Теоретичне моделювання процесу термічної обробки овочів під час їх очищення

Автор(и)

  • Олег Георгійович Терешкін Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-5265-4087
  • Дмитро Вікторович Горєлков Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-9315-9322
  • Дмитро В’ячеслаовович Дмитревський Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-1330-7514

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.58826

Ключові слова:

термічна обробка, тиск пари, проварювання, якість, витрати, очищення

Анотація

Запропоновано математичну модель процесу термічної обробки овочів під час їх очищення, яка характеризує залежність глибини провареного шару овочів від тривалості процесу їх термічної обробки та тиску пари, та доведено, що за умов обробки гострою парою час досягнення максимальної температури поверхні продукту не впливає на загальну тривалість процесу проварювання.

Біографії авторів

Олег Георгійович Терешкін, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, доцент

Кафедра готельного та ресторанного бізнесу

Дмитро Вікторович Горєлков, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра устаткування харчової і готельної індустрії ім. М. І. Беляєва

Дмитро В’ячеслаовович Дмитревський, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра устаткування харчової і готельної індустрії ім. М. І. Беляєва

Посилання

  1. Vasiukova, A. T., Pivovarov, V. I., Pivovarov, K. V. (2006). Organizatsiia proizvodstva i upravlenie kachestvom produktsii v obshchestvennom pitanii. Moscow: Dashkov i Ko, 296.
  2. Baranov, V. S. (1989). Osnovy tehnologii produktsii obshchestvennogo pitaniia. Moscow: Ekonomika, 270.
  3. Beliaev, M. I., Vinokurov, G. A., Cherevko, A. I. (1985). Proizvodstvo polufabrikatov dlia predpriiatii obshchestvennogo pitaniia. Moscow: Ekonomika, 194.
  4. Aminov, M. S., Muradov, M. S., Aminova, E. M. (1996). Tehnologicheskoe oborudovanie konservnyh i ovoshchesushil'nyh zavodov. Moscow: Kolos, 431.
  5. Botov, M. I., Elhina, V. D., Golovanov, O. M. (2003). Teplovoe i mehanicheskoe oborudovanie predpriiatii torgovli i obshchestvennogo pitaniia. Moscow: Akademiia, 464.
  6. Skripnikov, Yu. G., Goren'kov, E. S. (1993). Oborudovanie predpriiatii po hraneniiu i pererabotke plodov i ovoshchei. Moscow: Kolos, 336.
  7. Honcharenko, H. M., Dub, V. V., Honcharenko, V. V. (2007). Tekhnolohichne obladnannia konservnykh ta ovochepererobnykh vyrobnytstv. Kyiv: Tsentr uchbovoi literatury, 304.
  8. Dragilev, A. I., Drozdov, V. S. (1999). Tehnologicheskie mashiny i apparaty pishchevyh proizvodstv. Moscow: Kolos, 375.
  9. Dragilev, A. I., Drozdov, V. S. (2001). Tehnologicheskoe oborudovanie predpriiatii pererabatyvaiushchih otraslei APK. Moscow: Kolos, 352.
  10. Chedaev, A. S. (2004). Oborudovanie predpriiatii obshchestvennogo pitaniia. Moscow: MGUTU, 68.
  11. Thompson, A. K. (2015). Fruit and Vegetables: Harvesting, Handling and Storage. John Wiley & Sons, 990. doi:10.1002/9781118653975
  12. Levin, D. N. (1962). Plant handbook data. Food Engineering, 36, 89–94.
  13. Brennan, J. G. (2006). Food Processing Handbook. Wiley: VCH, 607.
  14. Beliaev, M. I., Pahomov, P. L. (1991). Teoreticheskie osnovy kombinirovannyh sposobov teplovoi obrabotki pishchevyh produktov. Kharkiv: KhIOP, 160.
  15. Tereshkin, O. H., Horielkov, D. V., Dmytrevskyi, D. V. (2013). Efektyvnist protsesu ochyshchennia tsybuli ripchastoi kombinovanym sposobom. II Vseukr. nauk.-prakt. konf. «Aktualni problemy kharchovoi promyslovosti ta restorannoho hospodarstva. Suchasni pytannia pidhotovky kadriv». Luhansk: LNU n.a. T. Shevchenko, 25–26.
  16. Tereshkin, O. H., Horielkov, D. V., Dmytrevskyi, D. V. (2012). Rozrobka metodyky doslidzhennia protsesu vidokremlennia lusky tsybuli ripchastoi ta eksperymentalnoi ustanovky dlia yii realizatsii. Obladnannia ta tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv, 29, 58–63.
  17. Liljedahl, J. B., Jackson, G. L., De Graff, R. P., Schroeder, M. E. (1961). Measurement of shearing energy. Agricultural Engineering, 42, 298–301.
  18. Deynichenko, G., Tereshkin, O., Gorelkov, D., Dmitrevskyi, D. (2013). Stabilization of quality cleaning onion innovative way. Recent Journal, Vol. 14, № 4 (40), 246–250.
  19. Ostapchuk, N. V. (1991). Osnovy matematicheskogo modelirovaniia protsessov pishchevyh proizvodstv. Kyiv: Vishcha shkola, 367.
  20. Barrett, D., Somogyi, L., Ramaswamy, H. (2004). Processing Fruits: Science and Technology. CRC Press, 841. doi:10.1201/9781420040074
  21. Polly, S. L., Snyder, O. P., Kotnour, P. A. (1980). Compilation of thermal properties of Foods. Food Technology, 11, 76–94.
  22. Potter, N. (1986). Food Science. Netherlands: Springer, 578. doi:10.1007/978-94-015-7262-0
  23. Postnov, H. M., Tereshkyn, O. H., Dmytrevskyi, D. V., Vasylets, I. V. (2015). Doslidzhennia vplyvu termichnoi obrobky paroiu na poverkhnevyi shar tsybuli ripchastoi. Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv, restorannoho hospodarstva i torhivli, 1 (21), 205–213.
  24. Tereshkin, O. H., Horielkov, D. V., Dmytrevskyi, D. V. (2013). Doslidzhennia parametriv kombinovanoho protsesu ochyshchennia tsybuli ripchastoi. Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv, restorannoho hospodarstva i torhivli, 1 (17), Part 1, 159–165.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-01-21

Як цитувати

Терешкін, О. Г., Горєлков, Д. В., & Дмитревський, Д. В. (2016). Теоретичне моделювання процесу термічної обробки овочів під час їх очищення. Technology Audit and Production Reserves, 1(1(27), 57–65. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.58826