Моделювання рецептури пастильних виробів із використанням нетрадиційної сировини відповідно заданих показників якості

Автор(и)

  • Олена Олександрівна Соколовська Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-6422-8915

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.72035

Ключові слова:

моделювання рецептури, пастильні вироби, пастила, цукор білий, підсолоджував, стевія, еламін

Анотація

Враховуючи проблему сьогодення, пов'язану з порушенням роботи ендокринної системи через вживання простих цукрів та дефіциту йоду, запропоновано розробку рецептури пастильних виробів із використанням нетрадиційної сировини шляхом моделювання рецептури з повною або частковою заміною цукру білого з одночасним фортифікацією виробів йодом.

Біографія автора

Олена Олександрівна Соколовська, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Асистент, здобувач

Кафедра товарознавства та експертизи товарів

Посилання

  1. Arsenieva, L. Yu., Dotsenko, Ya. F., Momot, O. O. (2005). Metodolohichni pidkhody do rozroblennia novykh vydiv khlibobulochnykh vyrobiv zi zbalansovanym khimichnym skladom. Kharchova promyslovist, 4, 5−8.
  2. Syrokhman, I. V., Palko, N. S. (2010). Tistechka, zbahacheni yodom. Naukovi pratsi Natsionalnoho universytetu kharchovykh tekhnolohii, 33, 48–50.
  3. Rudavska, A., Shapovalova, N., Roudavsky, M., Zhukevych, H. (2012). New products for school food of the iodine deficiency biogeochemical provinces. 18th IGWT Symposium Technology and Innovation for a Sustainable Future: a Commodity Science Perspective. Rome, Italy, 487–499.
  4. Rudavska, H. B., Shapovalova, N. P., Romanenko, O. V. (2011). Reolohichni vlastyvosti novykh pastylnykh vyrobiv. Prodovolcha industriia APK, 5, 34–37.
  5. Shapovalova, N. P. (2013). Changes adhesion new pastila wares recreational purposes. Scientific research and their practical application. Modern state and ways of development, 1, 1–8.
  6. Vas'kina, V. A. (2011). Saharozameniteli v tehnologii proizvodstva zefira. Konditerskoe proizvodstvo, 1, 16–19.
  7. Barashkina, E. V., Tamova, M. Yu., Kasianov, G. I. (2003). Pastilo-marmeladnye izdeliia s kompozitsionnym strukturoobrazovatelem. Konditerskoe proizvodstvo, 2, 24.
  8. Vas'kina, V. A., Gorjacheva, G. N., Mukhamediev, Sh. A., Sidorenko, M. Ju., Sidorenko, Ju. I., Solov'eva, S. Ju., Tumanova, A. E., Shekhovtsova, T. G.; assignee: Vas'kina, V. A. (20.11.2009). Marshmallow production method. Patent RF 2372786, MPK A23G3/52. Appl. № 2008122362/13. Filed 04.06.2008. Bull. № 54, 6.
  9. Iorhachova, K. H., Banova, S. I. (2003). Topinamburovoe piure – syr'evaia osnova dlia zefira. Proceedings of the conference «Aktualni problemy tekhnolohii ta mekhanizatsii protsesiv pererobnykh ta kharchovykh vyrobnytstv». Kharkiv, 294–300.
  10. Iorhachova, K. H., Banova, S. I. (2002). Novye sbivnye konditerskie izdeliia. Proceedings of the conference «Tehnika i tehnologiia pishchevyh proizvodstv». Moscow, 79–80.
  11. Iorhachova, K. H., Kapreliants, L. V., Kaprel'iants, L. V., Mashtakova, A. Ye., Banova, S. I.; assignee: Odessa National Academy of Food Technologies. (15.11.2002). Dietetic marsh-mellow. Patent of Ukraine 51470, MPK A23G3/00. Appl. № u 2002042766. Filed 08.04.2002. Bull. № 11, 8.
  12. Shapovalova, N. P., Rudavska, M. V., Pavlyshyn, M. L. (10.10.2012). Method for making zefir. Patent of Ukraine № 73692, MPK A23L1/32. Appl. № u 201200819. Filed 26.01.2012. Bull. № 19, 8.
  13. Smirnova, M. G. (2001). Issledovanie fiziologicheskogo i toksicheskogo deistviia na organizm podslastitelia steviozida. Voprosy pitaniia, 4, 41–44.
  14. Khattab, S. N., Massoud, M. I., Jad, Y. E.-S., Bekhit, A. A., El-Faham, A. (2015). Production and physicochemical assessment of new stevia amino acid sweeteners from the natural stevioside. Food Chemistry, 173, 979–985. doi:10.1016/j.foodchem.2014.10.093
  15. Rumiantseva, V. V. (2000). Razrabotka novogo assortimenta zefira s napravlennym izmeneniem himicheskogo sostava. Voronezh, 21.
  16. Biletska, Ya. O. (2012). Formuvannia yakosti zefiru z vykorystanniam elaminu ta yahidnykh piure. Kharkiv, 21.
  17. D'iakonov, V. P. (2007). Mathcad 11/12/13 v matematike. Moscow: Goriachaia liniia, Telekom, 928.
  18. In: Vlasov, K. P. (2002). Metody issledovanii i organizatsiia eksperimentov. Kharkiv: Gumanitarnyi tsentr, 256.
  19. Draper, N. R., Smith, H. (2007). Applied Regression Analysis. Translation from English. Moscow: Williams, 912.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-05-26

Як цитувати

Соколовська, О. О. (2016). Моделювання рецептури пастильних виробів із використанням нетрадиційної сировини відповідно заданих показників якості. Technology Audit and Production Reserves, 3(1(29), 21–27. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2016.72035