захисту навколишнього середовища