Використання функціонального підходу для цілей ефективного управління та обліку витрат підприємств ресторанного господарства

Автор(и)

  • Алла Павлівна Грінько Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-5324-6926
  • Ольга Олекасандрівна Кваша Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-0676-527X

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.60798

Ключові слова:

ресторанний бізнес, стратегія, управління, функціональний підхід, класифікація, витрати, облік, структура

Анотація

Дocлiджeнo стан ресторанного бізнесу в країні, визначено основні напрями його покращення, обґрунтовано витрaтний хaрaктер реaлiзaцiї зaгaльних функцiй пiдприємств ресторанного господарства, що є основою для впровaдження функцiонaльного облiку витрaт і кaлькулювaння собiвaртостi продукцiї, оргaнiзaцiї упрaвлiнського облiку. Визначено місце витрат обігу та виробництва в системі кругообороту капіталу. Рекомендовано клaсифiкaцiю витрaт пiдприємств ресторaнного господaрствa зaлежно вiд видiв дiяльностi тa цілей упрaвлiння.

Біографії авторів

Алла Павлівна Грінько, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат економічних наук, професор

Кафедра бухгалтерського обліку, аудиту та оподаткування

Ольга Олекасандрівна Кваша, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат економічних наук

Кафедра бухгалтерського обліку, аудиту та оподаткування

Посилання

  1. Worlds – 50 – best restaurants – revealed. Restaurant Magazine. Available: http://www.restaurantmagazine.com/2014
  2. Tsagolov, N. A., Anikin, A. V., Polianskii, F. Ya. et al.; In: Tsagolov, N. A. (1979). Adam Smit i sovremennaia politicheskaia ekonomiia. Moscow: MSU, 214.
  3. Rikardo, D. (1993). Nachala politicheskoi ekonomii i nalogovogo oblozheniia. Antologiia ekonomicheskoi klassiki. Vol. II. Moscow: Ekonov, 396.
  4. Laikko-Roto, T., Nevas, M. (2014, September). Restaurant business operators’ knowledge of food hygiene and their attitudes toward official food control affect the hygiene in their restaurants. Food Control, Vol. 43, 65–73. doi:10.1016/j.foodcont.2014.02.043
  5. Sanchez-Canizares, S. M. (2014). Restaurant. Encyclopedia of Tourism. Springer International Publishing, 1–2. doi:10.1007/978-3-319-01669-6_162-1
  6. Piatnytska, H. T. (2003). Inozemni investytsii v Ukrainu ta rozrobka naukovykh pidkhodiv do otsiniuvannia investytsiinoi pryvablyvosti restorannoho hospodarstva u rehionalnomu rozrizi. Derzhava ta rehiony, 4, 173–180.
  7. In: Zhuk, I. M. (2015). Statystychnyi shchorichnyk Ukrainy za 2014 r. Kyiv: Konsultatn, 586.
  8. Nasonova, O. (03.08.2015). Restorannyi biznes – 2015: vyzhivaet mudreishii. VideoArhiv transliatsii «Pervogo Delovogo». Available: http://fbc.net.ua/video/12450.
  9. Sotsialno-ekonomichne stanovyshche Ukrainy za 2014 rik. (2014). Ukrstat.org – State Statistics Service of Ukraine documents publishing. Available: http://ukrstat.org/druk/soc_ek/2014/arh_2014_u.htm
  10. In: Hlukhova, O. A. (2015). Sotsialno-ekonomichne stanovyshche Kharkivskoi oblasti za 2014 rik. Kharkiv: Holovne upravlinnia statystyky u Kharkivskii oblasti, 13.
  11. Tablytsia indeksiv infliatsii za 2015 r. Bukhhalterskyi oblik pidpryiemstv, bukhhalterskyi autsorsynh, obsluhovuvannia. Available: http://oblik-today.com.ua/ua/info/109-tablitsa-indeksiv-inflyatsii-za-2015r
  12. Setrov, M. I. (1992). Osnovy funktsional'noi teorii organizatsii. Moscow: Nauka, 156.
  13. Statsenko, V. V. (2009). Glavnaia tehnologiia uspeha. Karavan Plius, 11 (94), 82–84.
  14. Pro vnesennia zmin do Metodychnykh rekomendatsii z formuvannia skladu vytrat ta poriadok yikh planuvannia u torhovelnii diialnosti. Order of the Ministry of Economy of Ukraine from 02.03.2010 № 226. Available: http://meold.kmu.gov.ua/minec/control/uk/publish/printable_article?art_id=145488

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-01-21

Як цитувати

Грінько, А. П., & Кваша, О. О. (2016). Використання функціонального підходу для цілей ефективного управління та обліку витрат підприємств ресторанного господарства. Technology Audit and Production Reserves, 1(3(27), 69–75. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.60798