Формування загальної політики з управління фінансовими ризиками на підприємстві.

Автор(и)

  • Ольга Іванівна Гапонюк Маріупольський державний університет, м. Маріуполь, Україна
  • Ірина Вікторівна Сірмаміїх Маріупольський державний університет, м. Маріуполь, Україна

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6725.33.2017.134122

Ключові слова:

ризики, фінансові ризики, політика управління, підприємство.

Анотація

В статті визначено місце фінансового ризику в господарський діяльності підприємств України. Зазначено, що на відміну від загального визначення поняття «ризик», визначення сутності фінансового ризику є більш вузькоспеціалізованим, та відбиває виникнення невизначеності в умовах фінансової діяльності підприємства.  Авторами визначено, що різноманіття класифікацій фінансового ризику формує необхідні передумови задля формування системи управління ризиками на підприємстві. Так, управління ризиками можна розглядати як певний управлінський процес, що складається з декількох етапів, а саме: 1етап –ідентифікація ризиків (для виконання необхідно володіти широким спектром практичних і теоретичних знань у цій сфері, якісними та кількісними підходами); 2 етап – прийняття рішення щодо методу оцінки ризику, оцінка ризику (існують три групи методів оцінювання: економіко-статистичні, експертні, аналогові); 3 етап – прийняття рішення щодо методів впливу на ризик (метод управління або уникнення ризиками, або запобігання збитку,  або перерозподілу ризику, або прийняття ризику на себе відповідно від фінансових можливостей підприємства та сумарного розміру потенційних збитків); 4 етап –реалізація обраних методів впливу на ризик та корегування системи управління ризиками на підприємстві після моніторингу результатів управління. Було встановлено, що основний вплив на результати щодо прийняття рішення здійснює другий етап, за умови коректного співставлення методів оцінювання рисків та їх основних прийомів (задач). В результаті проведеного аналізу існуючих методів та моделей оцінки фінансових ризиків підприємства встановлено, що на практиці домінують експертні методи. В цілому зазначено, що процес управління ризиками на підприємствах любої форми власності ґрунтується на загальних принципах та підходах і визначається індивідуальною схильністю до ризику його керівників.

Посилання

  1. Балабанов И. Т. Риск-менеджмент / И.Т. Балабанов – М.: Финансы и статистика, 1996. – 192 с.
  2. 2. Бланк И. А. Управление финансовыми ресурсами / И.А. Бланк. – М.: Омега-Л, 2011. – 768 с.
  3. 3. Бланк И. А. Основы финансового менеджмента / И.А. Бланк – Т.2. – К.: Ника-Центр, 1999. – 512 с.
  4. 4. Вітлінський В. В. Ризикологія в економіці та підприємництві: [Монографія] / В.В. Вітлінський, Г.І. Великоіваненко. – К.: КНЕУ, 2004. – 480 с.
  5. 5. Диба М. І. Суть та види фінансових ризиків у системі ризик-менеджменту підприємства / М.І. Диба // Вісник національного університету «Львівська політехніка». Серія. «Менеджмент та підприємництво в Україні: етапи становлення і проблеми розвитку». – 2008. – № 635. – С. 22–28.
  6. 6. Орлик О. В. Фінансові ризики в системі забезпечення фінансово-економічної безпеки підприємства /О. В. Орлик// Науково-виробничий журнал «Інноваційна Економіка». – 2016. – №5-6. – С. 218-223.
  7. 7. Старостіна А. О. Ризик-менеджмент: теорія та практика: [навч. посіб.] / А. О. Старостіна, В. А.Кравченко. – К.: ІВЦ “Видавництво «Політехніка»”, 2004. – 200 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-03-02

Як цитувати

Гапонюк, О. І., & Сірмаміїх, І. В. (2017). Формування загальної політики з управління фінансовими ризиками на підприємстві. Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, (33), 82–87. https://doi.org/10.31498/2225-6725.33.2017.134122

Номер

Розділ

Статті