МІСЦЕ АГРОТЕХНОЛОГІЧНИХ СИСТЕМ У ВИРІШЕННІ ЕКОЛОГІЧНИХ І ЕКОНОМІЧНИХ ПРОБЛЕМ РЕГІОНІВ

Автор(и)

  • Тетяна Олександрівна Чайка кафедра землеробства і агрохімії ім. В.І. Сазанова, Україна
  • Олександр Олександрович Сєров кафедра маркетингу, Полтавська державна аграрна академія, м. Полтава, Україна
  • Ярослав Володимирович Галінський кафедра екології, охорони навколишнього середовища та збалансованого природокористування, Полтавська державна аграрна академія, м. Полтава, Україна

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6407.10.2014.35366

Ключові слова:

інноваційна діяльність, агротехнологічна система, агропромисловий комплекс, технополіс, наукоград, кластер, інноваційне агромісто

Анотація

У статті обґрунтовано необхідність впровадження інноваційних технологій у сільськогосподарське виробництво з метою забезпечення екологічних, економічних, соціальних, технологічних та енергетичних переваг на регіональному рівні. Наведено стан інноваційної діяльності у промисловості за 2011-2012 рр. Обґрунтована необхідність науково-обгрунтованого підходу до розміщення агротехнологічних систем з урахуванням особливостей агроекологічного районування регіонів. Досліджено особливості створення, законодавчого регулювання та діяльності наукоградів у Російській Федерації. Визначено тотожність наукоградів до західних технополісів, які створенні з метою випуску наукоємної продукції та прискорення технічного розвитку. Наведена статистика науково-технічних зон за країнами. Розглянуто проекти  з підтримки та розвитку високих технологій в Білорусії – Парки високих технологій, в яких створене унікальне сприятливе середовище для розвитку бізнесу в області інформаційних технологій шляхом поєднання податкових пільг з добре підготовленими фахівцями для ІТ-галузі. Наведена висока ефективність їх діяльності, що забезпечує  щорічне постачання інформаційних продуктів на суму від 50 до 100 млн дол. США. Запропоновано у контексті державної політики інноваційного розвитку вищої професійної освіти створити в Україні регіональні аграрні кластери бізнес-освіти на базі вищих аграрних закладів. Визначено передумови створення інноваційних агроміст на державному, регіональному, територіальному та інших рівнях з метою вирішення екологічних і економічних проблем регіонів

Біографії авторів

Тетяна Олександрівна Чайка, кафедра землеробства і агрохімії ім. В.І. Сазанова

к.е.н., доцент

Олександр Олександрович Сєров, кафедра маркетингу, Полтавська державна аграрна академія, м. Полтава

здобувач

Ярослав Володимирович Галінський, кафедра екології, охорони навколишнього середовища та збалансованого природокористування, Полтавська державна аграрна академія, м. Полтава

аспірант

Посилання

Шуст О.А. До питання формування інноваційної інфраструктури в АПК / О.А. Шуст [Електронний ресурс]. — Режим доступу : http://www.nbuv.gov.ua/portal/chem_biol/nvnau/2010_154_2/10soa.pdf.

Чайка Т. О. Розвиток виробництва органічної продукції в аграрному секторі економіки України : монографія / Т. О. Чайка. — Донецьк : Вид-во «Ноулідж» (донецьке відділення), 2013. — 320 с.

Наукова та інноваційна діяльність в Україні : стат. збірник / Відповідальний за випуск І.В. Калачова. — К., 2013. — 287 с.

McKelvey M. (1991), How do National Systems of Innovation Differ?: A Critical Analysis of Porter, Freeman, Lundvall and Nelson, "Rethinking Economics: Markets, Technology and Economic Evolution", Edward Elgar. — 102 p.

О статусе наукограда Российской Федерации: Федеральный закон от 07.04.1999 г. №70-ФЗ [Электронный ресурс]. — Режим доступа : http://femida.info/35/fzosnrf001.htm.

Долголаптев А. Наукоград это то, где начинается инновационная экономика в стране [Электронный ресурс] / А. Долголаптев. — Режим доступа : http://www.ras.ru/digest/showdnews.aspx?id=c48736d2-8a2d-4f61-bad0-5b7c5c21c8ec&_Language=ru.

Парк высоких технологий [Электронный ресурс]. — Режим доступа : http://www.park.by.

Михайлова Л.І. Людський капітал: формування та розвиток в сільських регіонах : [монографія] / Л.І. Михайлова. — К. : ЦУЛ, 2008. — 388 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-05-08