Волошин В.С., Бабенко А.В., Капранова Л.Г. Властивості грошей, як оманливого капіталу

Автор(и)

  • V. S. Voloshin State Higher Educational Institution «Priazovskyi State TechnicalUniversity», Mariupol., Україна
  • A. V. Babenko State Higher Educational Institution «Priazovskyi State TechnicalUniversity», Mariupol., Україна
  • L. G. Kapranova State Higher Educational Institution «Priazovskyi State TechnicalUniversity», Mariupol., Україна

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6725.28.2014.42251

Ключові слова:

гроші, капітал, незабезпечені гроші, обманний капітал

Анотація

Існує безліч прикладів, коли на звичайному папері сколочували незабезпечені (оманливі) капітали і величезні статки, зазнавали банкрутства цілі країни. Особливість цього феномена полягає в тому, що відсутність праці в додатковому капіталі робить його цікавим для обманних схем, сприяє створенню оманливого капіталу, який при появі не містить в собі скільки – небудь істотної матеріальної складової у вигляді додаткового продукту. На відміну від реального капіталу, оманливий капітал не забезпечений людською працею. Тоді виникає питання – на чому засновано прибуток оманливого капіталу? Література дає об'єктивну відповідь. Це обман, тобто, непропорційно вкладеній праці, перерозподіл капіталу. Грошам притаманна унікальна властивість - універсальний засіб кредитування, тобто властивість бути джерелом ще нереалізованої праці або послуги. Ніяка інша штучна система не здатна на прояв такої властивості - позичати незабезпечений попередніми результатами праці, що дає додаткову вартість. У статті показано, що гроші як товар у фінансових операціях мають привабливість для отримання оманливого капіталу. Така практика має місце і є однією з причин локальних і світових економічних криз. З часом такий шлях все одно призведе економіку в глухий кут.

Посилання

  1. K. Marx. Capital. Vol.1, p.141.
  2. Boisguillebert. «Dissertation sur la Nature des Richesses, de l'Argent et des Tribute», édit. Daire, «Économistes financiers». Paris 1843 t. I, p. 413.419, 417).
  3. H. Odum Energy basis of man and nature. / G.Odum, Yu.Odum. - Moscow: Progress, 1978. -437 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-11-06

Як цитувати

Voloshin, V. S., Babenko, A. V., & Kapranova, L. G. (2014). Волошин В.С., Бабенко А.В., Капранова Л.Г. Властивості грошей, як оманливого капіталу. Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, (28), 8–12. https://doi.org/10.31498/2225-6725.28.2014.42251