Дослідження властивостей білково-мінеральних добавок профілактичного призначення

Автор(и)

  • Микола Іванович Погожих Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-0835-4896
  • Тетяна Миколаївна Головко Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-7059-3620
  • Олександр Георгійович Дьяков Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-8163-8019
  • Ігор Миколайович Павлюк Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-0879-7555

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.60313

Ключові слова:

дисперсний аналіз, спектроскопія ядерного магнітного резонансу, час спін-спінової релаксації

Анотація

Досліджено властивості білково-мінеральних добавок профілактичного призначення з метою створення збалансованого раціону харчування людини. Для здобуття даних використовувались методи дисперсного аналізу та ядерної магнітної спектроскопії у рідинах з різною полярністю. В результаті проведених досліджень визначені зміни фізичних властивостей добавок профілактичного призначення, які є основою для створення продуктів харчування, збагачених на незамінні ессенціальні нутрієнти.

Біографії авторів

Микола Іванович Погожих, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра фізико-математичних та інженерно-технічних дисциплін

Тетяна Миколаївна Головко, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра товарознавства в митній справі

Олександр Георгійович Дьяков, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра фізико-математичних та інженерно-технічних дисциплін

Ігор Миколайович Павлюк, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Асистент

Кафедра фізико-математичних та інженерно-технічних дисциплін

Посилання

  1. Ottaway, P. B. (2010). Food Fortification and Supplementation Technological, Safety and Regulatory Aspects. Translation from English. St. Petersburg: Professiia, 309. doi:10.1533/9781845694265
  2. Fletcher, N. (2014). Food Additives: Preservatives. Encyclopedia of Food Safety. Elsevier BV, 471–473. doi:10.1016/b978-0-12-378612-8.00226-2
  3. Paolino, D., Cosco, D. (2014). Advanced technologies in food science I – innovative techniques for food analysis, characterization and quality control. Advances in food safety and health, Vol. 6, 1–2.
  4. Peresichnyi, M. I., Kravchenko, M. F., Fedorova, D. V. (2008). Tekhnolohiia produktiv kharchuvannia funktsionalnoho pryznachennia. Kyiv: KNTEU, 718.
  5. Matasar, I. T., Salii, N. S., Vodopianov, V. M. (2002). Zakhvoriuvannia, shcho vyklykani defitsytom yodu, ta metody yikh profilaktyky. Kyiv: Medytsyna, 280.
  6. Delange, F. (2002, August). Iodine deficiency in Europe and its consequences: an update. European Journal of Nuclear Medicine and Molecular Imaging, Vol. 29, № S2, 404–416. doi:10.1007/s00259-002-0812-7
  7. Murray, T. M. (2006). Prevention and management of osteoporosis: consensus statements from the Scientific Advisory Board of the Osteoporosis Society of Canada. 4. Calcium nutrition and osteoporosis. Canadian Medical Association Journal, Vol. 155, № 7, 935–939.
  8. Tutelian, V. A. (2000). K voprosu korrektsii defitsita mikronutrientov s tsel'iu uluchsheniia pitaniia i zdorov'ia detskogo i vzroslogo naseleniia na poroge tret'ego tysiacheletiia. Vashe pitanie, 4, 6–7.
  9. Farrar, T. C., Becker, E. D. (1971). Fourier Transform NMR. Pulse and Fourier Transform NMR. Elsevier BV, 66–85. doi:10.1016/b978-0-08-091812-9.50010-7
  10. Pogozhih, N. I. et al.; In: Pogozhih, N. I. (2013). Voda v pishchevyh produktah i dlia pishchevyh produktov. Kharkiv: KhSUFT, 176.
  11. Maxfield, B. (2009). Calculus and Differential Equations. Essential Mathcad for Engineering, Science, and Math. Elsevier BV, 289–308. doi:10.1016/b978-0-12-374783-9.00012-6
  12. Geller, B. E., Meskin, I. M. (1960). Numerical expression of the molecular weight distribution of polymers. Polymer Science, Vol. 2, № 1, 29–34.
  13. Pelishenko, S. S., Solomko, V. P. (1971). The influence of heating, plasticizing and filling on the spherolite size distribution, physical and mechanical, properties of crystallizable polymers. Polymer Science, Vol. (А)XIII, № 4, 859–863.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-01-21

Як цитувати

Погожих, М. І., Головко, Т. М., Дьяков, О. Г., & Павлюк, І. М. (2016). Дослідження властивостей білково-мінеральних добавок профілактичного призначення. Technology Audit and Production Reserves, 1(1(27), 65–72. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.60313