ТЕОРЕТИКО – МЕТОДОЛОГІЧНІ ПІДХОДИ ЩОДО УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРОДУКЦІЇ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА

Автор(и)

  • Pavlo Soloshenko Associate Professor of Economics and intellectual property SHEI "PSTU", Ph.D., Associate Professor,
  • Bogdan Bogdan Fedyanin "Priazovsky State Technical University", Mariupol,

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6407.17.2018.146764

Ключові слова:

промислове підприємство, система управління якістю, якість продукції, моделювання, класифікація.

Анотація

В статті наведено огляд теоретико – метологічних підходів до управління якістю продукції на промислових підприємствах. Визначено, що конкурентоспроможні промислові підприємства мають сертифікати якості і документацію, впроваджена система управління якістю, впровадження інтегрованих систем управління, що забезпечують охорону навколишнього середовища, здоров'я та праці, принципи корпоративної соціальної відповідальності, як для її співробітників і населення в цілому. Зазначено, що нинішні тенденції в галузі висунули на перший план конкурентноспроможність вітчизняних підприємств, яка тісно пов'язана з постійним поліпшенням якості продукту, поліпшенням ефективності менеджменту якості, беручи до уваги потреби усіх зацікавлених. Нинішні тенденції в галузі висунули на перший план конкурентноспроможність вітчизняних підприємств, яка тісно пов'язана з постійним поліпшенням якості продукту, поліпшенням ефективності менеджменту якості, беручи до уваги потреби усіх зацікавлених сторін. Зазначено, що сучасний споживач, як правило, має можливість вибору продуктів, а також якість продукту, який вважається необхідним серед конкурентних учасників ринку, продукт повинен мати унікальні характеристики які варіюються відповідно до потреб споживача, що міняються.

Біографії авторів

Pavlo Soloshenko, Associate Professor of Economics and intellectual property SHEI "PSTU", Ph.D., Associate Professor

Associate Professor of Economics and intellectual property SHEI "PSTU", Ph.D., Associate Professor

Bogdan Bogdan Fedyanin, "Priazovsky State Technical University", Mariupol

student - master's degree in the educational program "Quality, standardization and certification"

Посилання

Перелік використаних джерел:

1. Ілляшенко С.М., Маркетингова товарна політика: Підручник. - Суми: ВТД “Університетська книга”, 2005. - 234 с.

2. Іванілов О.С. Економіка. Підручник [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://pidruchniki.com/15980223/ekonomika/yakist_produktsiyi_poslug_ekonomichna_kategoriya

3. Економіка аграрних підприємств [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://posibniki.com.ua/catalog-ekonomika-agrarnih-pidpriemstv---andriychuk-v-g

4. Економіка підприємства [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://library.if.ua/book/20/1628.html

5. Ткачук Л. М., Калугаряну Т. К. Якість продукції: методологічні та прикладні аспекти //Ефективна економіка. – 2013. - № 5 [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=2018

7. Архіпов В. В., Іванникова Т. В., Архіпова А. В. Ресторанна справа: Асортимент, технологія і управління якістю продукції в сучасному ресторані; Навчальний посібник. — К.: Фірма «ІЙКОС», Центр навчальної літератури, 2007. — 382 с. [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://tourism-book.com/pbooks/book-83/ua/chapter-3317/

8. Minakshi Jain, Product Quality: Definition, Characteristics and Importance [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.yourarticlelibrary.com/products/quality/product-quality-definition-characteristics-and-importance/90711

9. Томохова И.Н., Рыжова Н.А. Классификация средств и методов управления качеством [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.cfin.ru/management/iso9000/qm/meths_classification.shtml

6. Конащук В.Л., Робота Д.Г. Вплив якості продукції на конкурентоспроможність [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.zgia.zp.ua/gazeta/evzdia_8_115.pdf

10. Zhihai Zhang, Developing a TQM Quality Management Method Model [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.499.8900&rep=rep1&type=pdf

References:

1. Ilyashenko S.M. (2005), "Marketing Commodity Policy", ["Marketingova tovarna polіtika"], textbook, Sumy, VTD "University Book", 234 p.

2. Ivanilov O.S. "Economy" ["Ekonomіka"], textbook [electronic resource], available at: https://idruchniki.com/15980223/economics/yakist_produktsiyi_poslug_ekonomichna_kategoriya

3. "Economics of agrarian enterprises", ["Ekonomіka agrarnih pіdpriеmstv"], [electronic resource], available at: http://posibniki.com.ua/catalog-ekonomikaa-agrarnih-pidpriemstv---andriychuk-v-g

4. "Economy of the enterprise", ["Ekonomіka pіdpriеmstva"], [electronic resource], available at: https://library.if.ua/book/20/1628.html

5. Tkachuk L.M., Kalugaryan T.K., (2013), "Product quality methodological and applied aspects", ["Jakіst' produkcії: metodologіchnі ta prikladnі aspekti"], Effective economy, No. 5 [electronic resource], available at: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=2018

6. Konashchuk V.L., Robot D.G. "Impact of Product Quality on Competitiveness", ["Vpliv jakostі produkcії na konkurentospromozhnіst'"], [electronic resource] available at: http://www.zgia.zp.ua/gazeta/evzdia_8_115.pdf

7. Arkhipov V.V., Ivannikova T.V., Arkhipova A.V. (2007), "Restaurant business assortment, technology and product quality management in a modern restaurant", ["Restoranna sprava: Asortiment, tehnologіja і upravlіnnja jakіstju produkcії v suchasnomu restorani"], tutorial, K., Firm "IIKOS", Center for Educational Literature, 382 p. [electronic resource], available at: https://tourism-book.com/pbooks/book-83/ua/chapter-3317/

8. Minakashi Jain, "Product Quality: Definitions, Characteristics and Values", [electronic resource], available at: http://www.yourarticlelibrary.com/products/quality/product-quality-definition-characteristics-and-importance/90711

9. Tomokhova I. N., Ryzhova N.A. "Classification of means and methods of quality management", ["Klassifikacija sredstv i metodov upravlenija kachestvom"], [electronic resource], available at: https://www.cfin.ru/management/iso9000/qm/meths_classification.shtml

10. Zhijiang Zhang, "TQM Quality Management Model Development", [electronic resource], available at: http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.499.8900&rep=rep1&type=pdf

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-05-31

Номер

Розділ

Статті