Томарева-Патлахова В.В. Концептуальна модель соціально-економічного розвитку країни та її регіонів в контексті економічних реформ

Автор(и)

  • В. В. Томарева-Патлахова Классический приватный университет, г. Запорожье, Україна

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6407.12.2015.76077

Ключові слова:

державна регіональна політика, модель регіонального розвитку, регіон, кластер, продуктивні фактори, стійкі фактори, конкурентоспроможність регіону, економічні реформи.

Анотація

У статті обґрунтовано вибір і групування факторів і умов соціально-економічного розвитку регіону, які в подальшому стають ключовими характеристиками конкурентоспроможності регіону. Ці фактори, які слід враховувати при виконанні економічних реформ, повинні обґрунтовуватися еволюцією поділу праці і відтворення в регіоні або групі регіонів. З огляду на поетапний характер реформ і вимоги конкурентного середовища регіону, яка формується під впливом об'єктивних чинників, автор виявив взаємозв'язок між ключовими характеристиками соціально-економічного розвитку регіону і якістю їх управління в рамках концептуальної моделі регіонального розвитку. При цьому управління здійснюється на оперативному, тактичному і стратегічному рівні державної регіональної політики. У статті підкреслюється, що кожен рівень забезпечується своєю групою факторів. Сформульовано принципи концептуальної моделі регіонального розвитку з урахуванням ступенчатости державної регіональної політики на різних рівнях управління. Така ступенчатость має на увазі забезпечення конкурентоспроможності регіону за рахунок розвитку факторів забезпечують (оперативний рівень управління), факторів продуктивних (тактичний рівень управління) і стійких факторів (стратегічний рівень управління). Автор зазначає, що концептуальна модель соціально-економічного розвитку регіонів при реалізації економічних реформ повинна передбачати використання забезпечують чинників для підтримки розвитку чинників продуктивної і стійкої групи факторів, а не навпаки. У статті запропоновано схему моделі регіонального розвитку для виконання економічних реформ в рамках державної регіональної політики. Виконання основних напрямків реформ повинні базуватися на відповідних об'єктивних факторах. Для реалізації такої моделі запропоновано теоретичний підхід до ефективного механізму державного моніторингу для виконання економічних реформ.

Біографія автора

В. В. Томарева-Патлахова, Классический приватный университет, г. Запорожье

к.э.н., доцент

Посилання

Про затвердження Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року [Електронний ресурс] / Постанова Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014 р. № 385. – Режим доступу: http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/385-2014-%D0%BF

Гордієнко Т.М. Розвиток регіональної економіки в контексті економічної кризи / Т.М. Гордієнко // Актуальні проблеми економіки. – 2010. – № 6(108). – С. 162–166.

Желюк Т. Моделювання динаміки соціально-економічного розвитку: макро- та мезоекономічні аспекти / Т. Желюк // Вісник Тернопільського державного економічного університету. – 2007. – № 1. – С. 22–39.

Томарева-Патлахова В.В. Моделі регіонального розвитку в контексті економічних реформ / В.В. Томарева-Патлахова // Держава та регіони: Серія. Економіка та підприємництво. – 2013. № 1. – C. 76–80.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-12-03