Аналіз харчової та біологічної цінності відходів переробки рибної сировини
DOI:
https://doi.org/10.15587/2312-8372.2015.55765Ключові слова:
риба, рибні харчові відходи, рибна шкіра, хімічний склад, амінокислотний складАнотація
Представлено аналіз стану та напрямків розвитку вітчизняного ринку риби. Встановлено, що розвиток сучасних технологій обробки рибної сировини приводить до накопичення великої кількості білоквмісних відходів. Обгрунтовано перспективність та необхідність використання рибних харчових відходів, зокрема, шкіри риби як джерела білків та низки фізіологічно важливих амінокислот за умови повернення даного виду сировини до технологічного процесу виробництва харчових продуктів.Посилання
- Lee, C. M. (1986). Surimi Manufacturing and Fabrication of Surimi Based Products. Food Technology, 3, 115−124.
- Dvorianinova, O. P. (2010). Novye istochniki promyshlennogo proizvodstva produktov na osnove bioresursov akvakul'tury. Materialy XLVIII otchetnoi nauch. konf. za 2009 god. Part 1. Voronezh: Voronezh State Technological Academy, 130–135.
- Kiselev, V. I. (2002). Kollagensoderzhashchee syr'e. Voprosy pitaniia, 01 (14), 25–27.
- Ryzhova, K. I. (2009). Rol i znachennia rybohospodarskoho kompleksu v systemi prodovolchoi bezpeky Ukrainy. Natsionalne hospodarstvo Ukrainy: teoriia ta praktyka upravlinnia, 207−214
- Rustad, T. О. (2003). Utilisation of marine by-products. Electronic Journal of Environmental, Agricultural and Food Chemistry, 2 (4), 458−463.
- Sumarnyi obsiah importu ta eksportu okremykh hrup tovariv za kodamy UKTZED. Derzhavna mytna sluzhba Ukrainy. Available: http://sfs.gov.ua/ms/f2a. Last accessed 09.11.2015.
- V 2012 Ukraina uvelichila import ryby iz Norvegii. (04.03.2013). Available: www/URL: http://www.anyfoodanyfeed.com/ru/news/id/34521/. Last accessed 09.11.2015.
- Rybnyi import narastaet. (05.08.2014). RBK Ukrainy. Available: http://pishcheprom.rbc.ua/rus/analytics/rybnyy-import-narastaet-05082014112700. Last accessed 09.11.2015.
- Ukraintsi spozhyvaiut yakisnu vitchyznianu ta importnu rybu. (10.02.2014). Holovne upravlinnia okhorony vodnykh bioresursiv u m. Kyievi, Holovrybvod. Available: http://main.golovrubvod.kiev.ua/2011-07-27-09-19-23/2011-08-03-12-02-16/3209-2014-02-10-13-41-41.html. Last accessed 09.11.2015.
- Tsypriian, V. I. et al. (1999). Hihiiena kharchuvannia z osnovamy nutrytsiolohii. Kyiv: Zdorovia, 568.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Технологічний аудит та резерви виробництва
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.