СТАЛЕ СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО ЯК ВАЖЛИВИЙ КОМПОНЕНТ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ
DOI:
https://doi.org/10.31498/2225-6407.1.2013.16020Ключові слова:
економічна стійкість, екологічна стійкість та соціальна відповідальність, Цілі розвитку тисячоліття, сільськогосподарські НДДКРАнотація
Юсупова О. О. Стале сільське господарства як важливий компонент екологічної безпеки.
Показано, що хоча сільське господарство є джерелом існування значної кількості населення світу, в ньому переважають тенденції екстенсивного використання ресурсів та збільшення навантаження на навколишнє середовище. Це вимагає зміни моделі розвитку сільського господарства з метою зменшення його негативного впливу на навколишнє середовище, а також підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва. Метою статті є аналіз поняття сталого сільського господарства та його структурних елементів, а також впливу сталого сільського господарства на досягнення Цілей розвитку тисячоліття. Для реалізації сформульованої мети розглянуто еволюцію поняття сталого сільського господарства та різні підходи до його визначення. Виокремлено три ключові елементи сталого сільського господарства: економічну стійкість, екологічну стійкість, соціальну відповідальність. Економічна стійкість потребує від сільськогосподарських виробників використання методів, що позитивно впливають на продуктивність фермерського виробництва. Екологічно стійке сільське господарство характеризується екологічно безпечною практикою ведення сільськогосподарського бізнесу і позитивним впливом на природні ресурси. Соціальна відповідальність полягає у забезпеченні високої якості життя як сільськогосподарських виробників, так і місцевої громади. Наведено вісім цілей глобального розвитку, а також показано вплив сталого сільського господарства на реалізацію кожної цілі. Висвітлено питання важливості фінансування сільськогосподарських НДДКР.
Юсупова А. А. Устойчивое сельское хозяйство как важный компонент экологической безопасности.
Показано, что хотя сельское хозяйство является источником существования значительного количества населения мира, в нем преобладают тенденции экстенсивного использования ресурсов и увеличения нагрузки на окружающую среду. Это требует изменения модели развития сельского хозяйства с целью уменьшения его негативного воздействия на окружающую среду, а также повышения эффективности сельскохозяйственного производства. Целью статьи является анализ понятия устойчивого сельского хозяйства и его структурных элементов, а также влияния устойчивого сельского хозяйства на достижение Целей развития тысячелетия. Для реализации сформулированной цели рассмотрены эволюция понятия устойчивого сельского хозяйства и различные подходы к его определению. Выделены три ключевых элемента устойчивого сельского хозяйства: экономическая устойчивость, экологическая устойчивость, социальная ответственность. Экономическая устойчивость требует от сельскохозяйственных производителей использование методов, которые положительно влияют на производительность фермерского производства. Экологически устойчивое сельское хозяйство характеризуется экологически безопасной практикой ведения сельскохозяйственного бизнеса и положительным воздействием на природные ресурсы. Социальная ответственность заключается в обеспечении высокого качества жизни как сельскохозяйственных производителей, так и местной общины. Приведены восемь целей глобального развития, а также показано влияние устойчивого сельского хозяйства на реализацию каждой цели. Освещены вопросы важности финансирования сельскохозяйственных НИОКР.
Iusupova O. Sustainable agriculture as an important component of environmental security.
It is shown that although agriculture is a source for living of a large part of the global population, it’s still dominated by extensive use of resources and the increasingly heavier environmental burden. This requires change in agriculture development model, to reduce its negative effects for environment and enhance the efficiency of agricultural production. It can only be achieved by the sustainable development model. The article’s objective is to analyze the concept of sustainable agriculture, its structural components and influence on implementation of the Millennium Development Goals. The objective is realized by analyzing evolution of the sustainable agriculture concept and various approaches to its definition, proposed by international organizations or fixed in legal documents. Three key components of sustainable agriculture are outlined, economic sustainability, ecological sustainability, and social responsibility. Economic sustainability requires use of methods by agricultural producers, which have positive effects for farm productivity. Environmentally sustainable agriculture features ecologically safe practices of agricultural business and positive effects for natural resources and wild nature. Social responsibility means high living standards for agricultural producers and local communities. Eight goals of global development are given (Millennium Summit); effects of sustained agriculture for implementation of each goal are shown. The importance of agricultural R&D financing is highlighted.