ПРОГРАМА РОЗВИТКУ ГАЛУЗЕВОЇ НАУКИ У СФЕРІ АРХІВНОЇ СПРАВИ УКРАЇНИ НА 2021-2025 РОКИ: ПРОБЛЕМИ РОЗРОБЛЕННЯ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВПРОВАДЖЕННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32461/2409-9805.3.2021.244711

Анотація

Мета роботи передбачає здійснення комплексного аналізу етапів розробки і перспектив впровадження «Програми розвитку галузевої науки на 2021–2025 рр.» в архівну сферу. Методологія. При підготовці наукового дослідження було застосовано методи аналізу, порівняння, узагальнення, структуризації. Наукова новизна роботи полягає у тому, що вперше, на основі комплексного аналізу змісту головних положень «Програми розвитку галузевої науки на 2021–2025 рр.», продемонстровано необхідність та важливість сприяння зростанню ролі галузевої науки при плануванні перспективних напрямків розвитку у сфері архівної справи. У перспективі подальших досліджень – вивчення та всебічний аналіз світових тенденцій розвитку наукового вектору діяльності архівних систем світу, узагальнення їхнього позитивного досвіду у цьому процесі та на основі результатів – вироблення пропозицій переймання передових технологій і впровадження їх у практику наукових розробок установ у сфері архівної справи України. Висновки. Розроблена провідними фахівцями Українського науково- дослідного інституту архівної справи та документознавства «Програма розвитку галузевої науки на 2021–2025 рр.» є своєчасною і важливою для наукових інституцій, які займаються питаннями створення високотехнологічних умов удоступнення архівних інформаційних ресурсів, розвитком теоретичних та прикладних науково-дослідних робіт у сфері архівної справи, дослідженням проблем поліпшення стану архівної науки в Україні. Текст Програми формувався групою фахівців Українського науково-дослідного інституту архівної справи та документознавства із урахуванням усіх рекомендацій, пропозицій і зауважень представників архівних установ, наукових інституцій та закладів вищої освіти. Програма розвитку галузевої науки є системою взаємопов’язаних завдань та заходів, які забезпечують досягнення кінцевої мети Програми та охоплюють усі її етапи – від планування наукових досліджень до їх практичного впровадження з моніторингом ефекту, досягнутого на практиці.

Ключові слова: програма, архівна установа, галузева наука, архівна галузь, архівна сфера, наукове дослідження, науково-дослідна робота, УНДІАСД.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-10

Номер

Розділ

Статті