Markina I.A. Socio-economic forecast of the role of the Ukrainian food industry in ensuring the consumer needs of the country’s population in food.

Authors

  • Ірина Анатоліївна Маркіна м. Полтава, Полтавська державна аграрна академія, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6407.12.2015.95863

Keywords:

socio-economic forecast, complex food, consumption, needs of the population, self-sufficiency, food, equations trend.

Abstract

The paper is dedicated to the determination of the conditions for ensuring the effective functioning of the domestic food complex in the consumer oriented market. The forecast value of the volume of food production by population of Ukraine in 2000-2013 is defined by author. The special equations of linear and quadratic dependence of the trend line of the main types of production of food products in Ukraine are prepared in order to obtain the predicted values output in 2014 – 2019. The feasibility of using a quadratic trend is proved, because the sum of the deviations between the actual and planned values of the volume of production of each type of food product in the process of quadratic equation construction of the trend line is smaller than the similar sum of a linear dependence. The actual and predicted values of self-sufficiency level of the main types of food products in 2000-2019 are defined in order to conduct a proper assessment of the effective functioning of the Ukrainian food complex. The calculated average approximation error for quadratic trend of each type of food product is less than the same indicator calculated for linear equation of the trend line. On the basis of the above indicators the predicted values of self-sufficiency indicators of the main types of food products for the same period of time are defined by author.

Author Biography

Ірина Анатоліївна Маркіна, м. Полтава, Полтавська державна аграрна академія

професор кафедри менеджменту, д.е.н., професор

References

Баланси споживання основних продуктів харчування населенням України за 2012 рік : статистичний збірник / за ред. Н. С. Власенка. – К. : Державна служба статистики України, 2013. – 56 c.

Баланси споживання основних продуктів харчування населенням України за 2013 рік : статистичний збірник / за ред. Н. С. Власенка. – К. : Державна служба статистики України, 2014. – 56 c.

Продовольчий комплекс України: стан і перспективи розвитку / Л. В. Дейнеко, А. О. Коваленко, П. І. Коренюк, Е. І. Шелудько; за ред. чл.-кор. НАН України Б. М. Данилишина. – К. : Наук. думка, 2007. – 276 с.

Сенишин О. С. Метод екстраполяції трендів як важливий інструмент ділового планування // Вісник Львівського університету Серія економічна. Випуск 33. – Львів: ЛНУ імені Івана Франка, 2004. – С. 406 – 410.

Статистичний щорічник України за 2012 рік : статистичний збірник; за ред. О. Г. Осауленка. – К. : Державна Служба Статистики України, 2013. – 552 c.

Food and Agricultural Organization of the United Nation [Електронний ресурс] / FAOSTAT 2011. – Режим доступу до докум. : http: //faostat3. fao. org/ faostat-gateway/go/to/download/T/TP/E.

Scott L. Global Competitive Advantage and Overall Bilateral Complementary in Agriculture: Statistical Review / L. Scott, T. L. Vollrath, United States Department of Agriculture, Economic Research Service // Statistical Bulletin. – № 850. – Washington, 1992. – 182 р.

WTO Annual Report 2013. International Trade Statistics 2013 [Електронний ресурс] / WTO Organization. – Режим доступу до докум. : www.wto.org/english/res_e/statis_e/its2013_e/stats2013_e.pdf.

Published

2015-12-03