FEATURES OF OF HEAVY METALS CONCENTRATION INGRAPES AND ITS PRODUCTS

Authors

  • А. Н. НЕКОС V. N. Karazin Kharkiv National University, Ukraine
  • О. В. МАЛЬЧУК V. N. Karazin Kharkiv National University, Ukraine

Keywords:

heavy metals, grapes, grape juice, home wine, plant foodstuff

Abstract

The problem of safety of plant foodstuffs is considered in the article. Results on the analysis of heavy metals concentration are given for vine, vine juice and home wine, the features of their accumulation and migration in plant foodstuffs are identified.

Author Biographies

А. Н. НЕКОС, V. N. Karazin Kharkiv National University

Dr.Geography Sciences, prof.

О. В. МАЛЬЧУК, V. N. Karazin Kharkiv National University

student of the Faculty of Environment

References

Димань Т. М. Екотрофологія. Основи екологічно безпечного харчування/Т. М. Димань, М. М. Барановський, Г. О. Білявський // Навчальний посібник / За наук. ред. Т.М.Димань. – К.: Лібра, 2006. –304 с.

Дубініна А. А. Токсичні речовини у харчових продуктах та методи їх визначення / А. А. Дубініна, Л. П. Малюк, Г. А. Селютіна: Підручник. – К.: ВД «Професіонал», 2007. –384 с.

Микитюк О. М. Екологічна безпека харчування людини / О. М. Микитюк, Ю. Д. Бойчук, І. А. Іонов: Навчальний посібник – Х.: ХНПУ, 2007. – 180с.

Мальчук О. В. Экологическая безопасность продуктов питания растительного происхождения (на примере исследования винограда)/ О. В. Мальчук, А. Н. Некос. // Екологія – шляхи гармонізації відносин природи та суспільства. Збірник тез IV Міжвузівської науково-практичної конференції. – Умань: УНУ садівництва, 2014. – С. 42–45.

Мальчук О. В. Особливості концентрації важких металів в плодово-ягідній продукції / О. В. Мальчук // Екологія, неоекології, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування. Матеріали III Міжнародної наукової конференції студентів, аспірантів та молодих вчених. – Х.: ХНУ імені В.Н. Каразіна, 2014. – С. 99-101.

Некос А. Н. Проблеми екологічної безпеки продуктів харчування рослинного походження / А. Н. Некос // Людина і довкілля. Про-блеми неоекологія, 2009. – № 1(12). С. 56-61.

Некос А. Н. Теоретические основы влияния экологически опасных продуктов питания растительного происхождения на здоровье человека/ А. Н. Некос, В. В. Василовский //Людина і довкілля. Проблеми неоекологія, 2007. – Вип. 9. – С. 29-37.

Некос А. Н. Екологія людини: Підручник / А. Н. Некос, Л. О.Багрова, М. О. Клименко – Х.: ХНУ імені В.Н. Каразіна, 2007. – 336 с.

Пономарьов П. Х. Безпека харчових продуктів та продовольчої сировини Навчальний посібник / П. Х. Пономарьов, І.В. Сирохман – К.: Лібра, 1999. – 272 с.

Реймерс Н. Ф. Природопользование: Словарь-справочник / Н. Ф. Реймерс. – М.: Мысль, 1990. – 668 с.

СанПиН 42-123-4089-86 Предельно допустимые концентрации тяжелых металлов и мышьяка в продовольственном сырье и пищевых продуктах.

Шобингер У.(ред) Фруктовые и овощные соки:научные основы и технологии/ пер. с нем./. – СПб: Профессия, 2004. – 640 с.,ил.