Дослідження впливу співвідношення олійного насіння на окислювальну стабільність білково-жирової основи для харчування спортсменів

Автор(и)

  • Sergiy Bochkarev Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0003-4399-7907
  • Tatiana Matveeva Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, пр. Дзюби, 2а, м. Харків, Україна, 61019, Україна https://orcid.org/0000-0002-3867-8146
  • Lidiya Krichkovska Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0001-8197-9801
  • Iryna Petrova Харківський національний університет внутрішніх справ, пр. Льва Ландау, 27, м. Харків, Україна, 61080, Україна https://orcid.org/0000-0002-1652-6715
  • Sergey Petrov Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002, Україна https://orcid.org/0000-0001-6500-5310
  • Anna Belinska Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 31002, Україна https://orcid.org/0000-0001-5795-2799

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.96665

Ключові слова:

олійне насіння, незамінні амінокислоти, поліненасичені жирні кислоти, окисна стабільність, харчування спортсменів

Анотація

Досліджено окисну стабільність обраного олійного насіння і його сумішей при різних співвідношеннях компонентів. Здійснено розрахунок з використанням методу математичного планування експерименту оптимального вмісту олійного насіння в білково-жировій основі з метою уповільнення окисних процесів. Використання такої основи в технологіях харчової, зокрема кондитерської промисловості, відкриває широкі можливості для розширення асортименту продукції спеціалізованого призначення для спортсменів.

Біографії авторів

Sergiy Bochkarev, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002

Старший викладач

Кафедра фізичного виховання

Tatiana Matveeva, Український науково-дослідний інститут олій та жирів Національної академії аграрних наук України, пр. Дзюби, 2а, м. Харків, Україна, 61019

Кандидат технічних наук, доцент, вчений секретар

Lidiya Krichkovska, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002

Доктор біологічних наук, професор, завідувач кафедри

Кафедра органічного синтезу і нанотехнологій

Iryna Petrova, Харківський національний університет внутрішніх справ, пр. Льва Ландау, 27, м. Харків, Україна, 61080

Кандидат технічних наук, доктор юридичних наук, професор

Кафедра інформаційної безпеки

Sergey Petrov, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 61002

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра органічного синтезу і нанотехнологій

Anna Belinska, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», вул. Кирпичова, 2, м. Харків, Україна, 31002

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра органічного синтезу і нанотехнологій

Посилання

  1. Naumova, N. L. (2013). Funktsional'nye produkty pitaniia kak osnova dlia sozdaniia sistemy profilakticheskoi meditsiny. Cheliabinsk: Tsitsero, 126.
  2. Binkovskaia, O. V., Miachikova, N. I. (2012). Lechebno-profilakticheskoe pitanie. Belgorod: BelGU, 100.
  3. Verhagen, H., Vos, E., Francl, S., Heinonen, M., van Loveren, H. (2010). Status of nutrition and health claims in Europe. Archives of Biochemistry and Biophysics, 501 (1), 6–15. doi:10.1016/j.abb.2010.04.012
  4. Topchii, N. V. (2002). Ratsional'noe pitanie kak istochnik zdorov'ia. Meditsinskaia sestra, 2, 31–35.
  5. Holway, F. E., Spriet, L. L. (2011). Sport-specific nutrition: Practical strategies for team sports. Journal of Sports Sciences, 29 (sup1), 115–125. doi:10.1080/02640414.2011.605459
  6. Gas'kova, N. P., Sadovnikova, A. M. (2011). Biologically active supplements food patterns of athlete. Theory and Practice of Physical Culture, 6, 59–61.
  7. Paquot, N. (2001). Sports nutrition. Revue Medicale de Liege, 56 (4), 200–203.
  8. Maughan, R. (2002). The athlete’s diet: nutritional goals and dietary strategies. Proceedings of the Nutrition Society, 61 (01), 87–96. doi:10.1079/pns2001132
  9. Correia-Oliveira, C. R., Bertuzzi, R., Dal’Molin Kiss, M. A. P., Lima-Silva, A. E. (2013). Strategies of Dietary Carbohydrate Manipulation and Their Effects on Performance in Cycling Time Trials. Sports Medicine, 43 (8), 707–719. doi:10.1007/s40279-013-0054-9
  10. Zollner, N., Tato, F. (1992). Fatty acid composition of the diet: impact on serum lipids and atherosclerosis. The Clinical Investigator, 70 (11), 968–1009. doi:10.1007/bf00180309
  11. Krichkovskaya, L. V., Belinskaya, A. P., Zhilyakova, E. T. (2010). The vitamin enrichment of fatty products. Belgorod State University Scientific Bulletin. Series «Medicine. Pharmacy», 9(4(75)), 70–75.
  12. Bochkarev, S., Papchenko, V., Matveeva, T., Belinska, A., Rudniev, V. (2016). Development of the protein-fatty base of the sugar confectionery for nutrition of the sportsmen. Technology Audit And Production Reserves, 5(3(31)), 58–64. doi:10.15587/2312-8372.2016.81142
  13. Lemon, P. W. R. (1991). Effect of exercise on protein requirements. Journal of Sports Sciences, 9 (sup1), 53–70. doi:10.1080/02640419108729866
  14. Lytvynenko, O. A., Hladkyi, F. F., Fediakina, Z. P. (2016). Vyrobnytstvo kharchovykh form bilkiv iz nasinnia oliinykh kultur. Kyiv: Ahrarna nauka, 52.
  15. Borisova, O. O. (2007). Pitanie sportsmenov: zarubezhnyi opyt i prakticheskie rekomendatsii. Moscow: Sovetskii sport, 132.
  16. Position of the American Dietetic Association, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine. (2000). Journal of the American Dietetic Association, 100 (12), 1543–1556. doi:10.1016/s0002-8223(00)00428-4
  17. Rogozkin, V. A., Pshendin, A. I., Shishina, N. N. (1989). Pitanie sportsmenov. Moscow: Fizkul'tura i sport, 115.
  18. Steen, S. N. (1991). Precontest Strategies of a Male Bodybuilder. International Journal of Sport Nutrition, 1 (1), 69–78. doi:10.1123/ijsn.1.1.69
  19. Tarasenko, N. A., Arhipov, V. Yu.; assignee: Kuban State Technological University. (10.05.2016). Kompozitsiia dlia proizvodstva fitnes-batonchikov. Patent RU 2583083, MPK8 A23G 3/00, A23L 7/10, A23L 33/00. Appl. № 2015119726/13. Filed 25.05.2015. Bull. № 13. Available: http://www.findpatent.ru/patent/258/2583083.html
  20. Vinnitskaia, V. V., Popova, E. I., Korshunov, A. Yu., Komarov, S. S.; assignee: Michurinsk State Agrarian University. (27.09.2013). Sposob proizvodstva fruktovyh batonchikov dlia funktsional'nogo pitaniia s ovoshchnymi, zlakovymi i orehovymi dobavkami. Patent RU 2493720, MPK8 A23G 3/48, A23L 1/29. Appl. № 2012112690/13. Filed 02.04.2012. Bull. № 27. Available: http://www.findpatent.ru/patent/249/2493720.html
  21. Pervushin, V. V., Edelev, D. A., Kaplin, L. A., Doronin, A. F., Bakumenko, O. E.; assignee: Moscow State University of Food Production. (10.12.2012). Grain bar containing amino-acid vitamin-and-mineral complex and bar production method. Patent RU 2468606, MPK8 A23L 1/10, A23L 1/164, A23G 3/00. Appl. № 2010122252/13. Filed 01.06.2010. Bull. № 34. Available: https://patents.google.com/patent/RU2468606C2/en
  22. Levchenko, M. A., Tarasenko, N. A.; assignee: Kuban State Technological University. (20.10.2016). Kompozitsiia dlia proizvodstva sportivnyh batonchikov. Patent RU 2599821, MPK8 A23G 3/00, A23L 33/00, A23L 11/00. Appl. № 2015130934/13. Filed 24.07.2015. Bull. № 29. Available: http://www.findpatent.ru/patent/259/2599821.html
  23. Gandhi, A. P., Taimini, V. (2009). Organoleptic and nutritiona l assessment of sesame (Sesame indicum, L.) biscuits. Asian Journal of Food and Agro-Industry, 2 (2), 87–92.
  24. Zubtsov, V. A., Osipova, L. L., Lebedeva, T. I. (2002). L'nianoe semia, ego sostav i svoistva. Zhurnal Rossiiskogo himicheskogo obshchestva im. D. I. Mendeleeva, 2, 14–16.
  25. Belinska, A. (2011). Tekhnolohiia kupazhovanoi olii pidvyshchenoi biolohichnoi tsinnosti. Kharkiv, 230.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-03-30

Як цитувати

Bochkarev, S., Matveeva, T., Krichkovska, L., Petrova, I., Petrov, S., & Belinska, A. (2017). Дослідження впливу співвідношення олійного насіння на окислювальну стабільність білково-жирової основи для харчування спортсменів. Technology Audit and Production Reserves, 2(3(34), 8–12. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.96665

Номер

Розділ

Технології виробництва харчування: Оригінальне дослідження