Обґрунтування параметрів зберігання м’яких сирів з пробіотичними властивостями

Автор(и)

  • Дмитро Михайлович Скрипніченко Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0003-2019-209X
  • Наталія Андріївна Ткаченко Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039, Україна https://orcid.org/0000-0002-2557-3927

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.60375

Ключові слова:

м’який сир, зберігання, пробіотичні властивості, біфідобактерія, лактобактерія, кислотність, органолептичні показники

Анотація

У роботі наведено результати експериментальних досліджень зміни показників якості м’яких сирів, отриманих сквашуванням пермеату, збагаченого фруктозою, заквашувальними композиціями із бакконцентратів лакто- й біфідобактерій безпосереднього внесення з підвищеними пробіотичними й протеолітичними властивостями з подальшим визріванням згустку, при зберіганні. Обґрунтовані параметри зберігання пробіотичних м’яких сирів: температура 2-°С, тривалість 60 діб.

Біографії авторів

Дмитро Михайлович Скрипніченко, Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Асистент

Кафедра технології молока, жирів і парфумерно-косметичних засобів

Наталія Андріївна Ткаченко, Одеська національна академія харчових технологій, вул. Канатна, 112, м. Одеса, Україна, 65039

Доктор технічних наук, професор

Кафедра технології молока, жирів та парфумерно-косметичних засобів

 

Посилання

  1. Hudkov, A. V. (2004). Syrodelie: tekhnolohicheskie, biolohicheskie i fiziko-khimicheskie aspekty. Moscow: DeLi Print, 804.
  2. Mironenko, I. M., Usatiuk, D. A. (2015). Miahkie cyry. Assortiment i tekhnolohicheskie osobennosti. Syrodeliye i maslodeliye, 4, 36–40.
  3. Didukh, N. A. (2008). Biotekhnolohiia miahkoho bifidosoderzhashcheho syra funktsionalnoho naznacheniia. Produkty & inhredienty, 3, 68–70.
  4. Sviridenko, Yu. Ya., Mordvinova, V. A. (2011). Innovatsionnye razrabotki v oblasti syrodeliia. Syrodeliye i maslodeliye, 3, 17–19.
  5. Kahan, Ya. R. (2009). Syry s probioticheskoi mikrofloroi. Syrodeliye i maslodeliye, 2, 24–27.
  6. Biavati, B., Bottazzi, V., Morelli, L. (2001). Probiotics and Bifidobacteria. Novara, Italy: MOFIN ALCE, 79.
  7. Didukh, N. A., Chaharovskyi, O. P., Lysohor, T. A. (2008). Zakvashuvalni kompozytsii dlia vyrobnytstva molochnykh produktiv funktsionalnoho pryznachennia. Odessa: Polihraf, 236. ISBN 978-966-8788-79-6
  8. Henry, C. J. (2010, July). Functional foods. European Journal of Clinical Nutrition, Vol. 64, № 7, 657–659. doi:10.1038/ejcn.2010.101
  9. Smith, J., Charter, E. (2010). Functional Food Product Development. Chichester, West Sussex: Wiley-Blackwell, 528. doi:10.1002/9781444323351
  10. Granato, D., Branco, G. F., Nazzaro, F., Cruz, A. G., Faria, J. A. F. (2010, May). Functional Foods and Nondairy Probiotic Food Development: Trends, Concepts, and Products. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, Vol. 9, № 3, 292–302. doi:10.1111/j.1541-4337.2010.00110.x
  11. Grover, S., Rashmi, H., Srivastava, A., Batish, V. (2012). Probiotics for human health –new innovations and emerging trends. Gut Pathogens, Vol. 4, № 1, 1–15. doi:10.1186/1757-4749-4-15
  12. Ozyurt, V. H., Otles, S. (2014, December 30). Properties of probiotics and encapsulated probiotics in food. Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria, Vol. 13, № 4, 413–424. doi:10.17306/j.afs.2014.4.8
  13. Tkachenko, N. A., Skrypnichenko, D. M. (2015). Obgruntuvannia parametriv fermentatsii molochnoi osnovy dlia vyrobnytstva miakykh probiotychnykh syriv. Naukovyi visnyk LNUVMtaB im. S. Z. Hzhytskoho, 1 (61), 107–116.
  14. Skrypnichenko, D. M., Tkachenko, N. A. (2014). Obgruntuvannia ratsionalnoho vmistu molokozsidalnoho fermentu CHY-MAX u vyrobnytstvi miakykh probiotychnykh syriv. Kharchova nauka i tekhnolohiia, 2 (27), 24–29.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-01-21

Як цитувати

Скрипніченко, Д. М., & Ткаченко, Н. А. (2016). Обґрунтування параметрів зберігання м’яких сирів з пробіотичними властивостями. Technology Audit and Production Reserves, 1(1(27), 76–81. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.60375