Дослідження впливу співвідношення олійного насіння на окислювальну стабільність білково-жирової основи для харчування спортсменів
DOI:
https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.96665Ключові слова:
олійне насіння, незамінні амінокислоти, поліненасичені жирні кислоти, окисна стабільність, харчування спортсменівАнотація
Досліджено окисну стабільність обраного олійного насіння і його сумішей при різних співвідношеннях компонентів. Здійснено розрахунок з використанням методу математичного планування експерименту оптимального вмісту олійного насіння в білково-жировій основі з метою уповільнення окисних процесів. Використання такої основи в технологіях харчової, зокрема кондитерської промисловості, відкриває широкі можливості для розширення асортименту продукції спеціалізованого призначення для спортсменів.
Посилання
- Naumova, N. L. (2013). Funktsional'nye produkty pitaniia kak osnova dlia sozdaniia sistemy profilakticheskoi meditsiny. Cheliabinsk: Tsitsero, 126.
- Binkovskaia, O. V., Miachikova, N. I. (2012). Lechebno-profilakticheskoe pitanie. Belgorod: BelGU, 100.
- Verhagen, H., Vos, E., Francl, S., Heinonen, M., van Loveren, H. (2010). Status of nutrition and health claims in Europe. Archives of Biochemistry and Biophysics, 501 (1), 6–15. doi:10.1016/j.abb.2010.04.012
- Topchii, N. V. (2002). Ratsional'noe pitanie kak istochnik zdorov'ia. Meditsinskaia sestra, 2, 31–35.
- Holway, F. E., Spriet, L. L. (2011). Sport-specific nutrition: Practical strategies for team sports. Journal of Sports Sciences, 29 (sup1), 115–125. doi:10.1080/02640414.2011.605459
- Gas'kova, N. P., Sadovnikova, A. M. (2011). Biologically active supplements food patterns of athlete. Theory and Practice of Physical Culture, 6, 59–61.
- Paquot, N. (2001). Sports nutrition. Revue Medicale de Liege, 56 (4), 200–203.
- Maughan, R. (2002). The athlete’s diet: nutritional goals and dietary strategies. Proceedings of the Nutrition Society, 61 (01), 87–96. doi:10.1079/pns2001132
- Correia-Oliveira, C. R., Bertuzzi, R., Dal’Molin Kiss, M. A. P., Lima-Silva, A. E. (2013). Strategies of Dietary Carbohydrate Manipulation and Their Effects on Performance in Cycling Time Trials. Sports Medicine, 43 (8), 707–719. doi:10.1007/s40279-013-0054-9
- Zollner, N., Tato, F. (1992). Fatty acid composition of the diet: impact on serum lipids and atherosclerosis. The Clinical Investigator, 70 (11), 968–1009. doi:10.1007/bf00180309
- Krichkovskaya, L. V., Belinskaya, A. P., Zhilyakova, E. T. (2010). The vitamin enrichment of fatty products. Belgorod State University Scientific Bulletin. Series «Medicine. Pharmacy», 9(4(75)), 70–75.
- Bochkarev, S., Papchenko, V., Matveeva, T., Belinska, A., Rudniev, V. (2016). Development of the protein-fatty base of the sugar confectionery for nutrition of the sportsmen. Technology Audit And Production Reserves, 5(3(31)), 58–64. doi:10.15587/2312-8372.2016.81142
- Lemon, P. W. R. (1991). Effect of exercise on protein requirements. Journal of Sports Sciences, 9 (sup1), 53–70. doi:10.1080/02640419108729866
- Lytvynenko, O. A., Hladkyi, F. F., Fediakina, Z. P. (2016). Vyrobnytstvo kharchovykh form bilkiv iz nasinnia oliinykh kultur. Kyiv: Ahrarna nauka, 52.
- Borisova, O. O. (2007). Pitanie sportsmenov: zarubezhnyi opyt i prakticheskie rekomendatsii. Moscow: Sovetskii sport, 132.
- Position of the American Dietetic Association, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine. (2000). Journal of the American Dietetic Association, 100 (12), 1543–1556. doi:10.1016/s0002-8223(00)00428-4
- Rogozkin, V. A., Pshendin, A. I., Shishina, N. N. (1989). Pitanie sportsmenov. Moscow: Fizkul'tura i sport, 115.
- Steen, S. N. (1991). Precontest Strategies of a Male Bodybuilder. International Journal of Sport Nutrition, 1 (1), 69–78. doi:10.1123/ijsn.1.1.69
- Tarasenko, N. A., Arhipov, V. Yu.; assignee: Kuban State Technological University. (10.05.2016). Kompozitsiia dlia proizvodstva fitnes-batonchikov. Patent RU 2583083, MPK8 A23G 3/00, A23L 7/10, A23L 33/00. Appl. № 2015119726/13. Filed 25.05.2015. Bull. № 13. Available: http://www.findpatent.ru/patent/258/2583083.html
- Vinnitskaia, V. V., Popova, E. I., Korshunov, A. Yu., Komarov, S. S.; assignee: Michurinsk State Agrarian University. (27.09.2013). Sposob proizvodstva fruktovyh batonchikov dlia funktsional'nogo pitaniia s ovoshchnymi, zlakovymi i orehovymi dobavkami. Patent RU 2493720, MPK8 A23G 3/48, A23L 1/29. Appl. № 2012112690/13. Filed 02.04.2012. Bull. № 27. Available: http://www.findpatent.ru/patent/249/2493720.html
- Pervushin, V. V., Edelev, D. A., Kaplin, L. A., Doronin, A. F., Bakumenko, O. E.; assignee: Moscow State University of Food Production. (10.12.2012). Grain bar containing amino-acid vitamin-and-mineral complex and bar production method. Patent RU 2468606, MPK8 A23L 1/10, A23L 1/164, A23G 3/00. Appl. № 2010122252/13. Filed 01.06.2010. Bull. № 34. Available: https://patents.google.com/patent/RU2468606C2/en
- Levchenko, M. A., Tarasenko, N. A.; assignee: Kuban State Technological University. (20.10.2016). Kompozitsiia dlia proizvodstva sportivnyh batonchikov. Patent RU 2599821, MPK8 A23G 3/00, A23L 33/00, A23L 11/00. Appl. № 2015130934/13. Filed 24.07.2015. Bull. № 29. Available: http://www.findpatent.ru/patent/259/2599821.html
- Gandhi, A. P., Taimini, V. (2009). Organoleptic and nutritiona l assessment of sesame (Sesame indicum, L.) biscuits. Asian Journal of Food and Agro-Industry, 2 (2), 87–92.
- Zubtsov, V. A., Osipova, L. L., Lebedeva, T. I. (2002). L'nianoe semia, ego sostav i svoistva. Zhurnal Rossiiskogo himicheskogo obshchestva im. D. I. Mendeleeva, 2, 14–16.
- Belinska, A. (2011). Tekhnolohiia kupazhovanoi olii pidvyshchenoi biolohichnoi tsinnosti. Kharkiv, 230.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2017 Anna Belinska, Sergiy Bochkarev, Tatiana Matveeva, Lidiya Krichkovska, Iryna Petrova, Sergey Petrov
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Закріплення та умови передачі авторських прав (ідентифікація авторства) здійснюється у Ліцензійному договорі. Зокрема, автори залишають за собою право на авторство свого рукопису та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY. При цьому вони мають право укладати самостійно додаткові угоди, що стосуються неексклюзивного поширення роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом, але за умови збереження посилання на першу публікацію статті в цьому журналі.