Вплив теплової обробки антиоксидантами на вміст біологічно активних речовин впродовж зберігання кабачків
DOI:
https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.60339Ключові слова:
кабачки, зберігання, антиоксиданти, теплова обробка, аскорбінова кислота, фенольні речовини, пігментиАнотація
Досліджено вплив теплової обробки композицією антиоксидантів на динаміку аскорбінової кислоти, фенольних речовин, хлорофілів та каротиноїдів впродовж зберігання кабачків. Встановлено, що сумісний вплив теплової обробки і антиоксидантів дозволяє на 25…33 % гальмувати розпад аскорбінової кислоти, сповільнює темпи нарощування фенольних сполук в 1,8…1,9 рази. Оброблені кабачки місять на 15…17 % хлорофілів та на 19…22 % каротиноїдів більше, ніж контрольні.Посилання
- Saboo, S. S., Thorat, P. K., Tapadiya, G. G., Khadabadi, S. S. (2013). Ancient and recent medicinal uses of cucurbitaceae family. International Journal of Therapeutic Applications, Vol. 9, 11–19.
- Rahman, A. H. M. M., Anisuzzaman, M., Ahmed, F. et al. (2008). Study of Nutritive Value And Medicinal Uses of Cultivated Cucurbits. Journal of Applied Sciences Research, Vol. 4, № 5, 555–558.
- Rodas-Gaitan, H. A., Rodriguez-Fuentes, H., Ojeda-Zacarias, M. D. et al. (2012). Macronutrients absorption curves in Italian squash (Cucurbita pepo L.). Revista Fitotecnia Mexicana, Vol. 35, 57–60.
- Iswaldi, I., Gomez-Caravaca, A. M., Lozano-Sanchez, J. et al. (2013, January). Profiling of phenolic and other polar compounds in zucchini (Cucurbita pepo L.) by reverse-phase high-performance liquid chromatography coupled to quadrupole time-of-flight mass spectrometry. Food Research International, Vol. 50, № 1, 77–84. doi:10.1016/j.foodres.2012.09.030
- Lee, L., Arul, J., Lencki, R., Castaigne, F. (1996, January). A review on modified atmosphere packaging and preservation of fresh fruits and vegetables: Physiological basis and practical aspects–part II. Packaging Technology and Science, Vol. 9, № 1, 1–17. doi:10.1002/(sici)1099-1522(199601)9:1%3C1::aid-pts349%3E3.0.co;2-w
- Dhall, R. K. (2013, January). Advances in Edible Coatings for Fresh Fruits and Vegetables: A Review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, Vol. 53, № 5, 435–450. doi:10.1080/10408398.2010.541568
- Sugar, D. (2009, April 1). Influence of temperature and humidity in management of postharvest decay. Stewart Postharvest Review, Vol. 5, № 2, 1‒5. doi:10.2212/spr.2009.2.1
- McCollum, T. G. (2007, May). Squash. Agricultural Handbook Number 66 (HB-66): The Commercial Storage of Fruits, Vegetables, and Florist And Nursery Stocks. Washington: United States Department of Agriculture. Available: http://www.ba.ars.usda.gov/hb66/squash.pdf
- Wang, C. Y. (1995, January). Effect of temperature preconditioning on catalase, peroxidase, and superoxide dismutase in chilled zucchini squash. Postharvest Biology and Technology, Vol. 5, № 1-2, 67‒76. doi:10.1016/0925-5214(94)00020-S
- Lurie, S., Pedreschi, R. (2014, June 25). Fundamental aspects of postharvest heat treatments. Horticulture Research, Vol. 1, 14030. doi:10.1038/hortres.2014.30
- Kasim, M. U., Kasim, R. (2011). Vapor Heat Treatment Increase Quality and Prevent Chilling Injury of Cucumbers (Cucumis melo L. cv. Silor). American-Eurasian J. Agric. & Environ. Sci., Vol. 11, № 2, 269–274.
- Wang, C. Y. (1994, April). Combined treatment of heat shock and low temperature conditioning reduces chilling injury in zucchini squash. Postharvest Biology and Technology, Vol. 4, № 1-2, 65‒73. doi:10.1016/0925-5214(94)90008-6
- Wang, C. Y. (2010, June). Alleviation of chilling injury in tropical and subtropical fruits. Proceedings of the III International symposium on tropical and subtropical fruits. ISHS Acta Horticulturae, 864. Fortaleza, Ceará, Brazil, 267‒273. doi:10.17660/ActaHortic.2010.864.35
- Priss, O. Р., Kalitka, V. V. (2014). Reduction of losses during storage vegetables sensitive to low temperatures. Progressive technique and technology of food production and restaurant industry trade, 1 (19), 209–221.
- Priss, O. Р., Kalitka, V. V. (2015). Effect of heat treatment with antioxidants on respiratory substrates during storage of zucchini. Technology Audit And Production Reserves, 6(4(26)), 45–50. doi:10.15587/2312-8372.2015.56230
- Priss, O. P., Prokudina, T. F., Zhukova, V. F.; assignee: Tavria State Agrotechnological University. (12.05.2009). Rechovyna dlia obrobky plodovykh ovochiv pered zberihanniam. Patent of Ukraine № 41177, А23В 7/00, А23L 3/34. Appl. № u 2008 13962. Filed 04.12.2008. Bull. № 9. Available: http://uapatents.com/2-41177-rechovina-dlya-obrobki-plodovikh-ovochiv-pered-zberigannyam.html
- Naichenko, V. M. (2001). Workshop on technology storage and processing of fruits and vegetables with the basics of commodity. Kyiv: FADA LTD, 211.
- Musiienko, M. M., Parshykova, T. V., Slavnyi, P. C. (2001). Spectrophotometric methods in practice, physiology, biochemistry and ecology of plants. Kyiv: Fitosotsiotsentr, 200.
- Pochynok, Kh. N. (1976). Methods for biochemical analysis of plants. Kyiv: Naukova dumka, 334.
- Sanmartin, M., Pateraki, I., Chatzopoulou, F., Kanellis, A. K. (2006, September 21). Differential expression of the ascorbate oxidase multigene family during fruit development and in response to stress. Planta, Vol. 225, № 4, 873–885. doi:10.1007/s00425-006-0399-5
- Bin Saari, N., Fujita, S., Miyazoe, R., Okugawa, M. (1995, August). Distribution of ascorbate oxidase activities in the fruits of family cucurbitaceae and some of their properties. Journal of Food Biochemistry, Vol. 19, № 4, 321–327. doi:10.1111/j.1745-4514.1995.tb00537.x
- Yahia, E. M., Contreras-Padilla, M., Gonzalez-Aguilar, G. (2001, November). Ascorbic Acid Content in Relation to Ascorbic Acid Oxidase Activity and Polyamine Content in Tomato and Bell Pepper Fruits During Development, Maturation and Senescence. LWT – Food Science and Technology, Vol. 34, № 7, 452–457. doi:10.1006/fstl.2001.0790
- Gajewski, M., Roslon, W. (2002). Changes in the content of polyphenolic acids and carotenoids in zucchini squash fruits (Cucurbita pepo var. giromontina Alef) in relation to the maturity stage and storage conditions. Folia Horticulturae, Vol. 14, № 1, 155–162.
- Amiot, M. J., Fleuriet, A., Cheynier, V., Nicolas, J. (1997). Phenolic compounds and oxidative mechanisms in fruit and vegetables. Phytochemistry of fruit and vegetables. Proceedings of the phytochemical society of Europe, Vol. 41. Oxford, GBR: Clarendon Press, 51–85.
- Hortensteiner, S. (2006, June). Chlorophyll degradation during senescence. Annual Review of Plant Biology, Vol. 57, № 1, 55–77. doi:10.1146/annurev.arplant.57.032905.105212
- Yamauchi, N., Watada, A. E. (1994). Effectiveness of various phenolic compounds in degradation of chlorophyl by in vitro peroxidase-hydrogen, peroxide system. Journal of the Japanese Society for Horticultural Science, Vol. 63, № 2, 439–444. doi:10.2503/jjshs.63.439
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2016 Технологічний аудит та резерви виробництва
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.