Формування кадрової стратегії великого промислового підприємства сходу України в умовах кризи.

Автор(и)

  • Тетяна Михайлівна Шестакова Приазовський державний технічний університет, м. Маріуполь, Україна https://orcid.org/0000-0003-3369-9738

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6407.15.2017.135176

Ключові слова:

персонал, стратегія, оптимізація чисельності, звільнення, скорочення штатів.

Анотація

У статті розглядаються деякі аспекти формування кадрової стратегії великого промислового підприємства. Відзначено, що в сучасних умовах вирішальним чинником підвищення конкурентоспроможності підприємства є стратегічне управління, однією з головних складових якого є кадрова стратегія. У статті виділені наступні фактори, що обумовлюють підвищення ролі управління персоналом на промислових підприємствах сходу України: зростання безробіття в результаті кризових явищ в економіці; значний вплив промислових підприємств, більшість з яких є містоутворюючими, на соціально-політичні та економічні процеси в регіоні; посилення соціальної напруженості, викликаної безробіттям, військовими діями. Зазначено, що, незважаючи на достатню розробленість даної тематики, при формуванні кадрової стратегії недостатньо уваги приділяється питанням стратегічного управління оптимізацією персоналу, визначенню стратегічних напрямків скорочення штатів. Запропонована схема формування кадрової стратегії, рекомендовано розробляти окремий блок, що включає напрями роботи з оптимізації чисельності персоналу. Виділено п'ять етапів процесу оптимізації чисельності персоналу: підготовчий, інформаційний, консультативний, підтримки, усунення негативних наслідків скорочення працівників. Детально розглянуті конкретні заходи щодо організації роботи зі звільненими, робітниками, що звільняються, і персоналом, що залишається на підприємстві. З урахуванням зарубіжного досвіду, на великих промислових підприємствах пропонується розробити програму «Alumni network» («Мережа колишніх працівників»). Рекомендовано ввести посаду «спеціаліста по звільненям», сформувати формалізовану і документально підтверджену систему відносин, що базується на єдиній інформаційній платформі − дані про звільнених працівників не видаляти з загальної бази даних про кадровий склад підприємства, як це робиться зараз, а виділяти в окремий масив даних.

Біографія автора

Тетяна Михайлівна Шестакова, Приазовський державний технічний університет, м. Маріуполь

старший викладач

Посилання

1. Управление персоналом организации: учеб. / под ред. А.Я. Кибанова. − М. : ИНФРА М, 2005 − 638 с.

2. Митин А.Н. Кадровая политика и ее новые ценности. Основы управления в условиях критических изменений: учеб. пособие / А.Н. Митин. – Екатеринбург : УрАГС, 2000.

3. Мескон М. Основы менеджмента: пер. с англ. / М. Мескон, М. Альберт, Ф. Хедоури. − М. : Дело, 1997. − 704 с.

4. Скавитин А.В. Управление сокращением персонала: опыт Великобритании / А. В.Скавитин // Менеджмент в России и за рубежом. – 2004. – №2. – С.65 - 69.

5. Кольцова Л. Управление уволенным персоналом [Электронный ресурс] / Л.Кольцова. – Режим доступа: http://www.pro-personal.ru/article/8426-upravlenie-uvolennym-personalom

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-05-17

Номер

Розділ

Статті