Аналіз харчової та біологічної цінності відходів переробки рибної сировини

Автор(и)

  • Ніна Василівна Дуденко Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-8301-9852
  • Богдана Олександрівна Панікарова Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-5910-8700
  • Віктор Григорович Горбань Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-0229-5223

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.55765

Ключові слова:

риба, рибні харчові відходи, рибна шкіра, хімічний склад, амінокислотний склад

Анотація

Представлено аналіз стану та напрямків розвитку вітчизняного ринку риби. Встановлено, що розвиток сучасних технологій обробки рибної сировини приводить до накопичення великої кількості білоквмісних відходів. Обгрунтовано перспективність та необхідність використання рибних харчових відходів, зокрема, шкіри риби як джерела білків та низки фізіологічно важливих амінокислот за умови повернення даного виду сировини до технологічного процесу виробництва харчових продуктів.

Біографії авторів

Ніна Василівна Дуденко, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор медичних наук, професор

Кафедра хімії, мікробіології та гігієни харчування 

Богдана Олександрівна Панікарова, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, асистент

Кафедра хімії, мікробіології та гігієни харчування 

Віктор Григорович Горбань, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра хімії, мікробіології та гігієни харчування 

Посилання

  1. Lee, C. M. (1986). Surimi Manufacturing and Fabrication of Surimi Based Products. Food Technology, 3, 115−124.
  2. Dvorianinova, O. P. (2010). Novye istochniki promyshlennogo proizvodstva produktov na osnove bioresursov akvakul'tury. Materialy XLVIII otchetnoi nauch. konf. za 2009 god. Part 1. Voronezh: Voronezh State Technological Academy, 130–135.
  3. Kiselev, V. I. (2002). Kollagensoderzhashchee syr'e. Voprosy pitaniia, 01 (14), 25–27.
  4. Ryzhova, K. I. (2009). Rol i znachennia rybohospodarskoho kompleksu v systemi prodovolchoi bezpeky Ukrainy. Natsionalne hospodarstvo Ukrainy: teoriia ta praktyka upravlinnia, 207−214
  5. Rustad, T. О. (2003). Utilisation of marine by-products. Electronic Journal of Environmental, Agricultural and Food Chemistry, 2 (4), 458−463.
  6. Sumarnyi obsiah importu ta eksportu okremykh hrup tovariv za kodamy UKTZED. Derzhavna mytna sluzhba Ukrainy. Available: http://sfs.gov.ua/ms/f2a. Last accessed 09.11.2015.
  7. V 2012 Ukraina uvelichila import ryby iz Norvegii. (04.03.2013). Available: www/URL: http://www.anyfoodanyfeed.com/ru/news/id/34521/. Last accessed 09.11.2015.
  8. Rybnyi import narastaet. (05.08.2014). RBK Ukrainy. Available: http://pishcheprom.rbc.ua/rus/analytics/rybnyy-import-narastaet-05082014112700. Last accessed 09.11.2015.
  9. Ukraintsi spozhyvaiut yakisnu vitchyznianu ta importnu rybu. (10.02.2014). Holovne upravlinnia okhorony vodnykh bioresursiv u m. Kyievi, Holovrybvod. Available: http://main.golovrubvod.kiev.ua/2011-07-27-09-19-23/2011-08-03-12-02-16/3209-2014-02-10-13-41-41.html. Last accessed 09.11.2015.
  10. Tsypriian, V. I. et al. (1999). Hihiiena kharchuvannia z osnovamy nutrytsiolohii. Kyiv: Zdorovia, 568.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-11-26

Як цитувати

Дуденко, Н. В., Панікарова, Б. О., & Горбань, В. Г. (2015). Аналіз харчової та біологічної цінності відходів переробки рибної сировини. Technology Audit and Production Reserves, 6(7(26), 39–41. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.55765

Номер

Розділ

Технологія органічних та неорганічних речовин