Дослідження вмісту кальцію та магнію у питній води з пунктів розливу

Автор(и)

  • Оксана Олександрівна Мацієвська Національний університет «Львівська політехніка», вул. Ст. Бандери, 12, м. Львів, Україна, 79013, Україна https://orcid.org/0000-0001-5784-0236

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.55554

Ключові слова:

кальцій, магній, питна вода, пункт розливу, здоров'я людини, серцево-судинні захворювання

Анотація

Представлено результати аналізу впливу твердості питної води, а також концентрації у ній кальцію та магнію на здоров'я людини. Представлено аналіз результатів дослідження питної води з пунктів розливу на вміст катіонів кальцію та магнію. Виявлено невідповідність отриманих значень нормативам, а отже можливий негативний вплив від споживання води з пунктів розливу на здоров'я людини.

Біографія автора

Оксана Олександрівна Мацієвська, Національний університет «Львівська політехніка», вул. Ст. Бандери, 12, м. Львів, Україна, 79013

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра гідравліки і сантехніки

Посилання

  1. Schroeder, H. A. (1960). Relation Between Mortality from Cardiovascular Disease and Treated Water Supplies. Journal of the American Medical Association, Vol. 172, № 17, 1902–1908. doi:10.1001/jama.1960.03020170028007
  2. Pocock, S. J., Shaper, A. G., Cook, D. G., Packham, R. E., Lacey, R. E., Powell, P., Russell, P. E. (1980). British Regional Heart Study: Geographic Variations in Cardiovascular Mortality, and Role of Water Quality. Br. Med. J., Vol. 280, № 6226, 1243–1249. doi:10.1136/bmj.280.6226.1243
  3. Punsar, S., Karvonen, M. J. (1979). Drinking Water Quality and Sudden Death: Observations from West and East Finland. Cardiology, Vol. 64, № 1, 24–34. doi:10.1159/000170575
  4. Luoma, H., Aromaa, A., Helminen, S, Murtomaa, H., Kiviluoto, L., Punsar, S., Knekt, P. (1983). Risk of Myocardial Infarction in Finnish Men in Relation to Fluoride, Magnesium and Calcium Concentration in Drinking Water. Acta Medica Scandinavica, Vol. 213, № 3, 171–176. doi:10.1111/j.0954-6820.1983.tb03712.x
  5. Neutra, R. R. (1999). Epidemiology vs. Physiology? Drinking Water Magnesium and Cardiac Mortality. Epidemiology, Vol. 10, № 1, 4–6. doi:10.1097/00001648-199901000-00002
  6. Durlach, J., Bara, M., Guiet-Bara, A.; In: Itokawa, Y., Durlach, J. (1989). Magnesium Level in Drinking Water: Its Importance in Cardiovascular Risk. Magnesium in Health and Disease. London: John Libbey & Co, 173–182.
  7. Haring, B. S. A., Van Delft, W. (1981). Changes in the Mineral Composition of Food as a Result of Cooking in "Hard" and "Soft" Waters. Environ. Health, Vol. 36, № 1, 33–35. doi:10.1080/00039896.1981.10667603
  8. Theophanides, T., Angiboust, J.-F., Polissiou, M., Anastas-sopoulous, J., Manfait, M. (1990). Possible Role of Water Structure in Biological Magnesium Systems. Magnes. Res., Vol. 3, № 1, 5–13.
  9. Anderson, T. W., Neri, L. C., Schreiber, G. B., Talbot, F. D. E., Zdrojewski, A. (1975). Ischemic Heart Disease, Water Hardness and Myocardial Magnesium. Can. Med. Assoc. J., Vol. 113, № 3, 199–203.
  10. Landin, K., Bonevik, H., Rylander, R., Sandstrom, B. (1989). Skeletal Muscle Magnesium and Drinking Water Magnesium Level. Magnes. Bull., № 11, 177–179.
  11. Rubenowitz, E., Axelsson, G., Rylander, R. (1998). Magnesium in Drinking Water and Body Magnesium Status, Measured Using an Oral Loading Test. Scandinavian Journal of Clinical & Laboratory Investigation, Vol. 58, № 5, 423–428. doi:10.1080/00365519850186409
  12. Fleming, K. H., Heimbach, J. T. (1994). Consumption of Calcium in the US: Food Sources and Intake Levels. J. Nutr., Vol. 124, № 8, 1426–1430.
  13. Michaelsson, K. (1996). Diet and Osteoporosis. Uppsala University.
  14. In: Seniavin, M. M., Miasoedov, B. F. (1987). Opredelenie normiruemyh komponentov v prirodnyh i stochnyh vodah. Moscow: Nauka, 199.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-11-26

Як цитувати

Мацієвська, О. О. (2015). Дослідження вмісту кальцію та магнію у питній води з пунктів розливу. Technology Audit and Production Reserves, 6(7(26), 42–44. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.55554

Номер

Розділ

Процеси та обладнання харчових і хімічних виробництв