Удосконалення ІЧ-випромінювача для створення безрефлекторної сушарки рослинної сировини

Автор(и)

  • Lyudmila Kiptelaya Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-8593-9142
  • Andrii Zahorulko Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0002-7182-1733
  • Aleksey Zagorulko Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0003-1186-3832
  • Bogdan Liashenko Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051, Україна https://orcid.org/0000-0001-7228-8814

DOI:

https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.98068

Ключові слова:

гнучкий плівковий резистивний електронагрівач, безрефлекторні ІЧ-сушарки рослинної сировини, якість сушених напівфабрикатів

Анотація

Удосконалено ІЧ-випромінювач на основі гнучкого плівкового резистивного електронагрівача випромінювального типу для створення безрефлекторних ІЧ-сушарок рослинної сировини. Це забезпечить зменшення металоємності устаткування, рівномірність розподілу теплових потоків на приймальних поверхнях (сітчастих піддонах із сировиною) та підвищить якість отримуваних сушених напівфабрикатів. Досліджено поглинальну здатність рослинної сировини, що підтверджує ефективність використання вдосконаленого ІЧ-випромінювача.

Біографії авторів

Lyudmila Kiptelaya, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Доктор технічних наук, професор

Кафедра процесів, апаратів та автоматизації харчових виробництв

Andrii Zahorulko, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, асистент

Кафедра процесів, апаратів та автоматизації харчових виробництв

Aleksey Zagorulko, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра процесів, апаратів та автоматизації харчових виробництв

Bogdan Liashenko, Харківський державний університет харчування та торгівлі, вул. Клочківська, 333, м. Харків, Україна, 61051

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра процесів, апаратів та автоматизації харчових виробництв

Посилання

  1. Kiseleva, T. F. (2007). Tehnologiia sushki. Educational-methodical complex. Kemerovo: Kemerovo Technological Institute of Food Industry, 117.
  2. Zavalii, A. A., Yanovich, I. V., Lago, L. A. (2010). Sravnitel'naia otsenka energeticheskih zatrat pri sushke produktov pitaniia infrakrasnym i konvektivnym sposobami v ustroistvah kamernogo tipa. Food science and technology, 3, 128–132.
  3. Snezhkin, Yu. F., Boriak, L. A., Havin, A. A.; Institute of Engineering Thermophysics of National Academy of Sciences of Ukraine. (2004). Energosberegaiushchie teplotehnologii proizvodstva pishchevyh poroshkov iz vtorichnyh syr'evyh resursov. Kyiv: Naukova dumka, 228.
  4. Promyslovi susharky. TOV «Kompaniia «Tekhnoprom-Produkt». Available: http://tehnoprom.vn.ua/ua/
  5. Monocrystal. Heating systems. Available: http://monocrystal.com.ua/index.php
  6. Cherevko, A. I., Kiptelaia, L. V., Mihailov, V. M., Zagorulko, A. E. (2009). Progressivnye protsessy kontsentrirovaniia netraditsionnogo plooovoshchnogo syr'ia. Kharkiv: KhSUFTT, 241.
  7. Ginzburg, A. S., Liahovitskii, B. M. (1971). Generatory IK-izlucheniia dlia pishchevoi promyshlennosti (obzor). Moscow: TsNIITEIlegpishchemash, 71.
  8. Karpov, V. N., Rakutko, S. A. (2009). Energosberezhenie v opticheskih elektrotehnologiiah APK. St. Petersburg: SPbGAU, 100.
  9. Sabadash, S. M., Yakuba, O. R., Tarelnyk, V. B. (2008). Doslidzhennia protsesu sushinnia kharchovykh produktiv u psevdozridzhenomu shari. Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva i torhivli, 2 (8), 296–303.
  10. Kasatkin, V. V., Shumilova, I. Sh. (2006). Sushka termolabil'nyh materialov na ustanovkah nepreryvnogo deistviia. Pishchevaia promyshlennost', 10, 12–13.
  11. Aktaş, M., Şevik, S., Amini, A., Khanlari, A. (2016). Analysis of drying of melon in a solar-heat recovery assisted infrared dryer. Solar Energy, 137, 500–515. doi:10.1016/j.solener.2016.08.036
  12. Musembi, M. N., Kiptoo, K. S., Yuichi, N. (2016). Design and Analysis of Solar Dryer for Mid-Latitude Region. Energy Procedia, 100, 98–110. doi:10.1016/j.egypro.2016.10.145
  13. Hebbar, H. U., Vishwanathan, K. H., Ramesh, M. N. (2004). Development of combined infrared and hot air dryer for vegetables. Journal of Food Engineering, 65 (4), 557–563. doi:10.1016/j.jfoodeng.2004.02.020
  14. Kiranoudis, C. T., Maroulis, Z. B., Marinos-Kouris, D., Tsamparlis, M. (1997). Design of tray dryers for food dehydration. Journal of Food Engineering, 32 (3), 269–291. doi:10.1016/s0260-8774(97)00010-1
  15. Pan, Z., Venkitasamy, C., Li, X. (2016). Infrared Processing of Foods. Reference Module in Food Science. Elsevier BV, 12. doi:10.1016/b978-0-08-100596-5.03105-x
  16. Cherevko, O. I., Kiptela, L. V.; assignee: Kharkiv State University of Food Technology and Trade. (26.08.2014). ICh-susharka dlia sushinnia orhanichnoi roslynnoi syrovyny. Patent UA 106461 C2, MPK A23N 12/08 V01D 1/00. Appl. № а201314949. Filed 20.12.2013. Bull. № 16, 5. Available: http://uapatents.com/6-106461-ich-susharka-dlya-sushinnya-organichno-roslinno-sirovini.html
  17. OWEN LLC. Available: http://www.owen.ru/en
  18. Zagorulko, A. M., Zagorulko, O. Ye.; assignee: Kharkiv State University of Food Technology and Trade. (24.06.2016). Hnuchkyi plivkovyi rezystyvnyi elektronahrivach vyprominiuiuchoho typu. Patent UA 108041 U, MPK G05D 23/19, B01D 1/22, H05B 3/36. Appl. № u201600827. Filed 02.02.2016. Bull. № 12, 4. Available: http://uapatents.com/5-108041-gnuchkijj-plivkovijj-rezistivnijj-elektronagrivach-viprominyuyuchogo-tipu.html
  19. Oborudovanie. Royal Walnuts. Available: http://www.royal-walnuts.com.ua/oborudovanie
  20. EL-A VERFAHRENSTECHNIK GMBH. EUROPAGES. Available: http://www.europages.com.ru/ELA-VERFAHRENSTECHNIK-GMBH/DEU287468-00101.html

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-03-30

Як цитувати

Kiptelaya, L., Zahorulko, A., Zagorulko, A., & Liashenko, B. (2017). Удосконалення ІЧ-випромінювача для створення безрефлекторної сушарки рослинної сировини. Technology Audit and Production Reserves, 2(3(34), 17–22. https://doi.org/10.15587/2312-8372.2017.98068

Номер

Розділ

Технології виробництва харчування: Оригінальне дослідження