Погоріла М. О. Проблемні питання підготовки фахівців з управління інтелектуальною власністю на сучасному етапі інноваційного розвитку економіки України

Автор(и)

  • Мария Александровна Погорелая Национальная Металлургическая академия Украины, г. Днепропетровск, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6407.10.2014.36379

Ключові слова:

підготовка кадрів, освітні стандарти, навчальна дисципліна, професійна діяльність, освітньо-кваліфікаційний рівень, навчальна спеціальність, виробничі функції

Анотація

У статті розглянуті особливості підготовки фахівців у сфері інтелектуальної власності. Відмічено, що на сучасному етапі інноваційного розвитку економіки України державі потрібні фахівці, здатні на високому професійному рівні вирішувати виникаючі завдання у сфері створення і використання інноваційних продуктів на рівні об’єктів інтелектуальної власності. Обґрунтовано, що в країні ведеться цілеспрямована робота по розвитку державної системи підготовки кадрів для професійної діяльності у сфері інтелектуальної власності: розроблена Концепція і прийнята Програма розвитку державної системи правової охорони інтелектуальної власності, відкрита навчальна спеціальність «Інтелектуальна власність», по якій більше півтора десятка вищих навчальних закладів здійснює навчання магістрів і спеціалістів, розроблені державні галузеві стандарти вищої освіти з підготовки кадрів кваліфікації «Професіонал інтелектуальної власності». Використовуючи методологію компетентністного підходу, автор проаналізував систему підготовки майбутніх професіоналів інтелектуальної власності і виявив проблемні питання, пов’язані безпосередньо з навчанням. Найбільш значимі проблемні питання, на думку автора, стосуються переліку і змісту нормативних навчальних дисциплін. Автором виявлені також деякі причини, які призводять до виникнення проблемних питань на сучасному етапі підготовки фахівців інтелектуальної власності. Зокрема, однією з таких причин названа гармонізація законодавства України з законодавством Європейського Союзу, яка вимагає від вітчизняних фахівців додаткових знань в області міжнародного і європейського права. Запропоновані шляхи вирішення деяких з проблемних питань. Зокрема, проблемні питання, що стосуються переліку і фактичного об’єму нормативних дисциплін, запропоновано вирішувати шляхом введення додаткових дисциплін у варіативну частину освітніх програм. У статті висловлена також думка про необхідність вдосконалення діючих державних галузевих стандартів вищої освіти за фахом «Інтелектуальна власність».

Біографія автора

Мария Александровна Погорелая, Национальная Металлургическая академия Украины, г. Днепропетровск

аспирант кафедры интеллектуальной собственности

Посилання

Андрощук Г.О. Підготовка спеціалістів у сфері інтелектуальної власності та інноваційної діяльності в Україні: стан та проблеми / Г.О. Андрощук // Матеріали ХІ Всеукраїнської науково-практичної конференції «Проблеми підготовки фахівців з інтелектуальної власності, інформаційно-аналітичної та інноваційної діяльності в Україні». – К.: Інститут інтелектуальної власності. Одеської національної юридичної академії в м. Києві, 2011, С.7–22.

Корновенко С.В. Інтелектуальна власність як категорія сучасного освітянського простору України / С.В. Корновенко // Матеріали ХІІ Всеукраїнської науково-методичної конференції «Проблеми підготовки фахівців з інтелектуальної власності, інформаційно-аналітичної та інноваційної діяльності в Україні». – К.: Інститут інтелектуальної власності Національного університету «Одеська юридична академія» в м. Києві, 2012, С. 105 – 110.

Погоріла М.О. Про деякі проблеми в управлінні професійною підготовкою фахівців з інтелектуальної власності / М.О Погоріла, М.А. Резнік // Матеріали ХІІІ Всеукраїнської науково-методичної конференції «Проблеми підготовки фахівців з інтелектуальної власності, інформаційно-аналітичної та інноваційної діяльності в Україні». – К.: Інститут інтелектуальної власності Національного університету «Одеська юридична академія» в м. Києві, 2013, С. 105 – 110.

Резнік М.А. Управління системою професійної підготовки фахівців з інтелектуальної власності. / М.А Резнік, М.О. Погоріла // Новости науки Приднепровья. Серия: Инженерные дисциплины. – 2012. – сентябрь-октябрь (№5-6). – С. 38 – 42.

Концепція розвитку державної системи правової охорони інтелектуальної власності на 2009–2014 роки [Електронний ресурс]. – Режим доступу: sips.gov.ua/ua/konts9-14.html‎

Програма розвитку державної системи правової охорони інтелектуальної власності на 2009–2014 роки [Електронний ресурс]. – Режим доступу: – sips.gov.ua/ua/progrrozv9-14.html‎

Погоріла М.О., Резнік М.А. Про деякі проблеми в управлінні проектом гармонізації законодавства України з питань інтелектуальної власності щодо законодавства Європейського Союзу // Гармонізація законодавства України з питань інтелектуальної власності щодо законодавства Євросоюзу: Збірник наукових праць Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих вчених та студентів з проблем інтелектуальної власності. – Маріуполь: ДВНЗ «ПДТУ», 2013. – С. 156 – 160.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-05-08