Дослідження понятійно-категоріального апарату рекрутингу на промислових підприємствах.

Автор(и)

  • Валерія Вадимівна Ващенко ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет», м. Маріуполь, Україна

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6407.14.2016.105954

Ключові слова:

рекрутинг, відбір, набір персоналу, кандидати, процес пошуку, найм персоналу.

Анотація

В умовах інтелектуалізації економіки особливе місце посідають кадри підприємства. Актуальним стає питання формування персоналу, адже деякі науковці та керівники підприємств вважають, що основою ефективного бізнесу є саме висококваліфікований персонал. Формування персоналу можна здійснювати як за допомогою зовнішніх організацій (кадрових агентств, рекрутингових агентств, центрів зайнятості), так і в результаті внутрішньої кадрової ротації. Так, з одного боку, рекрутинг – процес створення бази даних про працівників, з іншого боку – це створення процедури залучення та первинного підбору, а з третього – бізнес-процес. На сьогоднішній день на українському ринку праці значною мірою копіюються економічні механізми західних країн. Відповідно розширюється кількість і різновид інструментів у сфері набору кадрів. Залучити працівників можливо як власними силами, так і за допомогою сторонніх організацій, тому все більше розширюють свою діяльність кадрові та рекрутингові агентства агенства, трудові біржі. Рекрутинг нещодавно увійшов на український ринок праці та посів на ньому чи не останнє місце. Хоча вартість послуг є значною, але результат повністю задовольняє потребам керівників. Рекрутинг включає певні технології підбору персоналу та обов’язкове виконання етичних принципів відносно кандидатів на роботу, замовників та колег з рекрутингового ринку. Рекрутинг, перш ніж прийшов до певної гілки в економіці країни, пройшов довгий шлях свого становлення.

Біографія автора

Валерія Вадимівна Ващенко, ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет», м. Маріуполь

аспірант

Посилання

Англо-русский тематический словарь. – Харьков : Изд. центр»Единорог», 1995. – 512 с.

Качан К. П. Управління трудовими ресурсами / К. П. Качан, Д. Г. Шушпанов. – К . : Юридична книга, 2005. – 359 с.

Лавріненко О. В. Суспільні відносини з добору кадрів як складник предмета галузі трудового права: дискусійні аспекти правової характеристики та механізму їхньої реалізації// Проблеми правознавства та правоохоронної діяльності. –2009. – № 3. – С. 174–182.

Божанова В. Ю., Русінко М. І. Вплив розвитку консалтингу напідвищення ефективності організаційного процесу на підприємстві // Економічний простір. – 2008. – № 12/2. – С. 35–40.

Иванов А. Е. Как закрыть вакансию. Органайзер рекрутера / А.Е. Иванов. — Москва : Вершина, 2006. – 224 с:

Управление человеческими ресурсами / под ред. М. Пула,М. Уориера. – СПб. : Питер, 2002. – 1200 с.

Бакирова Г. Х. Управление человеческими ресурсами. – СПб.:Речь, 2003. – 152 с.

Аллин О. Н., Сальникова Н. И. Кадры для эффективного бизнеса. Подбор и мотивация персонала. – М. : Генезис, 2005. – 248 с.

Егоршин А. П. Управление персоналом : учебник для вузов. -4-е изд., испр. – Н. Новгород : НИМБ, 2003. – 720 с.

Грэхем Х. Т., Беннетт Р. Управление человеческими ресурсами:Учеб. пособие для вузов / пер. с англ. под ред. Т. Ю. Базароваи Б. Л. Еремина. — М. : ЮНИТИ-ДАНА, 2003. – 598 с.

А. Лухманова, А. Сидорова Диагностика соискателя: Формирование кадрового состава. – М. : ООО «Журнал» Управлениеперсоналом. – 2005. – 60 с.

Самыгин С. И., Столяренко Л. Д. Менеджмент персонала. —Ростов н/д : Феникс, 1997 – 480 с.

Розанова В. А. Психология управления : учебное пособие. – М.:»Журнал» Управление персоналом. – 2003. – 416 с.

Щёкин Г. Организация и психология управления персоналом :учебно-методич. пособие. – К.: МАУП. – 2002. – 832 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-12-29

Номер

Розділ

Статті