Датчик для дослідження теплофізичних властивостей харчових продуктів

Автор(и)

  • Світлана Леонідівна Шаповал Київський національний торговельно-економічний університет, вул. Кіото 19, м. Київ, Україна https://orcid.org/0000-0001-5614-7552

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.38141

Ключові слова:

теплофізичні властивості, температурний датчик, калібрування, лінійність показників, градуювальний графік

Анотація

Сформульовано основні вимоги до датчика для дослідження теплофізичних характеристик окремих шарів харчових продуктів. Проведено аналіз особливостей застосування розповсюджених температурних датчиків у харчових продуктах. Наведена схема температурного датчика на основі напівпровідникового діоду в режимі роботи за постійного струму. Описано особливості роботи датчиків з відкритими контактами у кислому та лужному середовищах. Доведено лінійність датчика у діапазоні температур 55..95 0С.

Біографія автора

Світлана Леонідівна Шаповал, Київський національний торговельно-економічний університет, вул. Кіото 19, м. Київ

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра інженерно-технічних дисциплін

Посилання

  1. Gіnzburg, A. S., Gromov, M. A., Krasovskaya, G. I. (1990). Teplofizicheskie harakteristiki pischevyih produktov. M.: Agropromizdat, 287.
  2. Device Search. Datchiki izmereniya temperaturyi, vidyi, ustroystvo, printsip rabotyi termodatchikov. Available: http://www.devicesearch.ru/article/datchiki-temperatury
  3. Marra, F., Romano, V. (2003, September). A mathematical model to study the influence of wireless temperature sensor during assessment of canned food sterilization. Journal of Food Engineering, Vol. 59, № 2-3, 245–252. doi:10.1016/s0260-8774(02)00464-8
  4. Crattelet, J., Ghnimi, S., Debreyne, P., Zaid, I., Boukabache, A., Esteve, D., Auret, L., et al. (2013, November). On-line local thermal pulse analysis sensor to monitor fouling and cleaning: Application to dairy product pasteurisation with an ohmic cell jet heater. Journal of Food Engineering, Vol. 119, № 1, 72–83. doi:10.1016/j.jfoodeng.2013.05.009
  5. Reyes-Romero, D. F., Behrmann, O., Dame, G., Urban, G. A. (2014, July). Dynamic thermal sensor for biofilm monitoring. Sensors and Actuators A: Physical, Vol. 213, 43–51. doi:10.1016/j.sna.2014.03.032
  6. Sundeen, J., Buchanan, R. (2001, May). Thermal sensor properties of cermet resistor films on silicon substrates. Sensors and Actuators A: Physical, Vol. 90, № 1-2, 118–124. doi:10.1016/s0924-4247(00)00562-8
  7. Huang, L., Liu, L.-S. (2009, November). Simultaneous determination of thermal conductivity and thermal diffusivity of food and agricultural materials using a transient plane-source method. Journal of Food Engineering, Vol. 95, № 1, 179–185. doi:10.1016/j.jfoodeng.2009.04.024
  8. Jungreuthmayer, C., Bauml, T., Winter, O., Ganchev, M., Kapeller, H., Haumer, A., Kral, C. (2012, December). A Detailed Heat and Fluid Flow Analysis of an Internal Permanent Magnet Synchronous Machine by Means of Computational Fluid Dynamics. IEEE Transactions on Industrial Electronics, Vol. 59, № 12, 4568–4578. doi:10.1109/tie.2011.2176696
  9. Zelenov, G. (2007) Izmerenie temperaturyi p–n perehodom. Sovremennaya elektronika, 2, 38-38.
  10. Radiostorage.net. Sovershennyiy lineynyiy diodnyiy datchik temperaturyi. Radioelektronika, shemyi, stati i programmyi dlya radiolyubiteley. Available: http://radiostorage.net/?area=news/2380
  11. Shapoval, S. L., Forostyana, N. P., Litvinov, Yu. V., Romanenko, R. P. (2013). Rekomendatsiyi do vikonannya naukovo-doslidnih robit na UVKP. Laboratorniy praktikum. K.: KNTEU, 92.
  12. Rupnik, K., Kutin, J., Bajsić, I. (2013, August). Identification and prediction of the dynamic properties of resistance temperature sensors. Sensors and Actuators A: Physical, Vol. 197, 69–75. doi:10.1016/j.sna.2013.03.039

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-01-29

Як цитувати

Шаповал, С. Л. (2015). Датчик для дослідження теплофізичних властивостей харчових продуктів. Technology Audit and Production Reserves, 1(4(21), 45–49. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.38141

Номер

Розділ

Технології харчової, легкої та хімічної промисловості