ВІТЧИЗНЯНИЙ ДОСВІД ДЕРЖАВНОЇ ПІДТРИМКИ МЕТАЛУРГІЙНОЇ ГАЛУЗІ: ДОСВІД ТА ПЕРСПЕКТИВИ

Автор(и)

  • В. П. Волков Запорізький національний університет, м.Запоріжжя, Україна

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6725.28.2014.42595

Ключові слова:

сталий розвиток, економічна безпека, чорна металургія, державне регулювання

Анотація

В роботі проаналізований вітчизняний досвід підтримки металургії та визначені можливості ефективної взаємодії галузі та держави. На основі проведеного аналізу у роботі запропоновані напрями взаємодії та підтримки чорної металургії з боку держави. Доведено, що з метою підвищення рівня економічної безпеки металургійної галузі важливо використати наявні можливості для підготовки української чорної металургії до мінливих умов конкуренції. Для такої підготовки важливий діалог уряду і металургійних компаній у розв’язанні питань взаємодії металургії з галузями ПЕК, транспорту, галузями машинобудування і будівництва. На цій основі доцільно налагодити внутрішньогалузеву взаємодію в металургії, нормалізувати поточне функціонуванням підприємств і розв’язання відтворювальних проблем у металургійній промисловості. Встановлено, що стратегія розвитку чорної металургії не може зводитися до програми налаштування виробничих потужностей під перспективні значення попиту. В умовах глобалізації світової економіки, ускладнення потреб споживачів, необхідно готуватися до суперництва на внутрішньому ринку з боку металургійних компаній інших країн. Успіх у цьому суперництві буде визначатися взаємозалежними між собою технологічними й організаційними факторами конкурентоспроможності вітчизняної чорної металургії. Показано, що ключовою стратегічною задачею для металургійної промисловості стає орієнтація не стільки на майбутні пропозицію ресурсів і попит на продукцію галузі, скільки на перспективні умови боротьби і за ці ресурси, і за споживачів, що мають цей попит. Реалізація цих концептуальних засад забезпечить сталий економічний розвиток України за рахунок зростання ефективності виробництва, підвищення конкурентоспроможності продукції на зовнішньому ринку, позитивно позначиться на діяльності галузей, що споживають металопродукцію на внутрішньому ринку, забезпечить стійке економічне зростання ВВП, збільшить обсяги надходжень до бюджету країни та валютні надходження, що в цілому буде сприяти підвищенню рівня економічної безпеки країни.

Посилання

  1. Аптекар С.С., Амоша А.И. Экономически проблемы черной металлургии Украины: [монографія] / Аптекар С.С., Амоша А.И. – Донецк: ДонГУЭТ, 2005. – 383 с.
  2. Стратегія інноваційного розвитку підприємств металургійної промисловості: монографія : монографія / М.Г.Білопольський, Н.М.Щепкіна, О.І.Лисаченко, І.В.Філіпішин; Донбас. держ. технол. Ун-т. – Донецьк: Східний видавничий дім, 2010. – 164 с.
  3. Волошин В. Вертикально інтегровані структури в чорній металургії України: проблеми й перспективи розвитку / В.Волошин, А.Ягмурджи // [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www:experts.in.ua/baza/analitic/index.php?ELEMENT_ID–39188&print=Y
  4. Макогон Ю. Горно-металлургический комплекс Украины: мифы и реальность / Ю.Макогон // Зеркало недели. - 2008. - № 34. – С.3.
  5. Осипов В. Світові процеси глобалізації та перспективи розвитку гірничо–металургійного комплексу України / В.Осипов, В.Точілін, В.Венгер В., О.Єрмакова // Конкуренція. – 2008. – №6. – С.124–129.
  6. Горошкова Л.А. Механізми підвищення економічної безпеки чорної металургії: [монографія] / Л.А. Горошкова. – Запоріжжя: ЗНУ, 2012. – 418 с.
  7. Волков В. П. Інвестиційно-інтеграційні технології соціально-економічного розвитку регіону : [монографія] / Волков В. П., Горошкова Л. А., Панкова М. О.; за ред. В. П. Волкова. – Запоріжжя: ЗНУ, 2011. – 290 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-11-06

Як цитувати

Волков, В. П. (2014). ВІТЧИЗНЯНИЙ ДОСВІД ДЕРЖАВНОЇ ПІДТРИМКИ МЕТАЛУРГІЙНОЇ ГАЛУЗІ: ДОСВІД ТА ПЕРСПЕКТИВИ. Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, (28), 284–290. https://doi.org/10.31498/2225-6725.28.2014.42595