Аналіз амінокислотного складу та біологічної цінності білка крупи із гречки різних сортів
DOI:
https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.47707Ключові слова:
гречана крупа, гречка, селекційний сорт, білок, амінокислотний склад, біологічна цінністьАнотація
Досліджено амінокислотний склад білка крупи із гречки різних сортів. Розраховано амінокислотний скор та визначено біологічну цінність білка. Встановлено, що білок гречаної крупи є цінним джерелом метіоніну, фенілаланіну, треоніну, лейцину, триптофану та лізину, володіє високою біологічною цінністю у порівнянні з іншими крупами. Визначено сорти гречки, білок яких найбільш збалансований за амінокислотним складом.
Посилання
- Dudenko, N. V. et al. (2013). Nutritsіologіya. Kh.: Svіt Knig, 560.
- Al-Bazi Mezher, K., Prudnikov, V. G., Shapovalov, S. O. et al. (2013). Otsenka biologicheskoy polnotsennosti belkov moloka. Naukovo-tekhnіchniy byuleten, 109 (2), 57–64.
- Rudavka, S. І. (2013). Ekonomіchnі problemi ratsіonalnogo kharchuvannya ta yogo rol u pokrashchennі zdorov’ya naselennya Ukrainі. Vіsnik Vіnnits'kogo nats. med. un-tu, Vol. 17, № 2, 475–481.
- Protein Quality Evaluation: Report of the Joint FAO/WHO Expert Consultation, Bethesda, Md., USA, 4-8 December 1989. (1991). FAO Food and Nutrition. Paper 51. Food & Agriculture Org., 66.
- Likhodіd, V. S., Vladіmіrova, O. V., Doroshenko, V. V. (2006). Ozdorovche kharchuvannya. Zaporіzhzhya: ZNU, 273.
- Parahin, N. V. (2010). Grechiha: biologicheskie vozmozhnosti i puti ich realizatsii. Vestnik OrelGAU, 4 (25), 4–8.
- Alekseeva, O. C. (2005). Grechka – osnovna krup’yana kultura v Ukrayini. Zbirnik naukovih prats Podilskogo derzhavnogo agrarno-tehnichnogo universitetu, 13, 12–15.
- Alekseeva, E. S., Kashcheeva, E. I., Bochkareva, L. P. (2002). Formirovanie kollektsii mirovogo genofonda grechihi v Ukraine. Sbornik nauchnyh trudov mezhdunarodnoy konferentsii posvyashchennoy 30-letiyu NIIKK. Kamenets-Podolskiy, 164–168.
- Fesenko, A. N., Gurinovich, I. A., Fesenko, N. V. (2008). Perspektivy selektsii gomostilnyh populyatsiy grechihi. Agrarnaya nauka, 3, 10–12.
- Ikeda, S., Kreft, I., Asami, Y., Mochida, N., Ikeda, K. (2008). Nutrition educational aspects on the utilization of some buckwheat foods. Fagopyrum, 25, 57–64.
- Kreft, I., Ikeda, K., Ikeda, S., Vombergar, B. (2010). Razrabotka funktsionalno novyh produktov pitaniya na osnove grechihi obyknovennoy i tatarskoy. Vestnik OrelGAU, 4 (25), 15–17.
- Kreft, I. (1989). Breeding of determinate buckwheat. Fagopirum, 9, 57–59.
- Martinenko, G. E. (2001). Potential Productivity of Buckwheat with Green Flowers. Advances in Buckwheat. Chunchon (Korea), 27–32.
- Javornic, B., Cump, B. (1993). Random ampliefied polymorphic DNA (RAPD) markers in buckwheat. Fagopirum, 13, 35–39.
- Dubіnіna, A., Popova, T., Lenert, S. (2014). Vіtamіnniy і mіneral'niy sklad krupi іz grechki rіznikh sortіv. Tovari і rinki, 2, 106–115.
- Kozarenko, T. D. (1975). Ionoobmennaya khromatografiya aminokislot. Novosibirsk: Nauka, Sib. Otd-nie, 134.
- Dubinina, A., Lehnert, S., Khomenko, O. (2014). Amino acid composition of protein and its biological value in seeds of peanut sorts widen in Ukranian. Journal of International Scientific Publications: Agriculture and Food, Vol. 2, 501–510. Available: http://www.scientific-publications.net/ru/article/1000065/
- Lipatov, N. N., Lisitsyn, A. B., Yudina, S. B. (1996). Sovershenstvovanie metodiki proektirovaniya biologicheskoy tsennosti pishchevykh produktov. Khranenie i pererabotka sel'khozsyr'ya, 2, 24–25.
- Rogov, I. A. (2008). Khimiya pishchi. Printsipy formirovaniya kachestva m’yasoproduktіv. SPb.: Izdatel'stvo RAPP, 340.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Технологічний аудит та резерви виробництва
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.