Дослідження теоретичних засад управління якістю бізнес-моделі підприємства ресторанного господарства

Автор(и)

  • Victoria Grosul Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-2019-3853
  • Tatyana Ivanova Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-1260-7654

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.94171

Ключові слова:

управління якістю, бізнес-модель підприємства, ресторанне господарство, вимоги споживачів, інноваційний підхід

Анотація

Узагальнено теоретичні положення та розкрито сутність поняття «управління якістю». Ідентифіковано основні акценти щодо визначення сутності поняття «управління якістю». Виділено сутнісні ознаки управління якістю бізнес-моделі підприємства ресторанного господарства та уточнено його сутність. Досліджено тенденції розвитку концепції «управління якістю» та обґрунтовано необхідність застосування інноваційного підходу до побудови системи управління якістю бізнес-моделі підприємства ресторанного господарства.

Біографії авторів

Victoria Grosul, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор економічних наук, професор

Кафедра економіки і управління

Tatyana Ivanova, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Старший викладач

Кафедра економіки і управління

Посилання

  1. Kyslytsyn, V. O.; Institute of Industrial Economics of NAS of Ukraine. (2009). Rozvytok systemy upravlinnia yakistiu na pidpryiemstvi. Donetsk, 188.
  2. Simenko, I. V.; In: Shubin, O. O. (2009). Yakist system upravlinnia pidpryiemstvamy: metodolohiia, orhanizatsiia, praktyka. Donetsk: Donetsk National University of Economics and Trade named after Mykhailo Tugan-Baranovsky, 394.
  3. Potapchik, O. A. (2013). System-categorical research the quality in the management system. Odesa National University Herald. Economy, 2/1 (18), 9–104.
  4. Samoilenko, I. O., Ostapenko, K. O. (2014). Sotsialno-ekonomichna sutnist poniattia «yakist menedzhmentu» ta yii zabezpechennia v umovakh rynku. Komunalne hospodarstvo mist, 113, 245–252.
  5. Bibik, Yu. V. (2003). Ekonomichni aspekty sertyfikatsii produktsii ta system upravlinnia yakistiu za mizhnarodnymy standartamy: PhD thesis. Kharkiv, 227.
  6. Kalyta, T. V. (2010). Vzaiemozviazok upravlinnia yakosti i yakosti upravlinnia. Zbirnyk tez dopovidei IX Mizhnarodnoi naukovoi konferentsii «Problemy ekonomiky transportu», 22–23 kvitnia 2010 r. Dnipropetrovsk: DNUZT, 58.
  7. Krainev, V. A. (2004). K voprosu ob effektivnosti sistemy menedzhmenta. Metody menedzhmenta kachestva, 9, 21–26.
  8. Dada, O. (Lola), Watson, A., Kirby, D. (2015). Entrepreneurial tendencies in franchising: evidence from the UK. Journal of Small Business and Enterprise Development, 22 (1), 82–98. doi:10.1108/jsbed-11-2011-0021
  9. Strekalova, N. (2009). Business model concept: methodology of system analysis. Izvestia: Herzen University Journal of Humanities & Science, 92, 95–105.
  10. Dorf, R. C., Raitanen, M. (1997). The Balanced Scorecard: Translating Strategy Into Action [Book Reviews]. IEEE Transactions on Engineering Management, 44 (3), 330–331. doi:10.1109/tem.1997.618174
  11. Osterwalder, A., Pigneur, Y. (2010). Business Model Generation: A Handbook for Visionaries, Game Changers, and Challengers. John Wiley & Sons, Inc., 288.
  12. Freese, W. (2012). You Cannot Manage, What You Cannot Measure. Praxishandbuch Corporate Magazines. Springer Nature, 202–217. doi:10.1007/978-3-8349-3702-5_18
  13. Okrepilov, V. V. (2008). Upravlenie kachestvom. Ed. 2. Moscow: Ekonomika, 639.
  14. Karpenko, E. M., Komkov, S. Yu. (2007). Menedzhment kachestva. Minsk: IVTs Minfina, 208.
  15. Mazur, I. I., Shapiro, V. D.; In: Mazur, I. I. (2003). Upravlenie kachestvom. Moscow: Vysshaia shkola, 334.
  16. Shapoval, M. I. (2007). Menedzhment yakosti. Ed. 3. Kyiv: Znannia, KOO, 471.
  17. Bastrykin, D. V., Evseichev, A. I., Nizhegorodov, E. V. et al.; In: Gerasimov, B. I. (2006). Upravlenie kachestvom na promyshlennom predpriiatii. Moscow: Mashinostroenie, 204.
  18. Kontseptsiia. Gufo.me. Available: http://mirslovarei.com/content_bes/koncepcija-29626.html. Last accessed: 03.01.2017.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-01-31

Як цитувати

Grosul, V., & Ivanova, T. (2017). Дослідження теоретичних засад управління якістю бізнес-моделі підприємства ресторанного господарства. Technology Audit and Production Reserves, 1(4(33), 19–23. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.94171

Номер

Розділ

Економіка та управління підприємством: Оригінальне дослідження