Волошин В.С., Бабенко А.В. До питання про властивості грошей як товару

Автор(и)

  • V. S. Voloshin State Higher Educational Institution «Priazovskyi State TechnicalUniversity», Mariupol., Україна
  • A. V. Babenko Ph.D. in Economics, Docent of the Department of Economic, Україна

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6725.28.2014.42253

Ключові слова:

випереджаючий споживання, трудовитрати, сукупні недовикористані ресурси предметів споживання, система випереджального споживання

Анотація

Поява грошей пов'язана з товарним виробництвом і досить високим рівнем розвитку товарного обміну. Спочатку, як уже зазначалося, гроші виступають в якості особливого суспільно визнаного товару - загального еквівалента вартості всіх інших товарів. Причому гроші - це товар особливого роду, який має внутрішню вартість і за допомогою якого вимірюється вартість всіх інших товарів, внаслідок чого товарний обмін перетвориться в товарно-грошовий. Гроші з'являються спочатку на стадії обміну. Потім вони починають обслуговувати весь відтворювальний процес, стаючи поступово відтворювальної категорією.

Сучасні гроші як сукупність зобов'язальних відносин характеризують досить істотну, але всього лише одну сторону проблеми, а саме - кредитний характер сучасних грошей (зрозуміло, якщо вони випущені на кредитній основі). Інша сторона проблеми грошей, у тому числі в їх сучасних формах, - це здатність грошей представляти рух вартості товарів і послуг на мікро- і макроекономічному рівнях, в рамках окремо взятої національної економіки та у світовому господарстві в цілому. Однією з головних причин в суспільстві, яка призвела до того, що в світовій економічній системі почали розвиватися кризові явища, є ефект випереджаючого споживання.

истеме начали развиваться кризисные явления, является эффект опережающего потребления.

 

Посилання

  1. K. Marx. Capital. Vol.1, p.141.
  2. Boisguillebert. «Dissertation sur la Nature des Richesses, de l'Argent et des Tribute», édit. Daire, «Économistes financiers». Paris 1843 t. I, p. 413.419, 417).
  3. H. Odum Energy basis of man and nature. / G.Odum, Yu.Odum. - Moscow: Progress, 1978. -437 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-11-06

Як цитувати

Voloshin, V. S., & Babenko, A. V. (2014). Волошин В.С., Бабенко А.В. До питання про властивості грошей як товару. Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, (28), 13–17. https://doi.org/10.31498/2225-6725.28.2014.42253