ТЕНДЕНЦІЇ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ РИНКУ ПРИРОДНИХ ЦУКРОЗАМІННИКІВ

Автор(и)

  • Костянтин Олександрович Новицький Інститут інноваційного провайдингу НААН, м. Київ, Україна

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6407.1.2013.15997

Ключові слова:

інновації, інноваційний розвиток, нові продукти, натуральні підсолоджувачі, природні цукрозамінники, ринок цукрозамінників, стевія

Анотація

Новицький К. О. Тенденції інноваційного розвитку ринку природних цукрозамінників.

В статті проаналізовано сучасний стан світового ринку природних цукрозамінників. Розглянуто процес формування  ринку цукрозамінників в Україні та його вплив на вітчизняний ринок цукру. Виявлено основні проблеми розвитку українського ринку цукрозамінників, в т. ч. відсутність дієвого контролю за використанням цукрозамінників та підсолоджувачів штучного походження. На основі дослідження російського ринку цукрозамінників, який має спільні закономірності розвитку з українським, виділено основні тенденції на цьому ринку. Висвітлено особливості російського ринку цукрозамінників, основні сегменти споживання підсолоджувачів і цукрозамінників, насамперед виробництво жувальної гумки, здорового харчування. Відмічено істотний потенціал для його зростання, засилля на ньому імпортних штучних підсолоджувачів, що несе небезпеку для здоров’я людини та тенденцію пошуку здорових продуктів з використанням природних підсолоджувачів, в першу чергу, – із стевії. Досліджено глобальний ринок природних цукрозамінників, насамперед, отриманих із стевії, як самий швидко зростаючий сегмент на ринку інтенсивних підсолоджувачів; найбільш затребувані галузі для застосування стевії, що виготовляють інноваційні продукти на основі стевії, основні країни, що швидко нарощують обсяги споживання продуктів на основі стевії. Показано роль споживачів в змінах, що відбуваються на ринку цукру та цукрозамінників. Обґрунтована необхідність прийняття необхідних законодавчих регуляторних актів, що сприятиме розвитку виробничих потужностей та забезпечить конкурентні позиції вітчизняним виробникам інноваційних продуктів на основі стевії.

Новицкий К. А. Тенденции инновационного развития рынка природных сахарозаменителей.

В статье проанализировано современное состояние мирового рынка природных сахарозаменителей. Рассмотрен процесс формирования  рынка сахарозаменителей в Украине и его влияние на отечественный рынок сахара. Выявлены основные проблемы развития украинского рынка сахарозаменителей, в т. ч. отсутствие действенного контроля за использованием сахарозаменителей и подсластителей искусственного происхождения. На основе исследования русского рынка сахарозаменителей, который имеет общие закономерности развития с украинским, выделены основные тенденции на этом рынке. Отражены особенности русского рынка сахарозаменителей, основные сегменты потребления подсластителей и сахарозаменителей, прежде всего, производство жевательной резинки, здорового питания. Отмечен существенный потенциал для его роста, засилье на нем импортных искусственных подсластителей, что несет опасность для здоровья человека и тенденцию поиска здоровых продуктов с использованием природных подсластителей, в первую очередь, – из стевии. Исследован глобальный рынок природных сахарозаменителей, прежде всего, полученных из стевии, как самый быстро растущий сегмент на рынке интенсивных подсластителей; наиболее востребованные отрасли для применения стевии, изготовляющих инновационные продукты на основе стевии, основные страны, быстро наращивающие объемы потребления продуктов на основе стевии. Показана роль потребителей в изменениях, происходящих на рынке сахара и сахарозаменителей. Обоснована необходимость принятия необходимых законодательных регуляторных актов, которые будут содействовать развитию производственных мощностей и обеспечит конкурентные позиции отечественным производителям инновационных продуктов на основе стевии.

Novitskiy K. Trends innovative market development of natural sweeteners.

Features market natural sweeteners and directions for its innovation. This article analyzes the current state of the world market natural sweeteners. Was considered the process of forming sweeteners market inUkraineand its impact on the native sugar market. Were revealed the basic problems of the Ukrainian sweeteners market, including the effective control lack over the sugar substitutes usage and artificial sweeteners. Based on the research of Russian market of sweeteners, which has common development patterns of the Ukrainian, highlighted key trends in this market. Were represented the peculiarities of the Russian market sweeteners, major sweeteners consumption segments and sugar substitutes, especially the production of chewing gum, healthy diet. Was marked a significant potential for its growth, the dominance it imported artificial sweeteners that pose a risk to human health and trend finding healthy foods with natural sweeteners, primarily - with stevia. Research on the global market natural sweeteners, primarily derived from stevia as the fastest growing market segment of intense sweeteners, the most popular area for use stevia, manufacturing innovative products based on stevia, the main countries that rapidly increasing consumption of products based on stevia. Was presented the role of consumers in the changes occurring on the sugar and sweeteners. Was justified the necessary legal regulations to facilitate the development of innovative capacity and ensure the native producers competitiveness of innovative products based on stevia.

Біографія автора

Костянтин Олександрович Новицький, Інститут інноваційного провайдингу НААН, м. Київ

здобувач

##submission.downloads##

Опубліковано

2013-03-28