Дослідження вмісту кальцію та магнію у питній води з пунктів розливу
DOI:
https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.55554Ключові слова:
кальцій, магній, питна вода, пункт розливу, здоров'я людини, серцево-судинні захворюванняАнотація
Представлено результати аналізу впливу твердості питної води, а також концентрації у ній кальцію та магнію на здоров'я людини. Представлено аналіз результатів дослідження питної води з пунктів розливу на вміст катіонів кальцію та магнію. Виявлено невідповідність отриманих значень нормативам, а отже можливий негативний вплив від споживання води з пунктів розливу на здоров'я людини.
Посилання
- Schroeder, H. A. (1960). Relation Between Mortality from Cardiovascular Disease and Treated Water Supplies. Journal of the American Medical Association, Vol. 172, № 17, 1902–1908. doi:10.1001/jama.1960.03020170028007
- Pocock, S. J., Shaper, A. G., Cook, D. G., Packham, R. E., Lacey, R. E., Powell, P., Russell, P. E. (1980). British Regional Heart Study: Geographic Variations in Cardiovascular Mortality, and Role of Water Quality. Br. Med. J., Vol. 280, № 6226, 1243–1249. doi:10.1136/bmj.280.6226.1243
- Punsar, S., Karvonen, M. J. (1979). Drinking Water Quality and Sudden Death: Observations from West and East Finland. Cardiology, Vol. 64, № 1, 24–34. doi:10.1159/000170575
- Luoma, H., Aromaa, A., Helminen, S, Murtomaa, H., Kiviluoto, L., Punsar, S., Knekt, P. (1983). Risk of Myocardial Infarction in Finnish Men in Relation to Fluoride, Magnesium and Calcium Concentration in Drinking Water. Acta Medica Scandinavica, Vol. 213, № 3, 171–176. doi:10.1111/j.0954-6820.1983.tb03712.x
- Neutra, R. R. (1999). Epidemiology vs. Physiology? Drinking Water Magnesium and Cardiac Mortality. Epidemiology, Vol. 10, № 1, 4–6. doi:10.1097/00001648-199901000-00002
- Durlach, J., Bara, M., Guiet-Bara, A.; In: Itokawa, Y., Durlach, J. (1989). Magnesium Level in Drinking Water: Its Importance in Cardiovascular Risk. Magnesium in Health and Disease. London: John Libbey & Co, 173–182.
- Haring, B. S. A., Van Delft, W. (1981). Changes in the Mineral Composition of Food as a Result of Cooking in "Hard" and "Soft" Waters. Environ. Health, Vol. 36, № 1, 33–35. doi:10.1080/00039896.1981.10667603
- Theophanides, T., Angiboust, J.-F., Polissiou, M., Anastas-sopoulous, J., Manfait, M. (1990). Possible Role of Water Structure in Biological Magnesium Systems. Magnes. Res., Vol. 3, № 1, 5–13.
- Anderson, T. W., Neri, L. C., Schreiber, G. B., Talbot, F. D. E., Zdrojewski, A. (1975). Ischemic Heart Disease, Water Hardness and Myocardial Magnesium. Can. Med. Assoc. J., Vol. 113, № 3, 199–203.
- Landin, K., Bonevik, H., Rylander, R., Sandstrom, B. (1989). Skeletal Muscle Magnesium and Drinking Water Magnesium Level. Magnes. Bull., № 11, 177–179.
- Rubenowitz, E., Axelsson, G., Rylander, R. (1998). Magnesium in Drinking Water and Body Magnesium Status, Measured Using an Oral Loading Test. Scandinavian Journal of Clinical & Laboratory Investigation, Vol. 58, № 5, 423–428. doi:10.1080/00365519850186409
- Fleming, K. H., Heimbach, J. T. (1994). Consumption of Calcium in the US: Food Sources and Intake Levels. J. Nutr., Vol. 124, № 8, 1426–1430.
- Michaelsson, K. (1996). Diet and Osteoporosis. Uppsala University.
- In: Seniavin, M. M., Miasoedov, B. F. (1987). Opredelenie normiruemyh komponentov v prirodnyh i stochnyh vodah. Moscow: Nauka, 199.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Технологічний аудит та резерви виробництва
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.