Estimation of Environmental Risk when Eating Raw and Boiled Vegetables

Authors

Keywords:

risk, risk agent, concentration, potatoes, carrots, risk factor, disease

Abstract

The risk to human health due the consumption of vegetables is based on the characterization of harmful effects that can develop in the human body in case of the long-term eating of these products. At the same time, when people consume vegetables, it is possible to reduce their content of pollutants by heat treatment, for example, cooking. Therefore, it is relevant to compare the risk that occurs when eating raw and boiled vegetables. Purpose. Determination of environmental risk from the eating of vegetables (carrots and potatoes) with high concentrations of chemical elements and the ability to reduce them in case of boiling. Methods. Field, atomic absorption spectrophotometry, statistical methods were used. Results. On the basis of field-based research, the content of heavy metals - lead, cadmium, zinc, copper and iron and nitrates in cooked and raw carrots and potatoes - was determined on the farmland located in Shevchenkovo settlement of the Kharkiv region and laboratory studies. It turned out that virtually all metals concentrations do not have excessived MAC. To determine the level of influence of cooking on the fruit the relative content of heavy metals before and after cooking were researched. Based on the results of laboratory analysis, the coefficients of concentration of heavy metals in plant products were calculated and the environmental risk from the consumption of vegetables in food was calculated. When comparing all risk agents among themselves by hazard ratios, the predominance of nitrates and cadmium in all samples was detected. It should also be noted that there is a high risk of lead, copper and iron found in carrots. Comparison of test objects with the overall environmental risk for health from their use showed that the highest risk is crude carrots, and the lowest - potatoes are cooked. Heat treatment of carrots reduces the overall risk by only 25%, and potato - by 40%. Conclusions. It is established that after heat treatment almost all substances are partially derived from vegetables. Analysis of the changes occurring in potatoes and carrots after cooking indicates a reduction in the risk of the disease. The risk of the onset of diseases in virtually all organs is highest when carrots are consumed raw.

Author Biography

Н. В. Максименко, V. N. Karazin Kharkiv National University

д-р геогр. наук, доц.

References

Некос А. Н. Экология и проблемы безопасности товаров народного потребления. Изд. 2-е, перер. и доп. / Под общ. ред. В. Е. Некоса. Х. : ХНУ имени В. Н. Каразина, 2007. 380 с.

Некос А. Н. Трофогеографія: теорія і практика. Монографія. Харків: ХНУ імені В.Н. Каразіна, 2011. 296 с.

Некос В. Ю., Максименко Н. В. , Карпенко Н.Б. Формування екологічної якості деяких сортів яблук в умовах різного антропогенного навантаження. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія Екологія. № 722. . 2006. С. 5-8.

Дудурич В. М. Екологічна безпека ґрунтового покриву та сільськогосподарського виробництва овоче-вої продукції в межах Лівобережного лісостепу: Автореф. дис. … канд геогр. наук / ХНУ ім. В.Н. Ка-разіна. – Х., 2007. – 18 с.

Мороз О. П., Максименко Н. В. Екологічна безпека овочів, вирощених у Шевченківському районі Ха-рківської області. Сучасні проблеми екології: тези ХV Всеукраїнської наукової on-line конференція здобувачів вищої освіти і молодих учених з міжнародною участю ( 28 березня 2019 року). Житомир : ЖДТУ, 2019. - С. 32.

Ильин В. Б. Тяжелые металлы в системе почва-растение. Новосибирск : Наука. Сиб. отд-ние, 1991. 151 с.

Алексеев Ю. В. Тяжелые металлы в почвах и растениях. Л. : Агропромиздат. Ленингр. отд-ние, 1987. 142 с.

Галаган О. О. Ландшафтно-геохімічні дослідження міграції важких металів у лісостепових ландшафт-них комплексах України. Український географічний журнал. 1993. № 2. С. 32 – 35.

Кабата-Пендиас А., Пендиас Х. Микроэлементы в почвах и растениях. М. : Мир, 1989. 439 с.

Харитонов М. М., Лазарєва О. М., Лемішко С. М. Екологічна оцінка варіабельності вмісту нітратів у овочевих та плодово-ягідних культурах у Дніпропетровській області. Вісник Полтавської державної аграрної академії № 3, 2015. С. 29-31.

Фатєєв А. І., Мірошниченко М. М., Биндич Т. Ю. Особливості міграції важких металів з орного шару зональних ґрунтів України. Вісник ХДАУ. 1999. № 2. С. 99 – 100.

Нітрати у ранніх овочах. Державна установа "Харківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" Електронний ресурс. URL : http://labcenter.kh.ua/?p=2314

Регламент Комісії (ЄС) від 19 грудня 2006 року № 1881/2006. URL: https://eur-lex.europa.eu/homepage.html

Ведення сільськогосподарського виробництва у приватному секторі в умовах посиленого антропо-генного впливу на навколишнє середовище / [Т.М. Мислива, П.П. Надточій, Л.О. Герасимчук та ін.]; за ред. Т.М. Мисливої. Житомир, 2011. 50 с.

Методика дослідної справи в овочівництві та баштанництві / За реакцією Г. Л. Бондаренка, К. І. Яко-венка. Х.: Основа, 2001. 369 с.

Руководство по оценке риска для здоровья населения при воздействии химических веществ, загрязня-ющих окружающую среду.- М.: Федеральный центр rоссанэпиднадзора Минздрава России, 2004.143 с.

Альгин А. П. Риск и его роль в общественной жизни. М. : Мир, 1989. 187с.

Максимально допустимі рівні вмісту забруднюючих речовин у харчових продуктах в ЄC та КНР у партнерстві. Група Світового банку 1818 H Street NW Вашингтон ОК 20433, 2018. – 60 с.