ВДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДИКИ ВИЗНАЧЕННЯ АНТИОКСИДАНТНОЇ АКТИВНОСТІ ПРОДУКТІВ РОСЛИННОГО ПОХОДЖЕННЯ ТА ЇЇ КІЛЬКІСНА ОЦІНКА

В. В. Євлаш, Н. О. Отрошко, В. О. Акмен

Анотація


Запропоновано вдосконалення методики кулонометричного титрування електрогенерованим бромом для визначення загальної антиоксидантної актив­ності харчових продуктів рослинного походження з метою зниження вартості аналізу і розширення переліку об’єктів, що підлягають дослідженню, та введено новий товарознавчий показник якості для кількісного вираження їхніх антиоксидантних властивостей – «Одиниця аскорбінової кислоти».

Повний текст:

PDF

Посилання


Зенков Н.К. Окислительный стресс: биохимический и патофизиологический аспекты / Н.К. Зенков, В.З. Ланкин, Е.Б. Меньщикова. – М.: МАИК «Наука/Интерпериодика», 2001. – 343 с.

Хасанов В.В. Методы исследования антиоксидантов / В.В. Хасанов, Г.Л. Рыжова, Е.В. Мальцева // Химия растительного сырья. – 2004. – № 3. – C. 63-95.

Roginsky V. Review of methods to determine chain-breaking antioxidant activity in food / V. Roginsky, E.A. Lissi // Food chemistry. – 2005. – Vol. 92. – P. 235.

Федина П.А. Определение антиоксидантов в продуктах растительного происхождения амперометрическим методом / П.А. Федина, Н.И. Яшин, Н.И. Черноусова // Химия растительного сырья. – 2010. – № 2. – С. 91-97.

Брайнина Х.З. Оценка антиоксидантной активности пищевых продуктов методом потенциометрии / Х.З. Брайнина, А.В. Иванова, Е.Н. Шарафутдинова // Известия высших учебных заведений. Пищевая технология. – 2004. – № 4. – C. 73-75.

Короткова Е.И. Новый способ определения активности антиоксидантов / Е.И. Короткова // Журнал физической химии. – 2000. – Т. 74, № 9. – С. 1544-1546.

Яшин А.Я. Инжекционно-проточная система с амперометрическим детектором для селективного определения антиоксидантов в пищевых продуктах и

напитках / А.Я. Яшин // Российский химический журнал (Журнал российского химического общества им. Д.И. Менделеева). – 2008. – Т. LII, № 2. – С. 130-135.

Электрогенерированный бром – реагент для определения антиоксидантной cпособности соков и экстрактов / И.Ф. Абдуллин, Е.Н. Турова, Г.К. Будников

и др. // Заводская лаборатория. Диагностика материалов. – 2002. – Т. 68, № 9. – С. 12-15.

Пат. 69294 Україна, МПК 51 (2012.01) А61Р 39/06. Спосіб оцінки інтегральної антиоксидантної активності водних екстрактів рослинної сировини та дієтичних добавок / В.В. Євлаш, О.Ф. Аксьонова, Н.О. Отрошко, В.О. Акмен, В.Г. Михайленко, О.Г. Д'яковіч заявник та патентовласник Харківський державний університет харчування та торгівлі; опубл. 25.04.12, Бюл. № 118. – 4 с.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.