Визначення якості та безпечності горіхів мигдалю солодкого, що імпортуються в Україну з Іспанії

Автор(и)

  • Олена Володимирівна Калашник ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36014, Україна https://orcid.org/0000-0001-9281-2564
  • Надія Леонідівна Ремізова ДП «Полтавастандартметрологія», вул. Вузька, 6, м. Полтава, Україна, 36022, Україна https://orcid.org/0000-0001-5879-784X
  • Світлана Едуардівна Мороз Полтавський кооперативний коледж, вул. Небесної Сотнi, 9/17, м. Полтава, Україна, 36000, Україна https://orcid.org/0000-0001-7180-3060
  • Аліна Сергіївна Ткаченко Полтавський університет економіки і торгівлі, вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36014, Україна https://orcid.org/0000-0001-5521-3327
  • Зоя Павлівна Рачинська Полтавський університет економіки і торгівлі, вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36014, Україна https://orcid.org/0000-0002-4210-7119

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.93864

Ключові слова:

товарно-помологічна група, мигдаль Nоnpareil, мигдаль Califоrnia, мигдаль Missiоn, показники якості

Анотація

Проведено аналіз та порівняння національних та міжнародних нормативних документів, що регламентують якість горіхів мигдалю солодкого. Встановлені основні відмінності між українськими, європейським та американськими вимогами до якості об’єкту дослідження. Описані основні дефекти горіхів мигдалю солодкого. Проаналізовано маркування горіхів мигдалю солодкого. Наведено дослідження показників якості та безпечності горіхів мигдалю солодкого, що імпортуються в Україну з Іспанії.

Біографії авторів

Олена Володимирівна Калашник, ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36014

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра експертизи та митної справи

Надія Леонідівна Ремізова, ДП «Полтавастандартметрологія», вул. Вузька, 6, м. Полтава, Україна, 36022

Начальник

Науково-дослідний випробувальний центр харчової продукції 

Світлана Едуардівна Мороз, Полтавський кооперативний коледж, вул. Небесної Сотнi, 9/17, м. Полтава, Україна, 36000

Кандидат педагогічних наук

Аліна Сергіївна Ткаченко, Полтавський університет економіки і торгівлі, вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36014

Кандидат технічних наук, старший викладач

Кафедра експертизи та митної справи

Зоя Павлівна Рачинська, Полтавський університет економіки і торгівлі, вул. Коваля, 3, м. Полтава, Україна, 36014

Асистент

Кафедра експертизи та митної справи

Посилання

  1. Sanchez-Bel, P., Egea, I., Martinez-Madrid, M. C., Flores, B., Romojaro, F. (2008). Influence of Irrigation and Organic/Inorganic Fertilization on Chemical Quality of Almond (Prunus amygdaluscv. Guara). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56 (21), 10056–10062. doi:10.1021/jf8012212
  2. Medical Research Council. Available: https://www.mrc.ac.uk/. Last accessed: 10.12.2016.
  3. Josse, A. R., Kendall, C. W. C., Augustin, L. S. A., Ellis, P. R., Jenkins, D. J. A. (2007). Almonds and postprandial glycemia – a dose-response study. Metabolism, 56 (3), 400–404. doi:10.1016/j.metabol.2006.10.024
  4. King, J. C., Rechkemmer, G., Geiger, C. J. (2008). Second International Nuts and Health Symposium, 2007: Introduction. Journal of Nutrition, 138 (9), 17345–17355.
  5. Ros, E. (2010). Health Benefits of Nut Consumption. Nutrients, 2 (7), 652–682. doi:10.3390/nu2070652
  6. Jambazian, P., Haddad, E., Rajaram, S., Tanzman, J., Sabate, J. (2005). Almonds in the diet simultaneously improve plasma α-tocopherol concentrations and reduce plasma lipids. Journal of the American Dietetic Association, 105 (3), 449–454. doi:10.1016/j.jada.2004.12.002
  7. Romero, A. (2014). Almond quality requirements for industrial purposes – its relevance for the future acceptance of new cultivars from breeding programs. Acta Horticulturae, 1028, 213–220. doi:10.17660/actahortic.2014.1028.34
  8. Zhu, Y., Taylor, C., Sommer, K., Wilkinson, K., Wirthensohn, M. (2014). Effect of deficit irrigation on almond kernel constituents. Acta Horticulturae, 1028, 221–223. doi:10.17660/actahortic.2014.1028.35
  9. Technical Information Kit. California Almonds. Available: http://www.almonds.com/sites/default/files/content/Technical%20%20Information%20Kit.pdf. Last accessed: 10.12.2016.
  10. Ahmad, Z. (2010). The uses and properties of almond oil. Complementary Therapies in Clinical Practice, 16 (1), 10–12. doi:10.1016/j.ctcp.2009.06.015
  11. Spiller, G. A., Jenkins, D. J., Cragen, L. N., Gates, J. E., Bosello, O., Berra, K., Rudd, C., Stevenson, M., Superko, R. (1992). Effect of a diet high in monounsaturated fat from almonds on plasma cholesterol and lipoproteins. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1315812?dopt=Abstract">Journal of the American College of Nutrition, 11 (2), 126–130.
  12. Grundy, M. M. L., Carriere, F., Mackie, A. R., Gray, D. A., Butterworth, P. J., Ellis, P. R. (2016). The role of plant cell wall encapsulation and porosity in regulating lipolysis during the digestion of almond seeds. Food Funct., 7 (1), 69–78. doi:10.1039/c5fo00758e

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-01-31

Як цитувати

Калашник, О. В., Ремізова, Н. Л., Мороз, С. Е., Ткаченко, А. С., & Рачинська, З. П. (2017). Визначення якості та безпечності горіхів мигдалю солодкого, що імпортуються в Україну з Іспанії. Technology Audit and Production Reserves, 1(3(33), 56–61. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.93864

Номер

Розділ

Технології виробництва харчування: Оригінальне дослідження