Розробка обладнання та технологічної схеми зменшення викидів цукрових заводів

Автор(и)

  • Віталій Васильович Пономаренко Національний університет харчових технологій, вул. Володимирська, 68, м. Київ-33, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0002-0732-4783
  • Наталія Миколаївна Пушанко Національний університет харчових технологій, вул. Володимирська, 68, м. Київ-33, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0001-7369-2827
  • Микола Миколайович Пушанко Національний університет харчових технологій, вул. Володимирська, 68, м. Київ-33, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0002-7151-9657

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.47018

Ключові слова:

викиди, цукровий завод, агресивні гази, технологічна схема, сатуратор, сульфітатор, екстрагування

Анотація

Проведено аналіз стану утилізації викидів на вітчизняних та зарубіжних цукрових заводах. Констатується значне забруднення навколишнього середовища промисловими викидами при низькій стимуляції вирішення цих питань. Одна з причин – відсутність економічно обґрунтованих технологічних схем. Запропонована схема утилізації викидів передбачає попереднє оброблення бурякової стружки відпрацьованими газами з апаратів сатурації та сульфітації.

Біографії авторів

Віталій Васильович Пономаренко, Національний університет харчових технологій, вул. Володимирська, 68, м. Київ-33, Україна, 01601

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування

Наталія Миколаївна Пушанко, Національний університет харчових технологій, вул. Володимирська, 68, м. Київ-33, Україна, 01601

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології цукру та підготовки води

Микола Миколайович Пушанко, Національний університет харчових технологій, вул. Володимирська, 68, м. Київ-33, Україна, 01601

Доктор технічних наук, професор

Кафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування

Посилання

  1. Cuéllar-Franca, R. M., Azapagic, A. (2015, March). Carbon capture, storage and utilisation technologies: A critical analysis and comparison of their life cycle environmental impacts. Journal of CO2 Utilization, Vol. 9, 82–102. doi:10.1016/j.jcou.2014.12.001
  2. Fairbairn, E. M. R., Americano, B. B., Cordeiro, G. C., Paula, T. P., Toledo Filho, R. D., Silvoso, M. M. (2010, September). Cement replacement by sugar cane bagasse ash: CO2 emissions reduction and potential for carbon credits. Journal of Environmental Management, Vol. 91, № 9, 1864–1871. doi:10.1016/j.jenvman.2010.04.008
  3. Duraccio, V., Gnoni, M. G., Elia, V. (2015, June). Carbon capture and reuse in an industrial district: A technical and economic feasibility study. Journal of CO2 Utilization, Vol. 10, 23–29. doi:10.1016/j.jcou.2015.02.004
  4. Mahwar, R. S., Verma, N. K., Chakrabarti, S. P., Biswas, D. K. (1997, September). Environmental auditing programme in India. Science of The Total Environment, Vol. 204, № 1, 11–26. doi:10.1016/s0048-9697(97)00161-7
  5. Klemeš, J., Huisingh, D. (2005, April). Making progress toward sustainability by using cleaner production technologies, improved design and economically sound operation of production facilities. Journal of Cleaner Production, Vol. 13, № 5, 451–454. doi:10.1016/j.jclepro.2004.01.001
  6. Razladin, Yu. S., Razladin, S. Yu. (2010). Spravochnoe posobie po ekonomii toplivnyh energoresursov na predpriiatiiah pishchevoi promyshlennosti. K., 582.
  7. Shtanheiev, K. O. (2003). Shliakhy enerhozberezhennia v tsukrovomu vyrobnytstvi. K.: UDUKhT, 32.
  8. Vyskrebtsov, V. B. (2003). Utilizatsiia sernistogo angidrida i rashod sery. Sahar, 5, 46–48.
  9. Maravić, N., Kiss, F., Šereš, L., Bogdanović, B., Bogdanović, B., Šereš, Z. (2015, July). Economic analysis and LCA of an advanced industrial-scale raw sugar juice purification procedure. Food and Bioproducts Processing, Vol. 95, 19–26. doi:10.1016/j.fbp.2015.02.004
  10. Роnomarenko, V., Pushanko, N. (2015). Sprays fluid: an effective way to intensify the processes in the food. Saarbrucken: LAP Lambert Academic Publishing, 120. ISBN: 978-3-659-70944-9.
  11. Ponomarenko, V. V., Myronchuk, V. H. (2013). Sposoby pidvyshchennia vykorystannia dioksydu vuhletsiu v aparatakh pershoi ta druhoi saturatsii. Tsukor Ukrainy, 7–8 (91–92), 17–21.
  12. Ponomarenko, V. V. (2014). Sposib pidvyshchennia efektyvnosti roboty saturatsiinykh aparativ. Tsukor Ukrainy, 7 (103), 13–16.
  13. Ponomarenko, V. V., Pushanko, N. M.; assignee: National University of Food Technologies. (25.12.2013). Sposib saturatsii tsukrovykh rozchyniv. Patent 104097 UA, MPK S 13B 20/00 (2013.01). Appl. № a 201213580. Filed 27.11.2012. Bul. № 24. Available: http://uapatents.com/5-104097-sposib-saturaci-cukrovikh-rozchiniv.html
  14. Pushanko, M. M., Pushanko, N. N., Hahina, D. O.; assignee: National University of Food Technologies. (10.08.2007). Saturator – nahrivach. Patent 25558 UA, MPK S13D 3/04 (2007.01). Appl. № u 200704073. Filed 13.04.2007, Bul. № 12. Available: http://uapatents.com/2-25558-saturator-nagrivach.html
  15. Razladin, S. Yu., Razladin, Yu. S., Priadko, M. S.; assignee: National University of Food Technologies. (16.04.2001). Ustanovka dlia utylizatsii teploty ta ochystky parohazovykh vykydiv vyrobnytstv. Patent 36136 UA, MPK F28D7/00, F28C3/06/. Appl. № u 99116058. Filed 04.11.1999. Bul. № 3. Available: http://uapatents.com/4-36136-ustanovka-dlya-utilizaci-teploti-ta-ochistki-parogazovikh-vikidiv-virobnictv.html
  16. Rasshirenie moshchnostei po ochistke soka na saharnom zavode Breda. (1994). Inf. biulleten' BMA, 32.
  17. Shtangeev, V. O., Korber, V. T., Belostotskii, L. G. et al.; In: Shtangeeva, V. O. (2003). Sovremennye tehnologii i oborudovanie sveklosaharnogo proizvodstva. Part 1. K: Tsukor Ukrainy, 352. ISBN 966-96351-0-1.
  18. Broughton, N. W., Wkoge, N. F. (1992). Some technological aspects of alkaline diffusion. International Sugar Journal, Vol. 94, № 1126, 38–49.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-07-23

Як цитувати

Пономаренко, В. В., Пушанко, Н. М., & Пушанко, М. М. (2015). Розробка обладнання та технологічної схеми зменшення викидів цукрових заводів. Technology Audit and Production Reserves, 4(4(24), 35–41. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.47018

Номер

Розділ

Технології харчової, легкої та хімічної промисловості