СИРОВИННЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ М’ЯСОПЕРЕРОБНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ ‒ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ

Автор(и)

  • Руслан Петрович Мудрак Уманський національний університет садівництва, м. Умань, Україна
  • Борис Борисович Музика Уманський національний університет садівництва, м. Умань, Україна

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6725.28.2014.42284

Ключові слова:

м’ясопереробні підприємства, сировина, сільськогосподарські товаровиробники, імпорт, нестабільність, ціни, девальвація, організаційно-економічнізв’язки

Анотація

В статті досліджується стан сировинного забезпечення м’ясопереробних підприємств України. Звертається увага на те, що аграрна криза в багатьох випадках зумовила розриви господарських зв’язків між сільськогосподарськими та промисловими товаровиробниками ‒ аграрії, які вирощують худобу, зменшили рівень співпрацювати із промисловими підприємствами, збуваючи свою продукцію альтернативними каналами. Натомість, м’ясопереробні заводи намагаються вирішити свої сировинні проблеми за рахунок імпорту відповідної продукції. Робиться припущення, що вітчизняна м’ясопереробна промисловість розглядає імпорт тваринницької сировини, як незалежний від ситуації на внутрішньому ринку, канал постачання. На основі проведеного аналізу робиться висновок, що такий підхід несе в собі великі бізнес-ризики ‒ він не дозволяє здійснювати довгострокове (стратегічне) планування і може спровокувати збитки, банкрутства. Головними причинами цього є відносно високий рівень волатильності динаміки абсолютних обсягів відповідного імпорту та шокове зростання цін імпортної продукції внаслідок курсової нестабільності (девальвації). Робиться висновок, що умовою стабільного розвитку вітчизняної м’ясопереробної промисловості є відновлення організаційно-економічних зв’язків промислових та сільськогосподарських підприємств на довгостроковій основі.

Посилання

  1. Державна служба статистики України. Економічна статистика. Економічна діяльність. Промисловість. Виробництво основних видів промислової продукції [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2006/pr/prm_ric/prm_ric _u/vov2005_ u.html
  2. Статистичний збірник «Сільське господарство України 2008» / Державний комітет статистики України; за ред. Ю. М. Остапчука ‒ Київ, 2009. ‒ 361с.
  3. Статистичний збірник «Сільське господарство України 2009» / Державний комітет статистики України; за ред. Ю. М. Остапчука ‒ Київ, 2010. ‒ 367с.
  4. Статистичний збірник «Сільське господарство України 2013» / Державна служба статистики України; за ред. Н. С. Власенко ‒ Київ, 2014. ‒ 390с.
  5. Державна служба статистики України. Економічна статистика. Зовнішньоекономічна діяльність та платіжний баланс. Зовнішні торгівля товарами. Експорт-імпорт окремих видів товарів за країнами світу (щомісячна інформація) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/opera tiv2014/zd/e_iovt/arh_iovt2014.htm
  6. Державна служба статистики України. Економічна статистика. Економічна діяльність. Сільське, лісове та рибне господарство. Виробництво основних видів продукції тваринництва (щомісячна інформація) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2014/sg/vpt/vpt_u/vpt 2014.html
  7. Національний Банк України. Офіційне Інтернет-представництво. Офіційний курс гривні до іноземних валют (середній за період) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.bank.gov.ua/files/Exchange_r.xls

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-11-06

Як цитувати

Мудрак, Р. П., & Музика, Б. Б. (2014). СИРОВИННЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ М’ЯСОПЕРЕРОБНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ ‒ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ. Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, (28), 44–49. https://doi.org/10.31498/2225-6725.28.2014.42284