Визначення впливу поліморфізму β-казеїну молока-сировини на ефективність виробництва кисломолочного сиру
DOI:
https://doi.org/10.15587/2706-5448.2025.328936Ключові слова:
сир кисломолочний, вихід сиру, якість, β-казеїн, молоко А2, молоко-сировинаАнотація
Позитивні функціональні особливості молока А2 та ріст відсотка тварин з генотипом А2А2 сприятимуть розширенню вибору молочних виробів, зокрема кисломолочного сиру. Очікується, що визначення впливу білкового складу молока-сировини на якість та вихід сиру дозволить здійснити ефективний селекційний відбір молочних порід корів. Об'єкт дослідження ‒ технологічний процес виробництва кисломолочного сиру, вироблений класичним кислотним методом коагуляції білків молока від корів, відмінних за генотипами β-казеїну (А1А1, А1А2, А2А2). Предмет дослідження: фізичні, хімічні характеристики молока-сировини (А1А1, А1А2, А2А2); вихід та якість кисломолочного сиру. Експериментально встановлено, що зразки молока мають типовий склад та узгоджуються з ДСТУ 3662:2018. Середній вміст сухих речовин у молоці корів із генотипом A1A1 становив 12,73 %, при цьому співвідношення білка до жиру варіювало в межах 0,76–0,83. У зразках сировини від тварин з генотипом A1A2 середній вміст сухих речовин складав 12,72 %, а співвідношення білка до жиру – 0,66–0,68. Для молока корів із генотипом A2A2 встановлено середній вміст сухих речовин 13,14 %, а коефіцієнт відношення білка до жиру знаходився в інтервалі 0,62–0,82. Дослідження показників якості зразків кисломолочного сиру показало, що генетична варіація β-казеїну не впливає на сенсорні властивості кінцевого продукту. Вміст вологи, білка та жиру в сирі з молока корів із генотипом A1A1 становив у середньому 72,27 %, 9,77 % та 15,47 %, відповідно. У зразках сирів із молока корів із генотипом A1A2 середній вміст вологи становив 67,17 %, білка – 18,30 %, жиру – 14,37 %. Для сирів із молока корів із генотипом A2A2 середній вміст вологи склав 67,47 %, білка – 15,30 %, жиру – 15,40 %. Встановлено, що ефективність виробництва сиру з молока корів із генотипом A2A2 є найвищою та в середньому становить 141,26 %, що перевищує аналогічні показники для молока A1A1 на 13,18 % і A1A2 на 2,21 %.
Посилання
- Bilyi, V., Merzlov, S., Narizhnyy, S., Mashkin, Y., Merzlova, G. (2022). Amino Acid Composition of Whey and Cottage Cheese Under Various Rennet Enzymes. Scientific Horizons, 24 (9), 19–25. https://doi.org/10.48077/scihor.24(9).2021.19-25
- Verdier-Metz, I., Coulon, J.-B., Pradel, P. (2001). Relationship between milk fat and protein contents and cheese yield. Animal Research, 50 (5), 365–371. https://doi.org/10.1051/animres:2001138
- Ladyka, V., Pavlenko, Y., Sklyarenko, Y. (2021). β-casein gene polymorphism use in terms of brown dairy cattle preservation. Archivos de Zootecnia, 70 (269), 88–94. doi: https://doi.org/10.21071/az.v70i269.5422
- Żbik, K., Onopiuk, A., Górska-Horczyczak, E., Wierzbicka, A. (2024). Trends and Opportunities in the Dairy Industry: A2 Milk and Processing Methods. Applied Sciences, 14 (15), 6513. https://doi.org/10.3390/app14156513
- Banerjee, S. (2018). A2 milk: the unknown story about a milk protein. Acta Scientific Nutritional Health, 2 (3), 28–31.
- Ladyka, V., Bolgova, N., Synenko, T., Skliarenko, Y., Vechorka, V. (2023). Determining the influence of raw milk protein composition on the yield of cheese and its nutrient content. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (11 (126)), 33–41. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2023.292063
- Ladyka, V., Bolhova, N., Synenko, T., Skliarenko, Y., Vechorka, V. (2024). Determining the influence of raw milk β-casein polymorphism on the efficiency of making soft cheese. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (131)), 33–42. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2024.311236
- Heck, J. M. L., Schennink, A., van Valenberg, H. J. F., Bovenhuis, H., Visker, M. H. P. W., van Arendonk, J. A. M., van Hooijdonk, A. C. M. (2009). Effects of milk protein variants on the protein composition of bovine milk. Journal of Dairy Science, 92 (3), 1192–1202. https://doi.org/10.3168/jds.2008-1208
- Farrell, H. M., Jimenez-Flores, R., Bleck, G. T., Brown, E. M., Butler, J. E., Creamer, L. K. et al. (2004). Nomenclature of the Proteins of Cows’ Milk–Sixth Revision. Journal of Dairy Science, 87 (6), 1641–1674. https://doi.org/10.3168/jds.s0022-0302(04)73319-6
- Giribaldi, M., Lamberti, C., Cirrincione, S., Giuffrida, M. G., Cavallarin, L. (2022). A2 Milk and BCM-7 Peptide as Emerging Parameters of Milk Quality. Frontiers in Nutrition, 9. https://doi.org/10.3389/fnut.2022.842375
- Brooke-Taylor, S., Dwyer, K., Woodford, K., Kost, N. (2017). Systematic Review of the Gastrointestinal Effects of A1 Compared with A2 β-Casein. Advances in Nutrition, 8 (5), 739–748. https://doi.org/10.3945/an.116.013953
- Kay, S.-I. S., Delgado, S., Mittal, J., Eshraghi, R. S., Mittal, R., Eshraghi, A. A. (2021). Beneficial Effects of Milk Having A2 β-Casein Protein: Myth or Reality? The Journal of Nutrition, 151 (5), 1061–1072. https://doi.org/10.1093/jn/nxaa454
- Vigolo, V., Franzoi, M., Cendron, F., Salvadore, G., Penasa, M., Cassandro, M., De Marchi, M. (2022). Characterization of the genetic polymorphism linked to the β-casein A1/A2 alleles using different molecular and biochemical methods. Journal of Dairy Science, 105 (11), 8946–8955. https://doi.org/10.3168/jds.2022-22136
- Summer, A., Di Frangia, F., Ajmone Marsan, P., De Noni, I., Malacarne, M. (2020). Occurrence, biological properties and potential effects on human health of β-casomorphin 7: Current knowledge and concerns. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 60 (21), 3705–3723. https://doi.org/10.1080/10408398.2019.1707157
- Jeong, H., Park, Y.-S., Yoon, S.-S. (2023). A2 milk consumption and its health benefits: an update. Food Science and Biotechnology, 33 (3), 491–503. https://doi.org/10.1007/s10068-023-01428-5
- Cieślińska, A., Fiedorowicz, E., Zwierzchowski, G., Kordulewska, N., Jarmołowska, B., Kostyra, E. (2019). Genetic Polymorphism of β-Casein Gene in Polish Red Cattle – Preliminary Study of A1 and A2 Frequency in Genetic Conservation Herd. Animals, 9 (6), 377. https://doi.org/10.3390/ani9060377
- Dantas, A., Kumar, H., Prudencio, E. S., de Avila, L. B., Orellana-Palma, P., Dosoky, N. S. et al. (2023). An approach on detection, quantification, technological properties, and trends market of A2 cow milk. Food Research International, 167, 112690. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2023.112690
- Gai, N., Uniacke-Lowe, T., O’Regan, J., Goulding, D. A., Kelly, A. L. (2023). Influence of β-casein genotype on physicochemical properties and functionality of bovine milk. Journal of Dairy Science, 106 (12), 8357–8367. https://doi.org/10.3168/jds.2023-23687
- Cipolat-Gotet, C., Cecchinato, A., De Marchi, M., Bittante, G. (2013). Factors affecting variation of different measures of cheese yield and milk nutrient recovery from an individual model cheese-manufacturing process. Journal of Dairy Science, 96 (12), 7952–7965. https://doi.org/10.3168/jds.2012-6516
- Stocco, G., Cipolat-Gotet, C., Gasparotto, V., Cecchinato, A., Bittante, G. (2018). Breed of cow and herd productivity affect milk nutrient recovery in curd, and cheese yield, efficiency and daily production. Animal, 12 (2), 434–444. https://doi.org/10.1017/s1751731117001471
- Bisutti, V., Pegolo, S., Giannuzzi, D., Mota, L. F. M., Vanzin, A., Toscano, A. et al. (2022). The β-casein (CSN2) A2 allelic variant alters milk protein profile and slightly worsens coagulation properties in Holstein cows. Journal of Dairy Science, 105 (5), 3794–3809. https://doi.org/10.3168/jds.2021-21537
- Niero, G., Franzoi, M., Manuelian, C. L., Visentin, G., Penasa, M., De Marchi, M. (2021). Protein profile of cow milk from multibreed herds and its relationship with milk coagulation properties. Italian Journal of Animal Science, 20 (1), 2232–2242. https://doi.org/10.1080/1828051x.2021.1996288
- Auldist, M. J., Johnston, K. A., White, N. J., Fitzsimons, W. P., Boland, M. J. (2004). A comparison of the composition, coagulation characteristics and cheesemaking capacity of milk from Friesian and Jersey dairy cows. Journal of Dairy Research, 71 (1), 51–57. https://doi.org/10.1017/s0022029903006575
- Vigolo, V., Franzoi, M., Penasa, M., De Marchi, M. (2022). β-Casein variants differently affect bulk milk mineral content, protein composition, and technological traits. International Dairy Journal, 124, 105221. https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2021.105221
- Marko, R., Uros, G., Branislav, V., Milan, M., Danijela, K., Vlado, T., Zoran, S. (2020). Beta-Casein Gene Polymorphism in Serbian Holstein-Friesian Cows and Its Relationship with Milk Production Traits. Acta Veterinaria, 70 (4), 497–510. https://doi.org/10.2478/acve-2020-0037
- Ladyka, V., Bolhova, N., Huba, S., Sokolenko, V., Skliarenko, Y. (2024). Investigation of the influence of milk protein genotype on the process of fermentation of milk curds by mesophilic lactic acid streptococci. Scientific Horizons, 27 (8), 113–121. https://doi.org/10.48077/scihor8.2024.113
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2025 Volodymyr Ladyka, Tetiana Synenko, Nataliia Bolhova, Yuriy Skliarenko, Viktoriia Vechorka

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.




