Оцінка якості продукції овочівництва за електричними характеристиками

Автор(и)

  • Ігор-Михайло Володимирович Мідик Інститут комп’ютерних технологій та автоматики, Національний університет «Львівська політехніка», вул. Ст. Бандери 28а, 79013, Львів, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.71863

Ключові слова:

імітанс, адміттанс, кондуктометрична комірка, електроди, ємнісний перетворювач, модельна рідина

Анотація

Розроблено методику та структуру вимірювального засобу для дослідження впливу концентрації мінеральних речовин в модельній рідині (овочевому соці) на складові її електропровідності. Досліджено залежність електричних властивостей овочевого соку з вмістом іонів натрію та міді від концентрації цих речовин у модельній рідині. Опрацьовано отримані експериментальні дослідження зміни активної і реактивної складових провідності (адміттансу) та подано рекомендації щодо оперативного контролю якості овочів.

Біографія автора

Ігор-Михайло Володимирович Мідик, Інститут комп’ютерних технологій та автоматики, Національний університет «Львівська політехніка», вул. Ст. Бандери 28а, 79013, Львів

Аспірант

Кафедра метрології, стандартизації та сертифікації

Посилання

  1. Voronina, L. M., Desenko, V. F., Madiievska, N. M. et al. (2000). Biolohichna khimiia. Kharkiv: Osnova, Vydavnytstvo NFAU, 608. ISBN 966-615-053-0.
  2. Pochobut, V. Selen, med' i zhelezo v organizme. Vliianie nehvatki mikroelementov na zdorov'e cheloveka. Meditsinskaia informatsionnaia set'. Available: http://www.medicinform.net/human/biology/biology21_1.htm
  3. Syrokhman, I. V., Zavhorodnia, V. M. (2009). Tovaroznavstvo kharchovykh produktiv funktsionalnoho pryznachennia. Kyiv: Tsentr uchbovoi literatury, 544.
  4. Romodanova, V. O. Metody kontroliu produktsii v haluzi. Open International University of Human Development «Ukraine». Available: http://vo.ukraine.edu.ua/mod/url/view.php?id=3568
  5. Andreev, V. S. (1973). Konduktometricheskie metody i pribory v biologii i meditsine. Moscow: Meditsina, 335.
  6. Mazur, A. (2010). Influence of the pre-dam reservoir on the quality of surface waters supplying reservoir «nielisz». TEKA Komisji Ochrony i Kształtowania Środowiska, 7, 243–250.
  7. In: Profos, P. (1990). Izmerenie v promyshlennosti. Ed. 2. Book 2. Moscow: Metallurgiia, 305.
  8. Lopatin, B. A. (1964). Konduktometriia. Novosibirsk: SO AN SSSR, 182.
  9. Stolyarcuk, P., Yatsuk, V., Pokhodylo, Y., Mikhalieva, M., Boyko, T., Basalkevych, O. (2010). Electric Sensors for Express-Method Checking of Liquid Quality Level Monitoring. Sensors & Transducers Journal, Vol. 8, № 2, 88–98.
  10. Mikhalieva, M. S. (2010). Rezultaty eksperymentalnykh doslidzhen modelnykh vodnykh rozchyniv novym elektrychnym impedansnym metodom. Visnyk Natsionalnoho universytetu «Lvivska politekhnika». Seriia Avtomatyka, vymiriuvannia ta keruvannia, 665, 169–173.
  11. Stolyarchuk, P., Mikhalieva, M., Yatsuk, V., Pokhodylo, Ye., Basalkevych, O. (2013). Multicomponent Liquids’ Research. Sensors & Transducers Journal, Vol. 148, № 1, 95–99.
  12. Pokhodylo, Ye. V., Stoliarchuk, P. H. (2012). Imitansnyi kontrol yakosti. Lviv: Vydavnytstvo Lvivskoi politekhniky, 164.
  13. Foreit, I. (1966). Emkostnye datchiki neelektricheskih velichin. Moscow-Leningrad: Energiia, 160.
  14. Pohodylo, E., Stolyarchuk, P., Chyrka, M. (2002, October). PC-based devices for immittance control of multidimensional objects. IEEE Transactions on Instrumentation and Measurement, Vol. 51, № 5, 1133–1136. doi:10.1109/tim.2002.806014
  15. Majewski, J., Malaczіwskyj, P., Yatsuk, V., Stolyarczuk, P., Michalewa, M. (2010). Zastosowanie sensorów pojemnościowych do szybkiej kontroli parametrówroztworów wieloskładnikowych. Przegląd Elektrotechniczny, 10, 92–95.
  16. Ivakhiv, O., Pokhodylo, Ye., Stolyarchuk, P. (2002). Production Quality Testing with Immitance Sensors Using Instrumentation. VII Konferencja naukowa «Czujniki optoelektroniczne i elektroniczne» (COE’2002), Rzeszow, 5-8 czerwca 2002, Vol. 2, 297–300.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-05-26

Як цитувати

Мідик, І.-М. В. (2016). Оцінка якості продукції овочівництва за електричними характеристиками. Technology Audit and Production Reserves, 3(2(29), 30–35. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.71863